«Κοινά και φθηνά» φάρμακα για την πίεση μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 - Έρευνα

«Κοινά και φθηνά» φάρμακα για την πίεση μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 - Έρευνα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ
0

Φάρμακα για την πίεση μπορούν να αποτρέψουν την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα. 


Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet, η μείωση της υπέρτασης είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του κινδύνου ασθένειας στο μέλλον. 


Οι γιατροί ήδη συνταγογραφούν φθηνά φάρμακα για την πίεση προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, το ερώτημα αν αυτού του είδους οι αγωγές μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή κινδύνου διαβήτη τύπου 2, παρέμενε αναπάντητο. 

Τώρα οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η προστατευτική επίδραση των φαρμάκων αυτών είναι πολύ ευρύτερη απ' ό,τι αρχικά πιστευόταν. 

Η έρευνα δείχνει πως αγωγή για την πίεση ίσως μειώνει άμεσα τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ασθένεια που κινδυνεύουν να εμφανίσουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο (13,6 εκατ. μόνο στη Βρετανία). 
 


Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα τού είδους, όπου ερευνητές από τα πανεπιστήμια Οξφόρδης και Μπρίστολ παρακολούθησαν 145.000 ανθρώπους από 19 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές σε όλο τον κόσμο, τα τελευταία κατά μέσο όρο πέντε χρόνια. 

Διαπίστωσαν πως η μείωση κατά 5 mmHg της συστολικής αρτηριακής πίεσης -κάτι εύκολο να επιτευχθεί με ειδική αγωγή ή αλλαγές ζωής- συρρίκνωσαν κατά 11% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. 
 

Οι ερευνητές παρακολούθησαν και την επίδραση πέντε φαρμάκων για την πίεση από 22 κλινικές δοκιμές σε σχέση με την επίδραση εικονικού φαρμάκου. Διαπίστωσαν πως οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE) και οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ARB), αμφότεροι μειώνουν κατά 16% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη


Άλλοι τύποι φαρμάκων για τη μείωση της υπέρτασης δεν ήταν προστατευτικά. Οι αναστσολείς διαύλων ασβεστίου δεν είχαν αποτέλεσμα στον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, ενώ οι βήτα αποκλειστές και τα θειαζιδικά διουρητικά στην πραγματικότητα αύξαναν τον κίνδυνο, παρά τα γνωστά ευεργετικά τους αποτελέσματα στην αποτροπή εγκεφαλικών και εμφραγμάτων. 

«Η έρευνά μας παράσχει σαφή στοιχεία πως η χορήγηση σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο αναστολέων ACE ή ARB που είναι ευρέως διαθέσιμοι και οικονομικοί σε όλο τον κόσμο, μπορεί να κάμψει το διογκούμενο βάρος του διαβήτη τύπου 2» αναφέρει ο καθηγητής Καζέμ Ραχίμι, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. 

  
«Ο διαβήτης και η υπέρταση είναι δύο σημαντικά και διογκούμενα προβλήματα που αυξάνουν τις πιθανότητες του ατόμων να εμφανίσει μια σειρά άλλων σοβαρών επιπλοκών υγείας - μεταξύ των οποίων εμφράγματα και εγκεφαλικά. Η έρευνα αυτή καταδεικνύει πως τα δύο αυτά είναι αλληλένδετα και πως μειώνοντας την αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι ένα ισχυρός τρόπος μείωσης του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη. Καταδεικνύει επίσης πως διαφορετικά ευρείας χρήσης φάρμακα για τη μείωση της πίεσης έχουν διαφορετική επίδραση στον κίνδυνο του διαβήτη. Ως εκ τούτου, οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη του ασθενούς όταν επιλέγουν φάρμακο κατά της υπέρτασης» προσθέτει ο καθηγητής Σερ Νίλες Σαμάνι, διευθυντής του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος (British Heart Foundation). 

Προς το παρόν, πάντως, οι ειδικοί θεωρούν πως ο καλύτερος τρόπος μείωσης του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 είναι ένα υγιές βάρος και ένας υγιής τρόπος ζωής. 


Με πληροφορίες από Guardian 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «σκουπιδοποίηση» της Amazon: Κατάντια ή ένα όραμα σε εξέλιξη;

Tech & Science / Η «σκουπιδοποίηση» της Amazon: Κατάντια ή ένα όραμα σε εξέλιξη;

Αν κάθε φορά που ετοιμάζεστε να παραγγείλετε κάτι από τον κολοσσό των διαδικτυακών αγορών αισθάνεστε ότι πλέετε σε μια θάλασσα περιττών πληροφοριών που σας μπερδεύουν, δεν είστε μόνοι – και κυρίως υπάρχει εξήγηση στο γιατί η εταιρεία μοιάζει να βάζει τα χέρια της και να βγάζει τα μάτια της.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ