Ο Ζούκερμπεργκ ζητά συγγνώμη και με ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώριση σε εφημερίδες

Ο Ζούκερμπεργκ ζητά συγγνώμη και με ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώριση σε εφημερίδες Facebook Twitter
0

Στη δίνη του σκανδάλου Cambridge Analytica, το Facebook δημοσίευσε σήμερα ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώριση σε βρετανικές εφημερίδες μέσα από την οποία ο επικεφαλής του Μαρκ Ζούκερμπεργκ ζητεί και πάλι συγγνώμη.

«Έχουμε μια ευθύνη: να προστατεύουμε τα δεδομένα σας. Αν δεν καταφέρνουμε να το κάνουμε, δεν τα αξίζουμε», γράφει ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος στο μήνυμα που δημοσιεύεται στην τελευταία σελίδα της πλειονότητας των βρετανικών κυριακάτικων εφημερίδων.

Το Facebook βρίσκεται παγκοσμίως στο στόχαστρο σκληρής κριτικής μετά τις αποκαλύψεις για τις πρακτικές της εταιρίας Cambridge Analytica (CA), η οποία κατηγορείται ότι ανέκτησε εν αγνοία τους τα δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook προκειμένου να επηρεάσει την ψήφο των εκλογέων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Αν και δεν κάνει καμία αναφορά στην εταιρία αυτή, η έδρα της οποίας στο Λονδίνο ερευνήθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ αναφέρεται, αντίθετα, στον Ρώσο ερευνητή Αλεξάντρ Κόγκαν, ο οποίος ανέπτυξε μια εφαρμογή για το Facebook την οποία χρησιμοποίησε η CA για να συγκεντρώσει αυτά τα δεδομένα.

«Ίσως έχετε ακούσει να μιλάνε για μια εφαρμογή την οποία επινόησε ένας πανεπιστημιακός ερευνητής μέσω της οποίας συγκεντρώθηκαν δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Facebook το 2014. Ήταν μια κατάχρηση εμπιστοσύνης, και λυπάμαι που δεν είχαμε κάνει περισσότερα τότε», ανέφερε ο Ζούκερμπεργκ, σε έναν τόνο που θυμίζει το πρώτο μήνυμά του με το οποίο ζητούσε συγγνώμη και το οποίο δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Ο Ζούκερμπεργκ ζητά συγγνώμη και με ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώριση σε εφημερίδες Facebook Twitter
Η απολογία στην τελευταία σελίδα της Mail on Sunday

«Λαμβάνουμε τώρα μέτρα έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί», γράφει.

«Ήδη εμποδίζουμε τέτοιες εφαρμογές να έχουν πρόσβαση σε τόσα δεδομένα. Και στο εξής, περιορίζουμε τον αριθμό των δεδομένων στα οποία οι εφαρμογές μπορούν να έχουν πρόσβαση όταν χρησιμοποιείτε το Facebook.»

«Ερευνούμε επίσης κάθε εφαρμογή που είχε πρόσβαση σε έναν μεγάλο αριθμό δεδομένων προτού διευθετήσουμε το πρόβλημα. Αναμένουμε ότι θα υπάρχουν και άλλες. Και όταν τις βρούμε, θα τις απαγορεύσουμε και θα ενημερώσουμε τα επηρεαζόμενα πρόσωπα», διαβεβαιώνει ο Ζούκερμπεργκ.

Το σκάνδαλο αυτό, καταστροφικό για την εικόνα του Facebook, είχε ήδη ως αποτέλεσμα να σημειώσει πτώση 14% στο χρηματιστήριο αυτή την εβδομάδα και να εξανεμιστούν περισσότερα από 50 δισεκ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση της εταιρίας.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πλανήτης θα μισήσει τους άρχοντες του ΑΙ για τις αλλαγές που θα'ρθουν

Τech & Science / Ο πλανήτης θα μισήσει τους άρχοντες του ΑΙ για τον πλούτο τους και τις αλλαγές που θα 'ρθουν

Σημάδι της εξαιρετικής ζωτικότητας του αμερικανικού καπιταλισμού, η τεχνητή νοημοσύνη -με επικεφαλής τους νέους της κυρίους SpaceX, Anthropic και OpenAI- θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος μαύρος κύκνος της παγκόσμιας οικονομίας, γράφει ο Arnaud Leparmentier της Le Monde σε μια βαρυσήμαντη στήλη του.
THE LIFO TEAM
Ο Μπραντ Πιτ δεν πλακώθηκε με τον Τομ Κρουζ. Το YouTube ανοίγει μέτωπο με τα deepfakes

Τech & Science / Ο Μπραντ Πιτ δεν πλακώθηκε με τον Τομ Κρουζ: Το YouTube ανοίγει μέτωπο με τα deepfakes

Μετά το κύμα από όλο και πιο πειστικά ψεύτικα βίντεο με διάσημους, το YouTube επεκτείνει στο Χόλιγουντ το εργαλείο εντοπισμού deepfakes, δίνοντας σε δημόσια πρόσωπα τη δυνατότητα να εντοπίζουν AI βίντεο με το πρόσωπό τους και να ζητούν την αφαίρεσή τους.
THE LIFO TEAM
ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑ

Τech & Science / Έρευνα: Ο εγκέφαλος των αστροναυτών στο Διάστημα εξακολουθεί να λειτουργεί σαν να υπάρχει βαρύτητα

Ερευνητές που συνεργάστηκαν με 11 αστροναύτες ανακάλυψαν ότι ακόμη και σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, ο εγκέφαλος συνεχίζει να λειτουργεί σαν να υπάρχει βαρύτητα
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη ξαναγράφει την ιστορία ενός ύστερου έργου του Ελ Γκρέκο

Πολιτισμός / Η τεχνητή νοημοσύνη ξαναγράφει την ιστορία ενός ύστερου έργου του Ελ Γκρέκο

Η «Βάπτιση του Χριστού» θεωρούνταν επί χρόνια έργο του Ελ Γκρέκο και του εργαστηρίου του. Τώρα, μια νέα ανάλυση με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζει ότι ο ίδιος ο ζωγράφος μπορεί να είχε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή απ’ όσο πιστεύαμε.
THE LIFO TEAM
ΝΕΑΤΕΡΝΤΑΛ ΒΡΕΦΟΣ ΧΟΜΟ ΣΑΠΙΕΝΣ

Τech & Science / Ανακαλύφθηκε βρέφος Νεάντερταλ 50.000 ετών με χαρακτηριστικά παιδιού ενός έτους

Τα νέα ευρήματα προσθέτουν ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της ζωής των Νεάντερταλ και δείχνουν ότι οι διαφορές με τους σύγχρονους ανθρώπους ξεκινούσαν πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστευόταν
THE LIFO TEAM