Πληροφοριοδότης της Cambridge Analytica: Επηρεάστηκε και το δημοψήφισμα του Brexit

Πληροφοριοδότης της Cambridge Analytica: Επηρεάστηκε και το δημοψήφισμα του Brexit Facebook Twitter
0

Η εταιρία Cambridge Analytica φέρεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο και στη ψηφοφορία του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit.

Ο πληροφοριοδότης της Cambridge Analytica δήλωσε στη βρετανική Βουλή πως το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να μην είχε ψηφίσει για Brexit, αν δεν είχε σημειωθεί μία «εξαπάτηση» από την εκστρατεία υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Ο Christopher Wylie, ο οποίος εργάστηκε για τη συγκεκριμένη εταιρία δεδομένων, ήταν εκείνος που έφερε στο φως το σκάνδαλο της Cambridge Analytica σχετικά με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.

Καταθέτοντας σήμερα ενώπιον της βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα προσωπικά δεδομένα, είπε πως η «Vote Leave» και άλλες ομάδες υπέρ του Brexit είχαν ένα «κοινό σχέδιο» για να παρακάμψουν τους ελέγχους γύρω από τις δαπάνες.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως όλες αυτές οι ομάδες χρησιμοποίησαν την Aggregate IQ, μία εταιρία - «franchise» της Cambridge Analytica, προκειμένου να στοχοποιήσουν αναποφάσιστους ψηφοφόρους, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τις βάσεις δεδομένων της CA.

 

Νωρίτερα, σε συνέντευξη που είχε δώσει σε μια σειρά ευρωπαϊκών εφημερίδων, και στην ερώτηση αν οι Βρετανοί θα είχαν ψηφίσει υπέρ του Brexit το 2016 χωρίς την Cambridge Analytica, ο Christopher Wylie υποστήριξε πως «όχι, έπαιξε κρίσιμο ρόλο, είμαι βέβαιος». Πρόσθεσε πως χωρίς την AggregateIQ «το στρατόπεδο του Leave δεν θα είχε κατορθώσει να κερδίσει στο δημοψήφισμα, που παίχτηκε σε λιγότερο από το 2% των ψήφων».

Πάντως, όπως επισημαίνει το BBC, η Cambridge Analytica ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως ο Christopher Wylie είχε σταματήσει να δουλεύει για την εταιρία πολύ πριν γίνει το δημοψήφισμα του 2016.


Όπως επισημαίνει η εταιρία , «ήταν εξωτερικός συνεργάτης μερικής απασχόλησης που έφυγε τον Ιούλιο του 2014 και δεν έχει άμεση γνώση του έργου ή των πρακτικών μας από την ημερομηνία αυτή».

Και η ομάδα Vote Leave αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι παρέκαμψε το πλαφόν των δαπανών κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για το Brexit.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Αυστρία, μέσα στην έπαυλη των ανήθικων πειραμάτων σε παιδιά

Τech & Science / Στην Αυστρία, μέσα στην έπαυλη των ανήθικων πειραμάτων σε παιδιά

Τα "παιδιά του epiphysan" είναι η ιστορία χιλιάδων παιδιών στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, εκεί που μία φρικτή επιστήμονας, ανεξέλεγκτη και τυραννική προσπάθησε να ρημάξει τη σεξουαλικότητά τους προς χάριν του (αποναζιστοποιημένου) έθνους
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς κίνδυνο απορρίψης του μοσχεύματος

Τech & Science / 8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς κίνδυνο απορρίψης του μοσχεύματος

Το επίτευγμα θεωρειται πραγματικά επαναστατικό και η 8χρονη Αντίτι είναι το πρώτο παιδί στο Ηνωμένο Βασίλειο που υποβλήθηκε με επιτυχία σε αυτή την ειδικού τύπου μεταμόσχευση
NEWSROOM