ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Οι επιστήμονες προσπαθούν να μάθουν τη γλώσσα των φαλαινών για να «μιλήσουν» και με εξωγήινους

Οι επιστήμονες προσπαθούν να μάθουν την γλώσσα των φαλαινών Facebook Twitter
Φάλαινα, φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Επιστήμονες προσπαθούν να μάθουν τη γλώσσα με την οποία επικοινωνούν οι φάλαινες, καθώς πιστεύεται πως μπορεί να αποτελέσει τη βάση επικοινωνίας με εξωγήινους πολιτισμούς.

Για πρώτη φορά, επιστήμονες είχαν μια «συζήτηση» με φάλαινα. Τώρα προσπαθούν να μάθουν τι πραγματικά ειπώθηκε στην «συζήτηση» με το θηλαστικό. Οι ερευνητές που «συζήτησαν» με την μεγάπτερη φάλαινα είπαν ότι η επικοινωνία αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς την επικοινωνία με μη ανθρώπινη νοημοσύνη - δηλαδή, και με εξωγήινη νοημοσύνη.

Όλα ξεκίνησαν όταν στα ανοικτά των ακτών της νοτιοανατολικής Αλάσκας, μια ομάδα έξι επιστημόνων μέσα σε ένα ερευνητικό σκάφος έπαιξε έναν ηχογραφημένο χαιρετισμό μιας μεγάπτερης φάλαινας χρησιμοποιώντας ένα υποβρύχιο ηχείο. Οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι όταν μια φάλαινα που την είχαν ονομάσει Τουέιν απάντησε με τρόπο σαν να συνομιλούσε μαζί τους. Ένας επιστήμονας της ομάδας μάλιστα είπε:  «Για να κρατήσω το ζώο αφοσιωμένο στη συνομιλία μας, άρχισα να προσπαθώ για να μιμηθώ τις παύσεις της. Έτσι, αν περίμενε 10 δευτερόλεπτα, περίμενα 10 δευτερόλεπτα. Καταλήξαμε να ταιριάξουμε ο ένας με τον άλλον. Το κάναμε αυτό 36 φορές σε διάστημα 20 λεπτών». «Είναι σαν να βιώνεις έναν άλλο κόσμο. Είναι απλά απίστευτο», είπε η Τζόσι Χάμπαρτντ, μια συμπεριφορίστρια ζώων, μέλος της ομάδας που επικοινώνησε με τον Τουέιν.

Οι φάλαινες έλκουν τους ανθρώπους εδώ και αιώνες. Στην πραγματικότητα, οι φάλαινες εμφανίζουν έναν μακρύ κατάλογο συμπεριφορών παρόμοιες με τους ανθρώπους. Συνεργάζονται μεταξύ τους, όπως και με άλλα είδη. Διδάσκουν η μία στην άλλη χρήσιμες δεξιότητες, φροντίζει η μία τα μικρά της άλλης και παίζουν. Οι φάλαινες έχουν εξελιχθεί για πάνω από 50 εκατομμύρια χρόνια για να παράγουν και να ακούν μια ποικιλία πολύπλοκων ήχων. Βασίζονται στον θόρυβο για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να πλοηγηθούν, να βρουν συντρόφους και τροφή, να υπερασπιστούν τις περιοχές και τους πόρους τους και να αποφύγουν τα αρπακτικά. Τα μικρά τους φλυαρούν όπως τα ανθρώπινα βρέφη, μερικά θεωρείται ότι έχουν ονόματα. Ακόμα, ομάδες φαλαινών από διαφορετικά μέρη του ωκεανού έχουν διαφορετικές τοπικές διαλέκτους.

Οι φάλαινες, όπως έχει παρατηρηθεί, μιμούνται τις διαλέκτους άλλων ομάδων του είδους τους. Όσον αφορά τους ήχους της μεγάπτερης φάλαινας, αυτοί θεωρούνται ότι είναι από τους πιο περίπλοκους στο ζωικό βασίλειο. Ωστόσο πέρα από την σημασία που έχει η επικοινωνία με ένα άλλο είδος, η ερευνητική ομάδα που ανήκει η Τζόσι Χάμπαρντ ελπίζει ότι η αποκρυπτογράφηση της επικοινωνίας φαλαινών θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν εξωγήινους, εάν συναντήσουμε ποτέ κάποιους. Η επιστημονική ομάδα υποθέτει ότι οι ήχοι φαλαινών περιέχουν πολύπλοκα, έξυπνα μηνύματα παρόμοια με γλώσσες που χρησιμοποιούνται από ανθρώπους ή δυνητικά εξωγήινους. Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες τονίζουν πως η ανθρώπινη κατανόησή της επικοινωνίας με τις φάλαινες είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM