Οι άνδρες μεταφέρουν περισσότερες πληροφορίες από τις γυναίκες όταν μιλάνε μαζι

Οι άνδρες μεταφέρουν περισσότερες πληροφορίες από τις γυναίκες όταν μιλάνε μαζι Facebook Twitter
1

 Οι άνδρες μεταφέρουν περισσότερες πληροφορίες από τις γυναίκες, όταν και οι δύο μιλάνε. Από την άλλη, ένας άνθρωπος -ανεξαρτήτως φύλου- μεταφέρει περίπου τις ίδιες πληροφορίες, δηλαδή τελικά λέει τα ίδια πράγματα, είτε μιλά γρήγορα είτε αργά.

 Αυτά είναι τα δύο κυριότερα συμπεράσματα μιας νέας πρωτότυπης αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, η οποία βασίστηκε στην ανάλυση 2.400 τηλεφωνικών συνομιλιών και 40 μεγάλης διάρκειας συνεντεύξεων, μέσω των οποίων αναλύθηκαν τα μοτίβα και το περιεχόμενο του λόγου 400 ανθρώπων.

 Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ούριελ Κοέν Πρίβα του Τμήματος Γνωσιακών, Γλωσσικών και Ψυχολογικών Επιστημών, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Cognition". Οι επιστήμονες μέτρησαν το περιεχόμενο του λόγου κάθε ομιλητή, ταξινομώντας σε κατηγορίες τις λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούσε, ανάλογα με τις πληροφορίες που αυτές μετέφεραν.

 Διαπιστώθηκε ότι όσοι μιλάνε γρήγορα, λένε μεν περισσότερες λέξεις ανά λεπτό, παρόλα αυτά στην ουσία οι πληροφορίες που μεταφέρει η ομιλία τους, δεν διαφέρουν από τις πληροφορίες που μεταφέρουν όσοι μιλάνε αργά. Με άλλα λόγια, όσο αυξάνει η ταχύτητα ομιλίας, τόσο μειώνεται το πληροφοριακό περιεχόμενο. Έτσι, όσοι μιλάνε σαν πολυβόλο, τελικά χρησιμοποιούν περισσότερες λέξεις για να πουν λίγο-πολύ τα ίδια πράγματα. Μάλιστα χρησιμοποιούν συχνότερα τις ίδιες λέξεις και λιγότερο πολύπλοκη σύνταξη (π.χ. παθητική φωνή), σε σχέση με όσους μιλούν πιο αργά.

 Όσον αφορά το γεγονός ότι οι άνδρες τείνουν να μεταφέρουν με τα λόγια τους περισσότερες πληροφορίες από ό,τι οι γυναίκες, σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνδρες δεν πολυνοιάζονται αν ο άλλος καταλαβαίνει τι λένε. Αντίθετα, οι γυναίκες συνήθως θέλουν να σιγουρευτούν ότι ο συνομιλητής τους καταλαβαίνει, γι' αυτό δεν βιάζονται τόσο να μεταφέρουν νέες πληροφορίες, προτού αυτός «χωνέψει» τις προηγούμενες.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Αυστρία, μέσα στην έπαυλη των ανήθικων πειραμάτων σε παιδιά

Τech & Science / Στην Αυστρία, μέσα στην έπαυλη των ανήθικων πειραμάτων σε παιδιά

Τα "παιδιά του epiphysan" είναι η ιστορία χιλιάδων παιδιών στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, εκεί που μία φρικτή επιστήμονας, ανεξέλεγκτη και τυραννική προσπάθησε να ρημάξει τη σεξουαλικότητά τους προς χάριν του (αποναζιστοποιημένου) έθνους
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς κίνδυνο απορρίψης του μοσχεύματος

Τech & Science / 8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς κίνδυνο απορρίψης του μοσχεύματος

Το επίτευγμα θεωρειται πραγματικά επαναστατικό και η 8χρονη Αντίτι είναι το πρώτο παιδί στο Ηνωμένο Βασίλειο που υποβλήθηκε με επιτυχία σε αυτή την ειδικού τύπου μεταμόσχευση
NEWSROOM