Nvidia: Στα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια η αξία της - «Είναι σαν το νέο χρυσάφι ή πετρέλαιο»

Nvidia: Στα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια η αξία της εταιρείας - Η πρώτη στον κόσμο Facebook Twitter
Φωτογραφία: X
0

Η Nvidia έγινε η πρώτη εταιρεία στον κόσμο με χρηματιστηριακή αξία 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η μετοχή της εταιρείας παραγωγής μικροτσίπ ανέβηκε μέχρι και 2,4% την Τετάρτη, φτάνοντας τα 164 δολάρια, καθώς η ζήτηση για την τεχνολογία που «τρέχει» την τεχνητή νοημοσύνη (AI) παραμένει πολύ υψηλή.

Η αμερικανική εταιρεία έφτασε για πρώτη φορά σε αξία 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων τον Ιούνιο του 2023 και από τότε η τιμή της εκτοξεύεται συνεχώς.

«Αυτό είναι μια ιστορική στιγμή για τη Nvidia», δήλωσε ο αναλυτής τεχνολογίας Dan Ives από την Wedbush Securities. «Είναι η μόνη εταιρεία αυτή τη στιγμή που έχει τέτοια τσιπ — είναι σαν το νέο χρυσάφι ή πετρέλαιο», πρόσθεσε.

Η μετοχή της Nvidia είχε πέσει σημαντικά τον Απρίλιο όταν οι διεθνείς αγορές ταρακουνήθηκαν από τον εμπορικό πόλεμο που κλιμακώνει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Παρόλο που οι ανησυχίες για την πολιτική δασμών του Τραμπ δεν έχουν φύγει, η μετοχή της Nvidia ανέβηκε πολύ από την άνοιξη και έφτασε αυτό το νέο ρεκόρ.

Πριν από οκτώ χρόνια, η μετοχή της εταιρείας άξιζε λιγότερο από το 1% της σημερινής της τιμής. Τότε η ανάπτυξή της βασιζόταν στον ανταγωνισμό με την AMD για τις καλύτερες κάρτες γραφικών.

Πιο πρόσφατα, η τεράστια άνοδος οφείλεται στη ζήτηση για τσιπ που «τρέχουν» συστήματα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT.

Η εκτόξευση της Nvidia έχει κάνει τον CEO της, Jensen Huang, διάσημο. Ο Mark Zuckerberg τον αποκάλεσε «η Taylor Swift της τεχνολογίας», γιατί έχει αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές, ειδικά στην Ταϊβάν, όπου τον υποδέχονται σαν ροκ σταρ.

Nvidia: Στα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια η αξία της εταιρείας - «Είναι σαν το νέο χρυσάφι ή πετρέλαιο» Facebook Twitter
Ο CEO της Nvidia, Jensen Huang/Φωτογραφία: X

Η συνεχής άνοδος της Nvidia δείχνει πόσο πολύ η Wall Street πιστεύει ότι η αγορά της τεχνητής νοημοσύνης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, παρά τις αναταράξεις από την οικονομική πολιτική του Trump.

Η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα 44,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 69% σε σχέση με πέρυσι και κέρδη 81 σεντς ανά μετοχή.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: Σπίτι στην Πισιδία χτίστηκε με λίθους που φέρουν στα ελληνικά επιστολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καρακάλλα

Τech & Science / Τουρκία: Σπίτι στην Πισιδία χτίστηκε με λίθους που φέρουν στα ελληνικά επιστολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καρακάλλα

Το σπίτι χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 από κατοίκους που, δίχως να το γνωρίζουν, χρησιμοποίησαν πέτρες από τα ερείπια της αρχαίας πόλης Τακίνα στο Πολυδώριο Πισιδίας
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Χωριό της Εποχής του Χαλκού, ηλικίας 3.000 ετών εντοπίστηκε στον βυθό της λίμνης Mezzano

Τech & Science / Ιταλία: Χωριό της Εποχής του Χαλκού, ηλικίας 3.000 ετών εντοπίστηκε στον βυθό της λίμνης Mezzano

Η υποβρύχια έρευνα στη λίμνη Mezzano της Ιταλίας αποκάλυψε προϊστορικό χωριό της Εποχής του Χαλκού, με άριστα διατηρημένα αντικείμενα και ξύλινους πασσάλους που μαρτυρούν τη ζωή και την τεχνολογία μιας χαμένης κοινότητας πριν από 3.000 χρόνια
LIFO NEWSROOM
Κορινθιακός Κόλπος: Εντοπίστηκε υπόγειο σύστημα γλυκού νερού 800.000 ετών

Τech & Science / Κορινθιακός Κόλπος: Εντοπίστηκε υπόγειο σύστημα γλυκού νερού 800.000 ετών

Ένα υπόγειο σύστημα χαμηλής αλατότητας ηλικίας 800.000 ετών εντοπίστηκε στον Κορινθιακό Κόλπο, αποκαλύπτοντας πολύτιμες πληροφορίες για τα αποθέματα γλυκού νερού και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
LIFO NEWSROOM