Το μαγείρεμα του φαγητού σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Το μαγείρεμα του φαγητού σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Το μαγείρεμα του φαγητού σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Η έρευνα για το μαγείρεμα του φαγητού διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, σε συνεργασία με ερευνητές από τα Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST), το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ACS Central Science με επικεφαλής τον συγγραφέα Έρικ Κουλ καθηγητή Χημείας στο Στάνφορντ, είναι η πρώτη του είδους της που αποδεικνύει ότι συστατικά του DNA των τροφίμων που έχουν υποστεί βλάβη από τη θερμότητα μπορούν να απορροφηθούν μέσω της πέψης και να ενσωματωθούν στο DNA του ατόμου που καταναλώνει το τρόφιμο. Αυτή η απορρόφηση του κατεστραμμένου DNA επηρεάζει άμεσα το DNA αυτού που καταναλώνει την τροφή, προκαλώντας ενδεχομένως γενετικές μεταλλάξεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο και άλλες ασθένειες.

H μελέτη διεξήχθη με τη χρήση εργαστηριακών κυττάρων και ποντικών και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν συμβαίνει το ίδιο και στους ανθρώπους.

«Αποδείξαμε ότι το μαγείρεμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA των τροφίμων και ανακαλύψαμε ότι η κατανάλωση αυτού του DNA μπορεί να αποτελέσει πηγή γενετικού κινδύνου», δήλωσε ο Έρικ Κουλ. «Η αξιοποίηση αυτών των ευρημάτων θα μπορούσε πραγματικά να αλλάξει τις αντιλήψεις μας για την προετοιμασία των τροφίμων και τις επιλογές τροφίμων», προσθέτει. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση καμένων και τηγανητών τροφίμων με βλάβες στο DNA, αποδίδοντάς τις κυρίως σε μικρά μόρια που σχηματίζονται κατά το μαγείρεμα.

Πώς διεξήγαγαν τη μελέτη για το μαγείρεμα του φαγητού 

Οι ερευνητές μαγείρεψαν μοσχαρίσιο κιμά, χοιρινό κιμά και πατάτες σε διαφορετικές θερμοκρασίες και παρατήρησαν βλάβες στο DNA και στα τρία τρόφιμα. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μαγειρέματος οδήγησαν σε αυξημένη βλάβη του DNA, ακόμη και σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, όπως ο βρασμός.

Τα κύτταρα που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο και εκτέθηκαν σε συστατικά DNA που υπέστησαν θερμική βλάβη, παρουσίασαν σημαντική βλάβη στο DNA, ενώ τα ποντίκια που έλαβαν διάλυμα που περιείχε αυτά τα συστατικά παρουσίασαν και τα ίδια  βλάβη στα κύτταρα που αποτελούν την επένδυση του λεπτού εντέρου, όπου γίνεται η πέψη.

Σχεδιάζεται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση ενός ευρύτερου φάσματος τροφίμων και μεθόδων μαγειρέματος, ιδίως εκείνων με υψηλή περιεκτικότητα σε DNA, όπως τα ζωικά προϊόντα.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θέλει να γίνει το Android των ανθρωποειδών ρομπότ: H OpenMind υπόσχεται επανάσταση στη συμβίωση ανθρώπου–μηχανής

Τech & Science / Θέλει να γίνει το Android των ανθρωποειδών ρομπότ: H OpenMind υπόσχεται επανάσταση στη συμβίωση ανθρώπου–μηχανής

Με λογισμικό ανοικτού κώδικα που επιτρέπει στα ρομπότ να επικοινωνούν, να μαθαίνουν και να συνυπάρχουν, η νεοφυής εταιρεία από τη Silicon Valley φιλοδοξεί να γίνει το λειτουργικό σύστημα των ανθρωποειδών ρομπότ της επόμενης εποχής.
LIFO NEWSROOM
Μούμια με τατουάζ

Τech & Science / Τα τατουάζ στα χέρια μιας μούμιας, ηλικίας 2.300 ετών, αποκαλύπτουν νέες πληροφορίες για την τεχνική τους στην αρχαία Σιβηρία

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι τα τατουάζ της μουμιοποιημένης γυναίκας, που απεικονίζουν φανταστικά ζώα, δημιουργήθηκαν με άγνωστα εργαλεία, πιθανώς από βιοδιασπώμενα υλικά
LIFO NEWSROOM
Καρκίνος: Ξένοι ερευνητές με επικεφαλής Έλληνα καθηγητή ανέπτυξαν καινοτόμο μέθοδο για διάγνωση και θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος: Ξένοι ερευνητές με επικεφαλής Έλληνα καθηγητή ανέπτυξαν καινοτόμο μέθοδο για διάγνωση και θεραπεία

«Τα ευρήματα αυτής της έρευνας θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική εξέλιξη στη διάγνωση, την πρόγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου», δήλωσε ο Κώστας Αρβανίτης
LIFO NEWSROOM
Πώς η κλιματική κρίση απειλεί τον εγκέφαλο: Οι επιπτώσεις της ζέστης σε νευρολογικές παθήσεις

Τech & Science / Πώς η κλιματική κρίση απειλεί τον εγκέφαλο: Οι επιπτώσεις της ζέστης σε νευρολογικές παθήσεις

Η ακραία ζέστη λόγω της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνει νευρολογικές παθήσεις όπως η επιληψία, η άνοια και τα εγκεφαλικά - Τι αποκαλύπτουν επιστήμονες για τον «καυτό εγκέφαλο» και τις νέες προκλήσεις που έρχονται
LIFO NEWSROOM
Καινοτόμος ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου του πνεύμονα, με ελληνική σφραγίδα

Τech & Science / Καινοτόμος ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου του πνεύμονα, με ελληνική σφραγίδα

Τα ευρήματα ανοίγουν νέους θεραπευτικούς δρόμους απέναντι στον μικροκυτταρικό καρκίνο που αποτελεί μια επιθετική μορφή καρκίνου του πνεύμονα, η οποία ευθύνεται για το 15-20% των νέων διαγνώσεων στη χώρα μας και παγκόσμια
LIFO NEWSROOM