ΜΙΤ: Επιστήμονες μετέτρεψαν ιστό αράχνης σε μουσική - Το απόκοσμο ηχητικό

ΜΙΤ: Επιστήμονες μετέτρεψαν ιστό αράχνης σε μουσική - Το απόκοσμο ηχητικό Facebook Twitter
Ένα ηχητικό «ασυνήθιστο, απόκοσμο, τροματικό αλλά τελικά πανέμορφο»
0

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) κατάφεραν να μετατρέψουν ιστό αράχνης σε μουσική, δημιουργώντας ένα απόκοσμο ήχο που τους βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα πώς τα αραχνίδια πλέκουν το περίπλοκο δίκτυο τους, ακόμη και πώς επικοινωνούν μεταξύ τους. 
 


Η επιστημονική ομάδα συνεργάστηκε με τον καλλιτέχνη Τομάς Σαρασένα με έδρα το Βερολίνο προκειμένου να φτιάξει δισδιάστατες σαρώσεις λέιζερ ενός ιστού. Αυτές ενώθηκαν και μετατράπηκαν σε μαθηματικό μοντέλο που αναδημιουργεί τον ιστό σε 3D στην εικονική πραγματικότητα. 

Οι επιστήμονες σκάναραν τον ιστό ενώ η αράχνη βρισκόταν στη διαδικασία δημιουργίας του. Στη συνέχεια συνεργάστηκαν με το μουσικό τμήμα του ΜΙΤ για να «μεταφράσουν» σε ήχο. Το ηχητικό που προέκυψε ακούγεται σαν εικονική άρπα. 


«Παρότι ο ιστός της αράχνης μοιάζει τυχαίος, υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλές εσωτερικές δομές και μπορείς να της οπτικοποιήσεις και να τις δεις. Όμως, είναι δύσκολο να συλλάβει η ανθρώπινη φαντασία και να κατανοήσει το ανθρώπινο μυαλό όλες αυτές τις δομικές λεπτομέρειες» τόνισε ο Μάρκους Μπίλερ, καθηγητής μηχανικής στο ΜΙΤ που παρουσίασε το έργο της ομάδας. 

Ακούγοντας τον ήχο αυτό ενώ μετακινούνται μέσω του εικονικού ιστού, επιτρέπει στους επιστήμονες να δουν και να ακούσουν όλες αυτές τις δομικές αλλαγές, αποκτώντας μια καλύτερη εικόνα τού πώς βλέπουν οι ίδιες οι αράχνες τον κόσμο, εξηγεί ο ίδιος. 

«Οι αράχνες έχουν εξαιρετικούς παλμικούς αισθητήρες, χρησιμοποιούν τις δονήσεις σαν τρόπο προσανατολισμού τους, επικοινωνίας με άλλες αράχνες» προσθέτει. 


«Αρχίζουμε ίσως να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε τη γλώσσα τής αράχνης» λέει ο ίδιος και συμπληρώνει: 

«Ελπίζουμε πως μπορούμε να αναπαράγουμε αυτούς τους ήχους στη δομή ιστού ώστε να βελτιώσουμε την ικανότητα επικοινωνίας με την αράχνη και ίσως να προκαλέσουμε την αράχνη να αντιδράσει έτσι, ώστε να απαντήσει στα σήματά μας με κάποιον τρόπο». 


«Ο λόγος που το επιχειρήσαμε ήταν επειδή θέλαμε να μεταφέρουμε πληροφορία πραγματικά από την πλευρά της αράχνης που είναι πολύ περίεργη και τρομακτική, αν θέλετε, σε κάτι που είναι περισσότερο ανθρώπινο» λέει ο Μπίλερ, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα «ασυνήθιστο, απόκοσμο, αλλά τελικά πανέμορφο». 


Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Τech & Science / H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν 48 εργασίες που δημοσιεύθηκαν την περίοδο 2000-2023 και ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ φυτικής διατροφής, καρδιαγγειακής υγείας και κινδύνου καρκίνου
NEWSROOM
Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Τech & Science / Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Μελέτη επιστημόνων υποδεικνύει 618 πρωτεΐνες που συνδέονται με 19 τύπους καρκίνου και θα μπορούσαν να οδηγούν σε διάγνωση περισσότερα από επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα
NEWSROOM