Πέθανε ο Έλληνας εφευρέτης της τεχνητής καρδιάς, Γιώργος Χατσόπουλος - Ένας επιφανής επιστήμονας

Πέθανε ο Έλληνας εφευρέτης της τεχνητής καρδιάς, Γιώργος Χατσόπουλος - Ένας επιφανής επιστήμονας Facebook Twitter
0

Πέθανε την περασμένη Πέμπτη ο Γιώργος Χατσόπουλος, ένας από τους επιφανέστερους Έλληνες επιστήμονες στις ΗΠΑ. 

Ο ιδρυτής του τεχνολογικού κολοσσού Thermo Electron Corporation, άφησε την τελευταία του πνοή στις 20 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 91 ετών.

Ο Χατσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927 και διακρίθηκε πολύ νωρίς για την ευφυΐα του.

Όταν οι ναζί κατέλαβαν την Ελλάδα το 1942, το σπίτι τους στη Φιλοθέη επιτάχθηκε από τους Γερμανούς και η οικογένειά του υποχρεώθηκε να «φιλοξενήσει» αξιωματικούς των κατοχικών δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ο Χατσόπουλος κατασκεύασε, στο υπόγειο του σπιτιού του, ένα ραδιόφωνο από εξαρτήματα που έβρισκε σε σκουπιδότοπους. Με το ραδιόφωνο αυτο έπιανε το απαγορευμένο, τότε, BBC «κάτω από τη μύτη» των Γερμανών.

Σε μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με το έργο του Τόμας Έντισον και μελέτησε τις εφευρέσεις του. 

Μετά από σύντομες σπουδές στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, ο Χατσόπουλος έγινε δεκτός στο ΜΙΤ, στις ΗΠΑ, από όπου πήρε το πτυχίο του (1950) και το μεταπτυχιακό του (1954) στη Μηχανολογία, ενώ δύο χρόνια αργότερα ολοκλήρωσε και το διδακτορικό του. 

Η διατριβή του πάνω στις θερμοηλεκτρικές μηχανές ήταν ένα από τα ορόσημα της καριέρας του που οδήγησε στην ίδρυση της εταιρείας του "Thermo Electron Corporation" μαζί με τον Πέτρο Νομικό. 

«Το όραμα μου για την εταιρεία τεχνολογίας ήταν το εξής: φτιάχνεις μία ομάδα εξαιρετικών ανθρώπων και κοιτάς γύρω σου για τις αναδυόμενες ανάγκες της κοινωνίας», έλεγε το 2016, σε μία συνέντευξή του για το MIT Infinite History Project.

«Δες αν μπορείς να βρεις λύσεις σε αυτές τις ανάγκες και αφιέρωσε εκεί την εταιρεία (...) Αυτό ήταν το μοντέλο μου».

Όταν ο Χατσόπουλος διάβασε ένα άρθρο για τις καρδιαγγειακές νόσους στους New York Times, αποφάσισε να δημιουργήσει μία ομάδα επιστημόνων μέσα στην Thermo Electron για να αναπτύξουν την πρώτη τεχνητή καρδιά.

«Έτσι αναπτύξαμε την τεχνητή καρδιά. Είχαμε όλους αυτούς τους μηχανικούς (...) Τους είπα ότι αν ήθελαν να εργαστούν πάνω στο πρότζεκτ θα έπρεπε να το κάνουν στο ελεύθερο χρόνο τους και θα τους πλήρωνα με μετοχές». 

Από τη θέση του CEO και του πρόεδρου της Thermo Electron, ο Χατσόπουλος οδήγησε την εταιρεία του σε διεθνή επιτυχία, μετατρέποντάς της σε πρωτοπόρο κατασκευαστή αναλυτικών εργαλείων. Όταν βγήκε στη σύνταξη το 1999, η Thermo Electron απασχολούσε 24.000 εργαζόμενους σε 23 χώρες. 

Η εταιρεία δραστηριοποιείτο στο πεδίο των ιατρικών μηχανημάτων και των περιβαλλοντικών λύσεων αναπτύσσοντας ακόμα και ανιχνευτές βομβών και γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος με καύσιμο βιομάζας. 

Το 1996 ο Χατσόπουλος τιμήθηκε με το John Fritz Medal, που αποτελεί την κορυφαία βράβευση στις ΗΠΑ για τον κλάδο της μηχανικής.

Το 2006 η Thermo Electron συγχωνεύθηκε με τη Fisher Scientific δημιουργώντας τη Thermo Fisher Scientific Inc, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες βιοτεχνολογίας στον κόσμο. 

Για τα μαθήματα που παρέδιδε στο ΜΙΤ από τη θέση του λέκτορα είχε πει: «Η διδασκαλία, αυτός είναι ο στόχος μου. Δεν μου αρέσει το γκολφ, αλλά μου αρέσει να διδάσκω. Το διασκεδάζω όταν διδάσκω!» 

Το 1976, συνέβαλε στη θεμελίωση μίας ενοποιημένης θεωρίας για τη μηχανική και για τη θερμοδυναμική που θεωρείται ο «πρόδρομος» του επιστημονικού πεδίου της κβαντομηχανικής. 

 



Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο, σύμφωνα με έρευνα

Τech & Science / Αμφίπολη: «Ο Τύμβος Καστά είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο», υποστηρίζει ερευνητής

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη ευθυγραμμίζεται με το ηλιακό φως του χειμερινού ηλιοστασίου, υποδηλώνοντας τελετουργική χρήση και πιθανή σύνδεση με τον Ηφαιστίωνα ή τον Μέγα Αλέξανδρο, σύμφωνα με μελέτη στο Nexus Network Journal
LIFO NEWSROOM
«Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Τech & Science / «Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Η μουσική, που έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από την ταινία «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, θα φτάσει στη Σελήνη σε μόλις 1,5 δευτερόλεπτο
LIFO NEWSROOM
Καρκίνος του δέρματος: Πού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φέτος

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Πού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φέτος

Νέα έρευνα δείχνει ότι το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα στον κορμό των ανδρών και στα κάτω άκρα των γυναικών -Τα περιστατικά αυξάνονται, με προβλέψεις για 21.300 νέα κρούσματα φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM