Πάνω από μισό αιώνα από τη στιγμή που το πρώτο Κονκόρντ άλωσε τους αιθέρες, ένα νέο υπερηχητικό τζετ ετοιμάζεται για απογείώση.

 

Η start-up Boom Supersonic με έδρα το Ντένβερ ανακοίνωσε πως στις 7 Οκτωβρίου θα παρουσιάσει το ΧΒ-1, ένα πρωτότυπο «μινιατούρα» -σε κλίμακα 1:3 το επερχόμενο υπερηχητικό εμπορικό αεροσκάφος Overture- με τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις να αναμένονται στις αρχές του 2021.

 

«Το XB-1 είναι το πρώτο βήμα στην επαναφορά των υπερηχητικών ταξιδιών» σχολίασε ο Μπλέικ Σολ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Boom Supersonic, σε ανακοίνωσή του.

 

 

 

«Οι πτήσεις με τη διπλάσια ταχύτητα σημαίνουν πως μπορούμε να ταξιδέψουμε στη διπλάσια απόσταση - φέρνοντας περισσότερους ανθρώπους, τόπους και κουλτούρες στη ζωή μας» σημείωσε ο ίδιος. 

 

Το ΧΒ-1, γνωστό και ως Baby Boom, θα είναι μόλις δύο θέσεων και σύμφωνα με τους δημιουργούς του 100% ουδέτερου ισοζύγιου άνθρακα. 

 

Το Overture

 

Ως προς το Overture που θα διαδεχτεί το XB-1, αναμένεται να έχει χωρητικότητα 55-75 ανθρώπων και να αναπτύσσει ταχύτητα Μαχ 2,2. Με λίγα λόγια θα μπορεί να κάνει την απόσταση Νέα Υόρκη - Λονδίνο σε μόλις τρεις ώρες και 15 λεπτά.

 

To μήκος του θα είναι 51,8 μέτρα και το άνοιγμα των φτερών του 18, θα πρόκειται δηλαδή για τζετ μικρότερο του «προγόνου» του Κονκόρντ που ήταν και το πρώτο εμπορικό υπερηχητικό. 

 

Οι υπερηχητικές εμπορικές πτήσεις επιστρέφουν: Προσεχώς στους αιθέρες το Boom Overture
Boom Supersonic

 

Οι υπερηχητικές εμπορικές πτήσεις επιστρέφουν: Προσεχώς στους αιθέρες το Boom Overture
Boom Supersonic

 

Το τζετ έχει σχεδιαστεί με την τελευταία τεχνολογία μείωσης ηχορύπανσης και θα πετά σπάζοντας το φράγμα του ήχου μόνο πάνω από ωκεανούς για να διασφαλιστεί πως οι κατοικημένες περιοχές δεν θα υφίστανται τους υπερηχητικούς κρότους.


Το αεροσκάφος σχεδιάζεται να προσφέρει -τηρουμένων των αναλογιών- οικονομικές υπερηχητικές πτήσεις σε υπερωκεάνια δρομολόγια σε τιμές που αντιστοιχούν στις σημερινές business class. Θα πρόκειται για το ταχύτερο αεροσκάφος στις παγκόσμιες αερομεταφορές.

 

Με πληροφορίες από CNN

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr