Μπορούμε να διαγράψουμε αναμνήσεις, λένε Κινέζοι επιστήμονες

Μπορούμε να διαγράψουμε αναμνήσεις, λένε Κινέζοι επιστήμονες Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
2

Μέχρι τώρα, η διαγραφή αναμνήσεων είναι κάτι που υπάρχει στη σφαίρα των κινηματογραφικών σεναρίων. Κινέζοι επιστήμονες όμως λένε ότι κατάφεραν να το πετύχουν, σε ποντίκια. 

Ερευνητές στο Peking University του Πεκίνου λένε ότι διέγραψαν συγκεκριμένες αναμνήσεις από τον εγκέφαλο ποντικιών στα εργαστήρια. Μια κίνηση που, ισχυρίζονται, μπορεί να παρέχει λύσεις για ανθρώπινα προβλήματα, όπως η εξάρτηση από τα ναρκωτικά και το μετατραυματικό στρες.

«Η κωδικοποίηση και η αποθήκευση της μνήμης είναι πολύ σημαντικές, αλλά είναι επίσης σημαντικό να "ξεχνάμε" αρνητικές αναμνήσεις», δήλωσε ο Γι Μινγκ στην εφημερίδα Technology Daily. «Η ανάμνηση αρνητικών συναισθημάτων είναι μεγάλης σημασίας για την επιβίωση, αλλά όταν γίνεται υπερβολικά επίμονη, μπορεί να μετατραπεί σε βάρος ή ακόμη και ασθένεια, όπως το μετατραυματικό στρες», συμπλήρωσε.

«Οι χρόνιοι πόνοι, οι εξαρτήσεις από τα ναρκωτικά και το χρόνιο στρες είναι ουσιαστικά παθολογικές αναμνήσεις που υπάρχουν μόνιμα και δεν μπορούν να αφαιρεθούν όταν οι ασθενείς έχουν βιώσει τα συναισθήματα και τις πιέσεις που προκαλούν οι πόνοι και τα ναρκωτικά», συμπλήρωσε ο Γι Μινγκ, ο οποίος έχει κάνει ντοκτορά στο University College London.

«Θεωρητικά, αν μπορούμε να "διαγράψουμε" αυτές τις μνήμες, αυτό μπορεί να παρέχει ένα νέο τρόπο σκέψης για τη θεραπεία ασθενειών παθολογικών αναμνήσεων», δήλωσε ακόμη.

Πώς έγινε η μελέτη

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, οι ερευνητές προκάλεσαν αναμνήσεις φόβου στα ποντίκια, τοποθετώντας τα σε ατσάλινο θάλαμο και προκαλώντας τους ηλεκτροπληξία. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο «διόρθωσης» γονιδίων, το Crispr-SaCas9, απέκλεισαν γονίδια σε συγκεκριμένα κυκλώματα του εγκεφάλου που αποθηκεύουν μνήμες, με αποτέλεσμα να τις απενεργοποιήσουν. Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, τα ποντίκια δεν επέδειξαν αποστροφή για τον συγκεκριμένο θάλαμο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πάντως, ο Γι Μινγκ προειδοποίησε ότι οι δοκιμές ακόμη απέχουν πολύ από το σημείο του να αποτελούν θεραπευτική θεραπεία για ανθρώπους. Παράλληλα τόνισε ότι απομένει να φανεί αν υπάρχουν ανεπιθύμητες συνέπειες στη διαγραφή αναμνήσεων.

Αυτό τον μήνα Αμερικανοί επιστήμονες έγιναν οι πρώτοι που χρησιμοποιούν το εργαλείο Crisp σε άνθρωπο, σε κλινική δοκιμή για την αφαίρεση μεταλλάξεων που προκαλούν τη συγγενή αμαύρωση του Leber, η οποία προκαλεί απώλεια όρασης.

Με πληροφορίες από Times

 

 

Τech & Science
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM