Μπουρλά: Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο νέος κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί

Μπουρλά: Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο νέος κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο νέος κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί, θα υπάρχει μαζί μας για τα επόμενα χρόνια, είπε μεταξύ άλλων στο 7ο Φόρουμ των Δελφών, ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Επισήμανε δε, ότι εξαιρετικά λίγοι ιοί στην ανθρωπότητα έχουν εξαληφθεί και αυτός δεν είναι ένας από αυτούς.

Στα δύο χρόνια πανδημίας στον πολιτικό τομέα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά, είπε ο Άλμπερτ Μπουρλά σημειώνοντας ότι «Καταλάβαμε την αξία της επιστήμης, να δίνονται κίνητρα για να έχουμε ένα ζωντανό βιοτεχνολογικό οικοσύστημα.

»Από την άλλη, όμως, έγιναν και λάθη με το κυριότερο ότι «πολιτικοποιήθηκε η κρίση και από αυτό θα μάθουμε. Πολλοί παίρνουν θέση εάν υπάρχει ο ιός, αν πρέπει να φοράμε μάσκα με βάση την πολιτική τους τοποθέτηση και μερικές φορές και την θρησκευτική τους, παρά με βάση τα επιστημονικά δεδομένα».

«Σήμερα όμως έχουμε τα όπλα να τον αντιμετωπίσουμε και να πάρουμε τη ζωή μας πίσω», ανέφερε ενώ εκτίμησε ότι ένα μόλις μικρό ποσοστό από τους ανεμβολίαστους θα πειστεί να εμβολιαστεί.

Σημείωσε δε, ότι την 4η δόση δεν θα την κάνουν όλοι οι εμβολιασμένοι. Επομένως, πρόσθεσε, η προστασία θα είναι λιγότερη και επειδή τα μέτρα θα χαλαρώσουν σε μεγάλο βαθμό διότι η κοινωνία το ζητάει επιτακτικά, οι μολύνσεις θα είναι περισσότερες.

«Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε θεραπεία που μπορεί να περιορίσει τις συνέπειες» είπε ο κ. Μπουρλά. Το ζητούμενο, είπε, είναι ένα εμβόλιο για τον Covid-19, που να προστατεύει για ένα χρόνο.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε εάν θα έρθει νέα μετάλλαξη και με ποια χαρακτηριστικά. Εάν συνεχίσουμε με την Όμικρον, τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας αυτή τη στιγμή μας βοηθούν να πάρουμε τη ζωή μας πίσω προς το τέλος της χρονιάς», τόνισε ο κ. Μπουρλά.

Μιλώντας για τα mRNA εμβόλια είπε ότι με αυτή την τεχνολογία, τα επόμενα χρόνια είναι πιθανό να δούμε και άλλα εμβόλια για άλλες ασθένειες, όπως για τον καρκίνο ή γενετικές ασθένειες.

«Δεν μπορούμε για όλες τις ασθένειες να δημιουργήσουμε εμβόλια με την mRNA τεχνολογία, αλλά αν οι προσπάθειες πετύχουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια μπορεί να έχουμε εμβόλιο για τον καρκίνο και από του χρόνου θα αρχίσουμε να βλέπουμε εμβόλιο για άλλες ασθένειες».

Τόνισε ότι στα δύο χρόνια πανδημίας, μάθαμε πάρα πολλά. «Συγκεντρώσαμε εμπειρία δεκαετίας. Αυτό θα αποτελέσει ένα εφαλτήριο για πολύ μεγάλες επιστημονικές εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας».

Παράλληλα εξήγησε ότι στον επιστημονικό τομέα τα πράγματα έχουν προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς, στις κλινικές έρευνες υπήρξαν τεράστιες αλλαγές και αυτό θέτει το ερώτημα «αν μπορέσαμε να το κάνουμε για τον Covid γιατί όχι για τον καρκίνο ή άλλες ασθένειες;».

Τέλος μίλησε και για το κέντρο ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι αισθάνεται υπερήφανος, όχι μόνο για τη δημιουργία του στην πόλη του, αλλά και την δουλειά που γίνεται.

«Αν δεν ήμουν από την Θεσσαλονίκη δεν θα μπορούσα να καταλάβω ότι έχουμε χιλιάδες επιστήμονες με τεράστιο δυναμικό, με μεγάλη όρεξη να προσφέρουν, αλλά δεν έχουν ευκαιρία. Ήμουν βέβαιος ότι αν δημιουργούσαμε ένα κέντρο στην Θεσσαλονίκη, ξέροντας τι κάνουν αυτά τα κέντρα σε άλλες χώρες θα είμασταν πάρα πολύ επιτυχημένοι» είπε.

Αρκετοί είχαν αμφιβολίες στην Pfizer για τη δημιουργία του κέντρου στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε, αλλά σήμερα τρίβουν τα μάτια τους από τη δουλειά που γίνεται.

«Είμαι κατενθουσιασμένος» προσθέτοντας πως ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 200 άτομα και σήμερα βρίσκονται κοντά στα 700. Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα ότι «την επόμενη χρονιά θα δούμε πολλές τέτοιου τύπου δραστηριότητες στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα».

Με πληροφορίες του ΑΠΕ.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έως και 1.000 φορές πιο μεταδοτικοί οι φορείς της μετάλλαξης Όμικρον σε σχέση με Άλφα ή Δέλτα - Έρευνα

Τech & Science / Έως και 1.000 φορές πιο μεταδοτικοί οι φορείς της μετάλλαξης Όμικρον σε σχέση με Άλφα ή Δέλτα - Έρευνα

Ένας άνθρωπος με Όμικρον βρέθηκε να αποβάλλει περίπου 1.000 φορές περισσότερο ιικό RNA σε σχέση με το μέγιστο επίπεδο που απέβαλαν όσοι είχαν μολυνθεί από Άλφα ή Δέλτα
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ