Το μεγαλύτερο έργο πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο, το Iter, έχει μπει σε πενταετή φάση συναρμολόγησης.

 

Αφού ολοκληρωθεί αυτό, η εγκατάσταση θα είναι σε θέση να αρχίσει να παράγει το εξαιρετικά ζεστό «πλάσμα» που απαιτείται για την «δημιουργία» σύντηξης, συνένωσης ελαφρών πυρήνων σε βαρύτερους με ταυτόχρονη απελευθέρωση ενέργειας.

 

Η εγκατάσταση κόστους 20 δισεκ. ευρώ, βρίσκεται υπό κατασκευή στο Saint-Paul-lez-Durance της νότιας Γαλλίας.

 

Οι υπέρμαχοι του project ισχυρίζονται ότι η σύντηξη θα μπορούσε να είναι μια πηγή καθαρής, απεριόριστης ενέργειας, ενδεχομένως ικανής να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίσης.

 

Το Iter είναι μια συνεργασία μεταξύ της Κίνας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, με όλες τις χώρες να μοιράζονται το κόστος κατασκευής.

 

Η τρέχουσα πυρηνική ενέργεια βασίζεται στη διάσπαση, όπου ένα βαρύ χημικό στοιχείο χωρίζεται για την παραγωγή ελαφρύτερων.

 

Η πυρηνική σύντηξη, από την άλλη πλευρά, λειτουργεί συνδυάζοντας δύο ελαφρύτερα στοιχεία για να γίνει ένα βαρύτερο. Αυτό απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας με πολύ μικρή ραδιενέργεια.

 

Το Iter, σύμφωνα με τους επιστήμονες θα περιορίσει το ζεστό «πλάσμα» μέσα σε μια δομή που ονομάζεται tokamak για τον έλεγχο των αντιδράσεων σύντηξης.

 

Στόχος του έργου είναι να δείξει εάν η σύντηξη μπορεί να είναι εμπορικά βιώσιμη. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η προσπάθεια θα ενώσει τις χώρες γύρω από ένα κοινό καλό.

 

Θεωρητικά, σε μία πρώτη λειτουργία, το πλάσμα θα μπορούσε να δημιουργηθεί μέσα στην εγκατάσταση, λίγο μετά τη λήξη της φάσης συναρμολόγησης το 2025.

 

«Το Iter είναι σαφώς μια πράξη εμπιστοσύνης για το μέλλον. Οι μεγαλύτερες προόδους στην ιστορία προέρχονταν πάντα από τολμηρά στοιχήματα, από ταξίδια γεμάτα δυσκολίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν.

 

«Στην αρχή φαίνεται πάντα ότι τα εμπόδια θα είναι μεγαλύτερα από τη θέληση για δημιουργία και πρόοδο. Το Iter ανήκει σε αυτό το πνεύμα ανακάλυψης, φιλοδοξίας, με την ιδέα ότι, χάρη στην επιστήμη, το αύριο μπορεί πράγματι να είναι καλύτερο από το χθες» πρόσθεσε.

 

Ο καθηγητής Ian Chapman, διευθύνων σύμβουλος της Αρχής Ατομικής Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKAEA), δήλωσε στο BBC News πως «Είναι μια εξαιρετικά συναρπαστική φάση του έργου στο οποίο πρέπει να συμμετάσχουμε. Οι περισσότεροι από εμάς ήρθαμε στο project αυτό για να αλλάξουμε τον κόσμο, για να κάνουμε μια τεράστια διαφορά στο πώς παρέχουμε καθαρή ενέργεια στις μελλοντικές γενιές. Όλοι γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε το Iter για να το πετύχουμε.» σημείωσε.

 

«Ελπίζουμε να δούμε το πρώτο πλάσμα σε πέντε χρόνια. Αυτό θα είναι μόνο ένα σύντομο πλάσμα, διάρκειας μερικών χιλιοστών του δευτερολέπτου.

 

Μετά θα πρέπει να υπάρξει ένα επόμενο στάδιο συναρμολόγησης ορισμένων από τα άλλα συστατικά. Παρ 'όλα αυτά, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ορόσημο σε αυτό το μονοπάτι για να δείξει τη λειτουργία της σύντηξης σε εμπορική κλίμακα».

 

Ο καθηγητής Chapman ηγείται του ερευνητικού προγράμματος μαγνητικού περιορισμού σύντηξης της Βρετανίας στο Culham Center for Fusion Energy (CCFE), το οποίο λειτουργεί στο ερευνητικό κέντρο Joint European Torus ή Jet.

 

Η μηχανή σύντηξης του Iter είναι από πολλές απόψεις μια αναβαθμισμένη έκδοση των Jet's.

 

 Με πληροφορίες του BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr