BAΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

Η Ιαπωνία αναπτύσσει δορυφόρους από ξύλο για να μειώσει τα διαστημικά σκουπίδια

Η Ιαπωνία αναπτύσσει δορυφόρους από ξύλο για να μειώσει τα διαστημικά σκουπίδια Facebook Twitter
SUMITOMO FORESTRY
0

Μία ιαπωνική εταιρεία και το πανεπιστήμιο του Κιότο ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν τους πρώτους δορυφόρους από ξύλο έως το 2023. 

Συγκεκριμένα, η Sumitomo Forestry έκανε γνωστό πως ξεκίνησε την έρευνα πάνω στην ανάπτυξη δέντρων και στη χρήση ξύλου στο Διάστημα. Εταιρεία και πανεπιστήμιο θα πραγματοποιήσουν πειράματα σε διαφορετικές κατηγορίες ξυλείας που θα εκτεθούν σε ακραία περιβάλλοντα στη Γη.

Τα διαστημικά σκουπίδια αποτελούν όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς όλο και περισσότεροι δορυφόροι εκτοξεύονται στην ατμόσφαιρα. Οι ξύλινοι δορυφόροι θα «καίγονται» χωρίς να απελευθερώνουν επικίνδυνα στοιχεία στην ατμόσφαιρα, ενώ θα αποφεύγεται και η «βροχή υπολειμμάτων» στο έδαφος όταν πέφτουν στη Γη. 

Ο Takao Doi, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κιότο και αστροναύτης, εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι, «όλοι αυτοί οι δορυφόροι που μπαίνουν ξανά στην ατμόσφαιρα καίγονται και δημιουργούν μικρά σωματίδια αλουμίνας που "πλέουν" στην ανώτερη ατμόσφαιρα για πολλά χρόνια». Ο ίδιος εκτιμά πως αυτό θα επηρεάσει το περιβάλλον στη Γη.  

Σύμφωνα με τον καθηγητή Doi, σε επόμενα στάδια θα αναπτυχθεί το μηχανολογικό μοντέλο του δορυφόρου και στη συνέχεια το μοντέλο πτήσης. Ο ίδιος, ως αστροναύτης, είχε επισκεφθεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Μάρτιο του 2008. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε μπούμερανκ στο διάστημα, το οποίο είχε σχεδιάσει ειδικά για χρήση σε μικροβαρύτητα. 

Η Sumitomo Forestry, που είναι μέλος του Sumitomo Group - το οποίο ιδρύθηκε πριν από 400 χρόνια, ανακοίνωσε πως θα εργαστεί στην ανάπτυξη ξυλείας υψηλών αντοχών στις αλλαγές θερμοκρασίες και στο ηλιακό φως. 

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για την αυξανόμενη απειλή των διαστημικών σκουπιδιών που πέφτουν στη Γη όσο εκτοξεύονται περισσότερα διαστημικά σκάφη και δορυφόροι. Οι δορυφόροι χρησιμοποιούνται για τις επικοινωνίες, την τηλεόραση, την πλοήγηση και την πρόγνωση καιρού. 

Παράλληλα οι επιστήμονες εξετάζουν διάφορους τρόπους ώστε να μειώσουν τα απομεινάρια. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, περίπου 6.000 δορυφόροι ίπτανται γύρω από τη Γη. Το 60% είναι ανενεργοί. Υπολογίζεται πως 990 θα εκτοξεύονται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας. 

Έως το 2018 εκτιμάται πως 15.000 δορυφόροι θα βρίσκονται σε τροχιά. 

Με πληροφορίες από ΒΒC

Τech & Science
0

BAΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Τech & Science / Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Οι εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι πιο ισχυρές και εθιστικές από την ίδια τη νικοτίνη σύμφωνα με τον FDA
NEWSROOM
ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM
Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Tech & Science / Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Οι ευρέως διαδεδομένες εξετάσεις DNA αποκαλύπτουν τη μία μετά την άλλη «μυστικές» περιπτώσεις παιδιών που γεννήθηκαν από στενούς συγγενείς, παρέχοντας μια άνευ προηγουμένου καταγραφή της αιμομιξίας στις σύγχρονες κοινωνίες.
NEWSROOM