Το ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο Insight της NASA καθόταν σιωπηλά στις άδειες, σκονισμένες πεδιάδες του Άρη, όταν το έδαφος άρχισε να σείεται το Σάββατο.

 

Η σεισμική δόνηση διήρκησε για σχεδόν μιάμιση ώρα.

 

Το ρομπότ έστειλε τα δεδομένα από το σεισμογράφο του στη Γη και οι επιστήμονες της NASA συνειδητοποίησαν ότι είχαν αυτό που περίμεναν: έναν μεγάλο σεισμό.

 

Το Insight κατέγραψε έναν σεισμό 4,2 Ρίχτερ στον Άρη, αυτό ακριβώς που ήθελαν να παρατηρήσουν οι επιστήμονες της NASA από τότε που το Insight άγγιξε τον κόκκινο πλανήτη τον Νοέμβριο του 2018.

 

Δύο άλλοι μεγάλοι καταγράφηκαν επίσης πρόσφατα. Ο πρώτος στις 25 Αυγούστου, όταν το Insight ένιωσε δύο σεισμούς μεγέθους 4,2 και 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

 

Πριν από αυτούς, ο μεγαλύτερος σεισμός που είχε καταγραφεί ήταν 3,7 Ρίχτερ το 2019.

 

«Φαίνεται ότι υπάρχουν λιγότεροι μεγάλοι σεισμοί στον Άρη, σε σχέση με τον αριθμό των μικρών σεισμών, από ό, τι θα περιμέναμε. Είναι λίγο προβληματικό αυτό», είχε δηλώσει τον Απρίλιο στο Insider, ο Μπρους Μπάνερτ, κύριος ερευνητής του InSight.


Όμως ο σεισμός του Σαββάτου ήταν πέντε φορές πιο δυνατός από εκείνον των 3,7 Ρίχτερ.

 

Αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί αρχίζουν να συνθέτουν ένα κομμάτι του παζλ, που λείπει, για τον Άρη. Οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα σεισμικά κύματα για να μάθουν για τη σύνθεση του πυρήνα του Άρη, με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούνται τα κύματα μιας ακτινογραφίας για το ανθρώπινο σώμα.

 

Η λήψη λεπτομερέστερων απόψεων στο εσωτερικό του Άρη μπορεί να δώσει ενδείξεις για το πώς γεννήθηκε ο πλανήτης και πώς εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου.

 

Αυτή η γνώση θα μπορούσε να είναι καθοριστική στις προσπάθειες των αστρονόμων να βρουν άλλους κόσμους που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή.

 

«Κοιτάζοντας τον πυρήνα και τον φλοιό του Άρη και κατανοώντας ότι αυτά δεν έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στο πώς θα φαινόταν η Γη στα πρώιμα χρόνια», είπε ο  Μπρους Μπάνερτ.

 

«Ο Άρης μας βοηθά να καταλάβουμε πώς σχηματίζονται βραχώδεις πλανήτες και πώς εξελίσσονται γενικά» πρόσθεσε.


Το InSight έχει εντοπίσει περισσότερους από 700 σεισμούς συνολικά, οι οποίοι έχουν ήδη αποκαλύψει πολλά για το εσωτερικό του πλανήτη.

 

Οι επιστήμονες έμαθαν ότι ο φλοιός του Άρη είναι πιο λεπτός από όσο νόμιζαν και ότι μοιάζει περισσότερο με τον φλοιό της σελήνης παρά με της Γης.

 

Επειδή ο φλοιός του Άρη είναι τόσο ξηρός και με ρωγμές, οι σεισμοί εκεί διαρκούν πολύ περισσότερο από ότι στη Γη.

 

Ενισχύονται ανάμεσα στις ρωγμές του φλοιού και δεν υπάρχει τόση υγρασία για να τους απορροφήσει. Έτσι, οι σεισμοί που κατέγραψε το InSight διαρκούν συνήθως 10 έως 40 λεπτά.

 

Πρόσφατα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν επίσης τους σεισμούς για να διαπιστώσουν ότι ο Άρης έχει λιωμένο πυρήνα.

 

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σίγουροι αν κάτω από έναν λιωμένο εξωτερικό πυρήνα κρύβεται ένας συμπαγής εσωτερικός πυρήνας, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Γης.

 

Με πληροφορίες του Insider