Φωτογραφία απαθανάτισε δύο αρσενικές φάλαινες σε ερωτική επαφή

Σπάνιο: Φωτογραφία απαθανάτισε δύο αρσενικές φάλαινες σε ερωτική επαφή Facebook Twitter
Φωτ: Lyle Krannichfeld - Brandi Romano
0

Για πρώτη φορά στα χρονικά φωτογραφικός φακός απαθανάτισε ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο όπου δύο αρσενικές φάλαινες έκαναν σεξ.

Η φωτογραφία των δύο αρσενικών φαλαινών τραβήχτηκε στα ανοιχτά των ακτών της Χαβάης, και παρά τις δεκαετίες που έχουν αφιερώσει οι φωτογράφοι στην έρευνα των μεγάπτερων φαλαινών, δεν μπορούσαν ποτέ να απαθανατίσουν το πέος μίας από αυτές. Η παρατήρηση αυτή μάλιστα επιβεβαιώθηκε από επιστήμονες, σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη.

Το περιστατικό συνέβη τον Ιανουάριο του 2022 δυτικά του νησιού Μάουι, όπου δύο φάλαινες πλησίασαν και έκαναν κύκλους γύρω από ένα σκάφος προτού κάνουν σεξ περίπου τρία έως πέντε μέτρα κάτω από το σκάφος. Τη σπάνια στιγμή απαθανάτισαν δύο φωτογράφοι οι Lyle Krannichfeld και Brandi Romano και αποτελεί την πρώτη απόδειξη ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς σε μεγάπτερες φάλαινες, καθώς και την πρώτη παρατήρηση σεξουαλικής συμπεριφοράς στο είδος.

Η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά είναι κοινή στο ζωικό βασίλειο και έχει εντοπιστεί μεταξύ δελφινιών και φαλαινών όρκα, αλλά ποτέ στο παρελθόν μεταξύ φαλαινών. Η Stephanie Stack, ερευνήτρια φαλαινών στο Ίδρυμα Φαλαινών Ειρηνικού και επικεφαλής συγγραφέας της νέας δημοσίευσης, δήλωσε ότι η σεξουαλική συμπεριφορά των φαλαινών «παρέμενε ως επί το πλείστον ένα μυστήριο μέχρι τώρα».

Σε αυτή την σπάνια περίπτωση κατά της σεξουαλικής τους επαφής που φωτογραφήθηκε στη Χαβάη, η μία φάλαινα φαίνεται να κρατάει την άλλη στη θέση της με τα θωρακικά της πτερύγια, ενώ τη διαπερνά. Η φάλαινα που βρισκόταν από κάτω φαινόταν να είναι άρρωστη, καθώς ήταν εμφανώς αδυνατισμένη και καλυμμένη με φαλαινοκέφαλες, παράσιτα λευκού χρώματος που συναντώνται μερικές φορές στα κητώδη. Τα πέη των αρσενικών μεγάπτερων φαλαινών συνήθως κρύβονται σε αυτό που είναι γνωστό ως «γεννητική σχισμή» για να μην τις εμποδίζει κατά την κολύμβηση.

Σύμφωνα με τη νέα ερευνητική εργασία, κητώδη όπως οι μεγάπτερες φάλαινες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τη γεννητική σχισμή ή τον πρωκτό για συνουσία μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, για να εξασκούν αναπαραγωγικές συμπεριφορές ή για να σχηματίζουν μια κοινωνική συμμαχία ή να επιβάλλουν ένα είδος κυριαρχίας. 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ