Καταστροφή των διαστημικών σκουπιδιών με λέιζερ

Καταστροφή των διαστημικών σκουπιδιών με λέιζερ Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με μελέτη της οποίας τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο έκτο European Conference on Space Debris στις 23 April, μέσα στα επόμενα 200 χρόνια η ποσότητα των διαστημικών σκουπιδιών θα αυξηθεί τόσο επικίνδυνα που οι συγκρούσεις στην τροχιά της Γης θα είναι συχνές, απειλώντας τόσο τους δορυφόρους όσο και τα διαστημόπλοια. Τα διαστημικά σκουπίδια δημιουργούνται όταν άχρηστοι πλέον δορυφόροι ή κομμάτια διαστημοπλοίων αφήνονται σε τροχιά.

Έχουν ακουστεί στο παρελθόν πολλές λύσεις για το πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών και η πιο πρόσφατη έρχεται από μια Αυστραλιανή εταιρεία η οποία υποστηρίζει ότι μπορεί να τα θέσει εκτός τροχιάς με ένα λέιζερ 10 κιλοβάτ, εγκατεστημένο στη Γη.

Το λέιζερ αυτό μπορεί να είναι έτοιμο μέσα σε δύο χρόνια και η απαραίτητη ενέργεια για τη λειτουργία του δεν θα είναι περισσότερη από αυτήν που χρειάζεται για την τροφοδοσία ενός γηπέδου ποδοσφαίρου. Θέτοντας το σε λειτουργία, τα πρωτόνια στην ακτίνα του θα μπορούν να συγκεντρωθούν και να χρησιμοποιηθούν για την μετατόπιση του στόχου τους μέχρι και 100 μέτρα, εμποδίζοντας έτσι τυχόν σύγκρουσή του με άλλο αντικείμενο.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ