Μαϊμούδες μόλις πέρασαν στη Λίθινη Εποχή - Εντυπωσιακά ευρήματα σε ζούγκλα του Παναμά

Μαϊμούδες μόλις πέρασαν στη Λίθινη Εποχή - Εντυπωσιακά ευρήματα σε ζούγκλα του Παναμά Facebook Twitter
3

Άλλο ένα πρωτεύον θηλαστικό - πλην του ανθρώπου - φέρεται να εισήλθε στη Λίθινη Εποχή και είναι το τέταρτο είδος που το έχει πετύχει.

Λευκοί καπουτσίνοι που ζουν στις ζούγκλες του Παναμά, εμφανίζονται να χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους πέτρες για να σπάσουν τα κελύφη από καρπούς και οστρακοειδή.

Η χρήση πρέπει να είναι σχετικά πρόσφατη καθώς οι επιστημονικές παρατηρήσεις άρχισαν πριν από τρία χρόνια και μόλις τώρα μπόρεσαν να τεκμηριωθούν όλα τα στοιχεία.


Άλλοι πληθυσμοί που ζουν κοντά στη συγκεκριμένη ομάδα δεν χρησιμοποιούν τις πέτρες ως εργαλεία, κάτι που υποδεικνύει πως τα πρωτεύοντα θηλαστικά – συμπεριλαμβανομένων ίσως και των προγόνων μας – εισέρχονται στη Λίθινη Εποχή κατά τύχη.

Μερικά είδη που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν πέτρες είναι οι χιμπατζήδες στη δυτική Αφρική, οι μακάκοι στην Ταϊλάνδη και κάποιες ομάδες καπουτσίνων στην Νότιο Αμερική. Οι τελευταίοι λέγεται μάλιστα ότι έχουν αυτή την ιδιότητα πριν καν ανακαλυφθεί η Αμερική.

 

Μπορεί να είναι δύσκολο να το διανοηθούμε σήμερα, αλλά κάποια στιγμή στην διάρκεια της ανθρώπινης εξέλιξης οι πρόγονοι μας αναρωτήθηκαν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια πέτρα.

Περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια πριν, κάποιος προϊστορικός άνθρωπος σήκωσε μια πέτρα και άρχισε να τη χρησιμοποιεί ως εργαλείο. Η στιγμή αυτή αποτέλεσε ορόσημο στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, η στιγμή που ο άνθρωπος άρχισε να σμιλεύει την πέτρα για να φτιάξει εργαλεία και να την ακονίζει για να κυνηγήσει ζώα.

Αν και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά βίντεο στο YouTube με πρωτεύοντα που χρησιμοποιούν πέτρες, αυτή είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη για την επιστημονική κοινότητα.

Οι πίθηκοι σε αυτά τα βίντεο βρίσκονται κυρίως σε αιχμαλωσία, όπου διαπιστώνεται ότι είναι πιο εύκολο για αυτά τα ζώα να αναπτύξουν τέτοιες ικανότητες, έχοντας πολύ περισσότερο χρόνο και υλικά στη διάθεση τους και ενώ δεν απειλούνται από θηρευτές.

Αντίθετα, οι καπουτσίνοι του Παναμά ζουν στην άγρια φύση και για αυτό το λόγο οι ερευνητές βρίσκουν το γεγονός ότι χρησιμοποιούν πέτρες τόσο ενδιαφέρον.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως ο λόγος που ανέπτυξαν αυτή την ικανότητα είναι επειδή στο νησί δεν υπάρχουν άλλοι φυσικοί θηρευτές, που σημαίνει ότι οι καπουτσίνοι είχαν όλο το χρόνο στη διάθεση τους να πειραματιστούν και να τελειοποιήσουν τις ικανότητες τους με την πέτρα.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι το ταλέντο αυτό δεν έχει παρατηρηθεί και σε άλλους πληθυσμούς του νησιού, μόνο σε κάποιες αρσενικές μαϊμούδες σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι μαϊμούδες κινούνται μεταξύ άλλων ομάδων, οπότε θεωρητικά η καινοτομία θα έπρεπε να εξαπλωθεί, με τα ζώα να μιμούνται την πρακτική.

Η ομάδα ελπίζει ότι περισσότερες έρευνες και περαιτέρω παρατηρήσεις  θα βοηθήσουν στο να εξηγηθεί τι συμβαίνει και πώς οι μαϊμούδες ανέπτυξαν αυτή τη δεξιότητα.


Με πληροφορίες από New Scientist

Τech & Science
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο, σύμφωνα με έρευνα

Τech & Science / Αμφίπολη: «Ο Τύμβος Καστά είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο», υποστηρίζει ερευνητής

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη ευθυγραμμίζεται με το ηλιακό φως του χειμερινού ηλιοστασίου, υποδηλώνοντας τελετουργική χρήση και πιθανή σύνδεση με τον Ηφαιστίωνα ή τον Μέγα Αλέξανδρο, σύμφωνα με μελέτη στο Nexus Network Journal
LIFO NEWSROOM
«Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Τech & Science / «Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Η μουσική, που έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από την ταινία «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, θα φτάσει στη Σελήνη σε μόλις 1,5 δευτερόλεπτο
LIFO NEWSROOM
Καρκίνος του δέρματος: Πού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φέτος

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Πού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φέτος

Νέα έρευνα δείχνει ότι το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα στον κορμό των ανδρών και στα κάτω άκρα των γυναικών -Τα περιστατικά αυξάνονται, με προβλέψεις για 21.300 νέα κρούσματα φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Άντε να εξελιχθούν λίγο ακόμα οι καπουτσίνοι μπας και μαζέψει κανένας τα σκουπίδια που έχουν πετάξει οι "άνθρωπο" - ζώα.... (με όλο το σεβασμό στα ζώα)!!!