Οι μικροσκοπικοί δορυφόροι που θα συνδέσουν αγελάδες, αυτοκίνητα και κοντέινερ με το ίντερνετ

Οι μικροσκοπικοί δορυφόροι που θα συνδέσουν αγελάδες, αυτοκίνητα και κοντέινερ με το ίντερνετ Facebook Twitter
Getty Images
0

Στην εξέλιξη των νανοδορυφόρων και στο πόσο αυτοί μπορούν να επηρεάσουν διάφορες πτυχές της ζωής των ανθρώπων στο κοντινό μέλλον, αφιερώνει εκτενές δημοσίευμά της η Wall Street Journal. 

Oι επιστήμονες που παρακολουθούν την υγεία των πιγκουίνων στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής χειρίζονται τις κάμερές τους από χιλιάδες μίλια μακριά, μέσω μικροσκοπικών δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά πάνω από τα κεφάλια μας. Οι εταιρείες ενέργειας εξετάζουν τη χρήση της ίδιας τεχνολογίας για να παρακολουθούν τα δυσπρόσιτα αιολικά πάρκα και εταιρείες εφοδιαστικής για τα εμπορευματοκιβώτια. Παράλληλα αγρότες πιστεύουν πως μπορεί να τους βοηθήσει στη φροντίδα των βοοειδών.

Η τεχνολογία αυτή, αναφέρει η Wall Street Journan, βοήθησε ακόμα και το National Geographic να εντοπίσει ένα πλαστικό μπουκάλι από το Μπαγκλαντές στον Ινδικό Ωκεανό. 

Στο κοντινό μέλλον, δεν είναι αδύνατο να φανταστούμε ότι αυτή η, υπό εξέλιξη, δορυφορική τεχνολογία θα μπορεί να εκπέμψει σήματα κινδύνου σε κάθε αυτοκίνητο, να επιτρέψει την εξ αποστάσεως παρακολούθηση της άγριας ζωής σε οποιοδήποτε περιβάλλον στη γη και στον καταναλωτή να μάθει περισσότερο για το προϊόν που παρήγγειλε από την Amazon: όχι μόνο σε ποιο σημείο βρίσκεται το φορτηγό, αλλά και πιο εργοστάσιο το παρήγαγε. Και όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν με ένα μικρό μέρος του κόστους των προηγούμενων δορυφορικών συστημάτων παρακολούθησης. 

Αυτά τα νέα δίκτυα νανοδορυφόρων, που είναι γνωστοί και ως CubeSat, είναι προϊόν πολλών παραγόντων. Αρχικά, οι ίδιοι οι δορυφόροι είναι μικρότεροι, φθηνότεροι και πιο επαρκείς από ποτέ. Χάρη στη βιομηχανία των έξυπνων κινητών μία σειρά από ηλεκτρονικά μέρη έγιναν πολύ μικρότερα και από την εξέλιξη αυτή ωφελήθηκαν σχεδόν τα πάντα: από τα αυτοκίνητα έως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Και το κόστος εκτόξευσης όμως έχει μειωθεί σημαντικά, λόγω εταιρειών όπως η SpaceX αλλά και εθνικών διαστημικών προγραμμάτων όπως αυτό της Ινδίας, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και μία σειρά νέων τεχνολογιών εκτόξευσης. Εξίσου καίριες, είναι η ανάπτυξη και η υιοθέτηση νέων προτύπων ασύρματης επικοινωνίας μεγάλης απόστασης και χαμηλής ισχύος που λειτουργούν τόσο καλά στο διάστημα όσο και στο έδαφος.

Όπως τόσες πολλές καινοτομίες στις πρώτες μέρες τους, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την εξέλιξη τους ή για το αν θα υπάρχει τέτοια ζήτηση ώστε να συντηρηθούν όλες αυτές οι εταιρείες. Ωστόσο, τον επόμενο χρόνο, εκατοντάδες δορυφόροι από περισσότερες από δώδεκα εταιρείες, αναμένεται να εκτοξευθούν. Αυτά τα startups δεν ανταγωνίζονται τις ακριβότερες και πιο φιλόδοξες προσπάθειες εταιρειών όπως η Amazon και SpaceX, που στοχεύουν στην παροχή υψηλής ταχύτητας διαδικτύου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το κόστος των δικτύων των νανοδορυφόρων περιορίζεται άλλωστε σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια. 

Αυτό το πραγματικά παγκόσμιο «διαδίκτυο των πραγμάτων» που ενεργοποιείται μέσω αυτών των μικροσκοπικών δορυφόρων, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί ακόμη και πριν από δύο χρόνια, υποστηρίζει ο Alasdair Davies, διευθυντής της Arribada Initiative, η οποία σχεδιάζει και κατασκευάζει δορυφορικά συστήματα για ερευνητές, ανάμεσά τους και εκείνο για τους πιγκουίνους στην Ανταρκτική. Για το πρόγραμμα ο Alasdair Davies σχεδίασε κάμερες που αντέχουν στις σκληρές καιρικές συνθήκες της Ανταρκτικής. 

Η Lacuna Space είναι ένα μικρό startup με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει βάλει σε τροχιά τρεις δορυφόρους ενώ δύο ακόμα ετοιμάζονται. Οι δύο έχουν περίπου το μέγεθος ενός χαρτοφύλακα, ο τρίτος το μέγεθος ενός κουτιού. Όπως όλα τα ανάλογα προγράμματα και η Lacuna Space πρέπει να εκτοξεύσει δεκάδες δορυφόρους για να καλύπτει όλη τη γη ανά πάσα στιγμή.

Προς το παρόν, πελάτες που χρησιμοποιούν της παροχές της εταιρείας μπορούν να συνδεθούν με τον δορυφόρο μόλις δύο έως τέσσερις φορές την ημέρα, αλλά για μία σειρά από εφαρμογές, αυτό αρκεί, υποστηρίζει ο Rob Spurrett, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Lacuna Space. Οι δορυφόροι της χρησιμοποιούν τα LoRaWAN, ένα ανοιχτό πρωτόκολλο που βασίζεται στο νέφος, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως από συσκευές που πωλούνται από την Amazon και άλλες μεγάλες εταιρείες. 

Και η Smart Parks με έδρα την Ολλανδία χρησιμοποιεί τα δίκτυα LoRaWAN για την παρακολούθηση ρινόκερων και ελεφάντων, με τις εφαρμογές της να επιτρέπουν στους εργαζόμενους στα καταφύγια άγριας ζωής να παρακολουθούν τα ζώα και να αποτρέπουν τη λαθροθηρία. Ένα κολάρο ελεφάντων της Smart Parks δοκιμάζεται στο Μαλάουι που συνδέεται με σταθμούς εδάφους LoRaWAN και με τους δορυφόρους της Lacuna Space.

Σύμφωνα με τον Tim van Dam, συνιδρυτή της Smart Parks, μόλις αναπτυχθεί αυτή η τεχνολογία, η εταιρεία θα τη χρησιμοποιήσει για να εντοπίζει ζώα σε μέρη όπως δάση, έρημοι και διασυνοριακά πάρκα ανάμεσα στις χώρες της νότιας Αφρικής. Καθώς τα συστήματα LoRaWAN απαιτούν σχετικά μικρή ισχύ και μπορούν να λειτουργήσουν με επίπεδες κεραίες, είναι κατάλληλα για το κολάρο ελεφάντων και με μία μόλις μπαταρία θα αρκεί για δέκα χρόνια λειτουργίας. 

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη την ερευνητική NSR, τουλάχιστον 16 εταιρείες ετοιμάζουν τέτοιους τύπους δορυφορικών δικτύων. Κάθε μία από αυτές αξιοποιεί διαφορετικούς συνδυασμούς ασύρματων τεχνολογιών, μεγεθών δορυφόρων και δυνατοτήτων ώστε να διαφοροποιηθεί και να είναι ανταγωνιστική, αλλά και φθηνότερη. 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM