Μαϊμούδες μόλις πέρασαν στη Λίθινη Εποχή - Εντυπωσιακά ευρήματα σε ζούγκλα του Παναμά

Μαϊμούδες μόλις πέρασαν στη Λίθινη Εποχή - Εντυπωσιακά ευρήματα σε ζούγκλα του Παναμά Facebook Twitter
3

Άλλο ένα πρωτεύον θηλαστικό - πλην του ανθρώπου - φέρεται να εισήλθε στη Λίθινη Εποχή και είναι το τέταρτο είδος που το έχει πετύχει.

Λευκοί καπουτσίνοι που ζουν στις ζούγκλες του Παναμά, εμφανίζονται να χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους πέτρες για να σπάσουν τα κελύφη από καρπούς και οστρακοειδή.

Η χρήση πρέπει να είναι σχετικά πρόσφατη καθώς οι επιστημονικές παρατηρήσεις άρχισαν πριν από τρία χρόνια και μόλις τώρα μπόρεσαν να τεκμηριωθούν όλα τα στοιχεία.


Άλλοι πληθυσμοί που ζουν κοντά στη συγκεκριμένη ομάδα δεν χρησιμοποιούν τις πέτρες ως εργαλεία, κάτι που υποδεικνύει πως τα πρωτεύοντα θηλαστικά – συμπεριλαμβανομένων ίσως και των προγόνων μας – εισέρχονται στη Λίθινη Εποχή κατά τύχη.

Μερικά είδη που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν πέτρες είναι οι χιμπατζήδες στη δυτική Αφρική, οι μακάκοι στην Ταϊλάνδη και κάποιες ομάδες καπουτσίνων στην Νότιο Αμερική. Οι τελευταίοι λέγεται μάλιστα ότι έχουν αυτή την ιδιότητα πριν καν ανακαλυφθεί η Αμερική.

 

Μπορεί να είναι δύσκολο να το διανοηθούμε σήμερα, αλλά κάποια στιγμή στην διάρκεια της ανθρώπινης εξέλιξης οι πρόγονοι μας αναρωτήθηκαν πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια πέτρα.

Περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια πριν, κάποιος προϊστορικός άνθρωπος σήκωσε μια πέτρα και άρχισε να τη χρησιμοποιεί ως εργαλείο. Η στιγμή αυτή αποτέλεσε ορόσημο στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, η στιγμή που ο άνθρωπος άρχισε να σμιλεύει την πέτρα για να φτιάξει εργαλεία και να την ακονίζει για να κυνηγήσει ζώα.

Αν και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά βίντεο στο YouTube με πρωτεύοντα που χρησιμοποιούν πέτρες, αυτή είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη για την επιστημονική κοινότητα.

Οι πίθηκοι σε αυτά τα βίντεο βρίσκονται κυρίως σε αιχμαλωσία, όπου διαπιστώνεται ότι είναι πιο εύκολο για αυτά τα ζώα να αναπτύξουν τέτοιες ικανότητες, έχοντας πολύ περισσότερο χρόνο και υλικά στη διάθεση τους και ενώ δεν απειλούνται από θηρευτές.

Αντίθετα, οι καπουτσίνοι του Παναμά ζουν στην άγρια φύση και για αυτό το λόγο οι ερευνητές βρίσκουν το γεγονός ότι χρησιμοποιούν πέτρες τόσο ενδιαφέρον.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως ο λόγος που ανέπτυξαν αυτή την ικανότητα είναι επειδή στο νησί δεν υπάρχουν άλλοι φυσικοί θηρευτές, που σημαίνει ότι οι καπουτσίνοι είχαν όλο το χρόνο στη διάθεση τους να πειραματιστούν και να τελειοποιήσουν τις ικανότητες τους με την πέτρα.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι το ταλέντο αυτό δεν έχει παρατηρηθεί και σε άλλους πληθυσμούς του νησιού, μόνο σε κάποιες αρσενικές μαϊμούδες σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι μαϊμούδες κινούνται μεταξύ άλλων ομάδων, οπότε θεωρητικά η καινοτομία θα έπρεπε να εξαπλωθεί, με τα ζώα να μιμούνται την πρακτική.

Η ομάδα ελπίζει ότι περισσότερες έρευνες και περαιτέρω παρατηρήσεις  θα βοηθήσουν στο να εξηγηθεί τι συμβαίνει και πώς οι μαϊμούδες ανέπτυξαν αυτή τη δεξιότητα.


Με πληροφορίες από New Scientist

Τech & Science
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Τech & Science / Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην τεχνική της «δωρεάς μιτοχονδριακού DNA», που στοχεύει στην πρόληψη σοβαρών, συχνά θανατηφόρων παθήσεων
LIFO NEWSROOM
ALS: Η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Τech & Science / Τι είναι το ALS, η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα, με την οποία εξοικειώθηκε μεγάλη μερίδα του κόσμου μέσα από την περίπτωση του Στίβεν Χόκινγκ - Τα πρώιμα συμπτώματα και οι πιθανότητες επιβίωσης
LIFO NEWSROOM
Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Τech & Science / Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Η ανάλυση μεγάλου συνόλου βιολογικών δεδομένων αποκαλύπτει στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ανίχνευση και την καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών παθήσεων
LIFO NEWSROOM
Οι «πυραμίδες της Πολωνίας»: Ανακαλύφθηκαν προϊστορικοί μεγαλιθικοί τάφοι 5.500 Ετών

Τech & Science / Οι «πυραμίδες της Πολωνίας»: Ανακαλύφθηκαν προϊστορικοί μεγαλιθικοί τάφοι 5.500 ετών

Αρχαιολόγοι στην Πολωνία έφεραν στο φως δύο εντυπωσιακά μεγαλιθικά ταφικά μνημεία ηλικίας άνω των 5.500 ετών - Οι «Πυραμίδες της Πολωνίας» αποκαλύπτουν μυστικά της Νεολιθικής Ευρώπης
LIFO NEWSROOM
Ανησυχία για το συγκρότημα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Τech & Science / Ανησυχία στη μουσική βιομηχανία για την μπάντα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις για ρύθμιση, δεν υπάρχει ακόμη σαφές νομικό πλαίσιο που να υποχρεώνει τις πλατφόρμες να ενημερώνουν το κοινό για το αν η μουσική είναι δημιουργία AI
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Άντε να εξελιχθούν λίγο ακόμα οι καπουτσίνοι μπας και μαζέψει κανένας τα σκουπίδια που έχουν πετάξει οι "άνθρωπο" - ζώα.... (με όλο το σεβασμό στα ζώα)!!!