Ο ΕΜΑ ενέκρινε εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Ο ΕΜΑ ενέκρινε εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε εμβόλιο κατά της ευλογίας των πιθήκων.

Το εμβόλιο Imvanex, της δανέζικης εταιρίας Bavarian Nordic, έχει εγκριθεί στην Ε.Ε. από το 2013 για την πρόληψη της ευλογιάς. Εγκρίθηκε, όμως, κατά της ευλογιάς των πιθήκων λόγω της ομοιότητας μεταξύ αυτού του ιού και του ιού της ευλογιάς.

Το πράσινο φως του ΕΜΑ δίνεται καθώς ο κόσμος περιμένει τα αποτελέσματα των ειδικών μετά μια συνεδρίαση χθες, Πέμπτη, της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, του οποίου ο γενικός διευθυντής δήλωσε ότι ανησυχεί από την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων ανά τον κόσμο.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε χθες ότι «ανησυχεί» από την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων κατά την έναρξη συνεδρίασης της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων, ζητώντας τη συμβουλή των ειδικών. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ έχει την ευθύνη για την κήρυξη έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του οργανισμού υγείας, με βάση τις συστάσεις της επιτροπής.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με ήδη περισσότερα από 15.300 καταγεγραμμένα κρούσματα σε 71 χώρες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των υγειονομικών αρχών των ΗΠΑ (CDC), τα πιο επικαιροποιημένα.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της 23ης Ιουνίου, η πλειονότητα των ειδικών είχε συστήσει στον Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους να μην κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ο ΕΜΑ στήριξε τη σύστασή του στα στοιχεία αρκετών μελετών σε ζώα που έδειξαν μια προστασία κατά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων σε πρωτεύοντα πλην του ανθρώπου που είχαν εμβολιαστεί με το Imvanex.

«Το προφίλ ασφάλειας του φαρμάκου είναι ευνοϊκό, με παρενέργειες ήπιες έως μέτριες και η επιτροπή ιατρικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση (CHMP) κατέληξε ότι τα οφέλη του φαρμάκου υπερτερούν των κινδύνων» υπογράμμισε ο ΕΜΑ σε ανακοίνωση.

Η φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic, η μόνη που παράγει ένα εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων, ανέφερε την Τρίτη ότι έλαβε παραγγελία 1,5 εκατομμυρίου δόσεων, οι περισσότερες από τις οποίες θα παραδοθούν το 2023, από ευρωπαϊκή χώρα το όνομα της οποίας δεν έγινε γνωστό, καθώς οι ΗΠΑ παράγγειλαν 2,5 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Grok: Συνεχίζεται η δημοσίευση εικόνων γυναικών και παιδιών με «ελάχιστο ρουχισμό» παρά τη δέσμευση για αναστολή λογαριασμών

Τech & Science / Grok: Συνεχίζεται η δημοσίευση εικόνων γυναικών και παιδιών με «ελάχιστο ρουχισμό» παρά τη δέσμευση για αναστολή λογαριασμών

Μετά την παγκόσμια κατακραυγή, ο Μασκ έγραψε σε ανάρτησή του πως «όποιος χρησιμοποιεί το Grok για να δημιουργεί παράνομο περιεχόμενο θα υποστεί τις ίδιες συνέπειες σαν να ανεβάζει παράνομο περιεχόμενο»
THE LIFO TEAM
ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Τech & Science / Ερευνητής προειδοποιεί ότι ο κόσμος ίσως να μην προλάβει να προετοιμαστεί για τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο ερευνητής ανέφερε πως οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη την αξιοπιστία των προηγμένων συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης
THE LIFO TEAM