Η NASA αναβάλλει διαστημικό περίπατο- Αναφορές για «θραύσματα» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η NASA: αναβάλλει διαστημικό περίπατο- Αναφορές για «σκουπίδια» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό Facebook Twitter
NASA
0

Η NASA ανέβαλε επ' αόριστον έναν διαστημικό περίπατο που είχε προγραμματιστεί για σήμερα από δύο αστροναύτες έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, επικαλούμενη μια «ειδοποίηση για διαστημικά σκουπίδια».

Οι αστροναύτες Thomas Marshburn και Kayla Barron επρόκειτο να βγουν έξω από τον διαστημικό σταθμό για να αντικαταστήσουν μια κεραία. Ωστόσο είχαν να αντιμετωπίσουν έναν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο από τα διαστημικά συντρίμμια που είχαν απομείνει από μια δοκιμή ρωσικού αντιδορυφορικού πυραύλου πριν από δύο περίπου εβδομάδες.

Αλλά περίπου πέντε ώρες πριν από την έναρξη του εγχειρήματος, η NASA ανέφερε στο Twitter ότι ο διαστημικός περίπατος ακυρώνεται προς το παρόν.

«Η NASA έλαβε μια ειδοποίηση για τα συντρίμμια στον διαστημικό σταθμό. Λόγω της έλλειψης της κατάλληλης ευκαιρίας ώστε να εκτιμηθεί σωστά ο κίνδυνος στον οποίο θα μπορούσαν να τεθούν οι αστροναύτες, οι ομάδες αποφάσισαν να καθυστερήσουν τον διαστημικό περίπατο της 30ης Νοεμβρίου έως ότου υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες», έγραψε η διαστημική υπηρεσία στο Twitter.

Δεν έγινε σαφές πόσο κοντά έχουν φτάσει τα συντρίμμια στον διαστημικό σταθμό, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά περίπου 402 χλμ. πάνω από τη Γη, ή εάν σχετίζονται με τη δοκιμή του ρωσικού πυραύλου.

Η τηλεόραση της NASA είχε προγραμματίσει ζωντανή κάλυψη του διαστημικού περιπάτου διάρκειας 6,5 ωρών, που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 14:10 (ώρα Ελλάδας).

Σκοπός των αστροναυτών ήταν να αφαιρέσουν ένα ελαττωματικό τμήμα μιας κεραίας ραδιοεπικοινωνιών S-band, ηλικίας άνω των 20 ετών, και να το αντικαταστήσουν με μια νέα κεραία, έξω από τον διαστημικό σταθμό.

Η κεραία που δεν λειτουργούσε πρόσφατα δεν μπορούσε πλέον να στέλνει σήματα στη Γη. Αν και άλλες κεραίες στον διαστημικό σταθμό μπορούν να εκτελέσουν την ίδια λειτουργία, οι διαχειριστές της αποστολής αποφάσισαν να κάνουν την αντικατάσταση προκειμένου να υπάρχει εφεδρική κεραία.

Οι τέσσερις αστροναύτες έφτασαν στον διαστημικό σταθμό στις 11 Νοεμβρίου με μια κάψουλα SpaceX Crew Dragon που εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Βρέθηκαν με δύο Ρώσους κοσμοναύτες και έναν αστροναύτη της NASA, που ήδη βρισκόταν στην αποστολή.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, μια δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου που διεξήχθη χωρίς προειδοποίηση από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Guardian, δημιούργησε ένα πεδίο με διαστημικά σκουπίδια στη χαμηλή τροχιά της Γης.

Τα συνολικά επτά μέλη του πληρώματος κατέφυγαν στα διαστημόπλοιά τους μέχρι να περάσει ο άμεσος κίνδυνος, σύμφωνα με τη NASA.


Το σύννεφο των συντριμμιών έχει διασκορπιστεί από τότε, σύμφωνα με την Dana Weigel, αναπληρώτρια διευθύντρια της NASA για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ωστόσο, η NASA υπολόγισε ότι τα εναπομείναντα θραύσματα συνέχισαν να αποτελούν έναν «ελαφρώς αυξημένο» κίνδυνο για το διαστημικό σταθμό στο σύνολό του και 7% υψηλότερο κίνδυνο διάτρησης των στολών των αστροναυτών, σε σύγκριση με τα στοιχεία που είχαν πριν τη δοκιμή των πυραύλων της Ρωσίας.

Η Weigel τόνισε ότι η Nasa δεν έχει ακόμη ποσοτικοποιήσει πλήρως τους πρόσθετους κινδύνους που δημιουργούνται από περισσότερα από 1.700 μεγαλύτερα διαστημικά θραύσματα, που παρακολουθεί γύρω από την τροχιά του σταθμού, αλλά ο 7% υψηλότερος κίνδυνος για τις στολές των διαστημικών περιπατητών εμπίπτει στις διακυμάνσεις που είχαν προηγουμένως παρατηρηθεί στο «φυσικό περιβάλλον».

Με πληροφορίες του Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι «πυραμίδες της Πολωνίας»: Ανακαλύφθηκαν προϊστορικοί μεγαλιθικοί τάφοι 5.500 Ετών

Τech & Science / Οι «πυραμίδες της Πολωνίας»: Ανακαλύφθηκαν προϊστορικοί μεγαλιθικοί τάφοι 5.500 ετών

Αρχαιολόγοι στην Πολωνία έφεραν στο φως δύο εντυπωσιακά μεγαλιθικά ταφικά μνημεία ηλικίας άνω των 5.500 ετών - Οι «Πυραμίδες της Πολωνίας» αποκαλύπτουν μυστικά της Νεολιθικής Ευρώπης
LIFO NEWSROOM
Ανησυχία για το συγκρότημα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Τech & Science / Ανησυχία στη μουσική βιομηχανία για την μπάντα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις για ρύθμιση, δεν υπάρχει ακόμη σαφές νομικό πλαίσιο που να υποχρεώνει τις πλατφόρμες να ενημερώνουν το κοινό για το αν η μουσική είναι δημιουργία AI
LIFO NEWSROOM
Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Τech & Science / Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Οι δύο μαύρες τρύπες, η καθεμία με μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, άρχισαν να περιστρέφονται η μία γύρω από την άλλη πριν από πολύ καιρό και τελικά συγκρούστηκαν, σχηματίζοντας μια ακόμη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα
LIFO NEWSROOM
Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Τech & Science / Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Επιστήμονες ανέκτησαν πρωτεΐνες ηλικίας έως 29 εκατομμυρίων ετών από σμάλτο δοντιών απολιθωμάτων - Νέες ανακαλύψεις φωτίζουν τη διατροφή, το περιβάλλον και την εξέλιξη εξαφανισμένων ειδών
LIFO NEWSROOM
Επαναστατική ανακάλυψη: Εντερικά μικρόβια απομακρύνουν «παντοτινά χημικά» από το σώμα

Τech & Science / Επαναστατική ανακάλυψη: Εντερικά μικρόβια απομακρύνουν «παντοτινά χημικά» από το σώμα

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δείχνει ότι συγκεκριμένα εντερικά μικρόβια απορροφούν επικίνδυνες χημικές ουσίες Pfas και τις αποβάλλουν μέσω των κοπράνων - Έρχεται νέο προβιοτικό συμπλήρωμα
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ένδεχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

Τech & Science / Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ενδέχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

«Υπάρχει περίπου 66% πιθανότητα αυτός ο κομήτης να είναι παλαιότερος από το ηλιακό μας σύστημα και να περιπλανιέται στο διαστρικό διάστημα από τότε», σημείωσε ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανακάλυψη
LIFO NEWSROOM
Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Τech & Science / Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Γάλλοι και Αιγύπτιοι ερευνητές στην Αλεξάνδρεια ανέλκυσαν 22 τεράστια πέτρινα μπλοκ που χρησιμοποιήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια για την κατασκευή του διάσημου Φάρου της πόλης, ενός από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου
LIFO NEWSROOM
Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Τech & Science / Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν χιλιάδες χιλιόμετρα αρχαίων ποταμιών στα νότια υψίπεδα του Άρη, ενισχύοντας τη θεωρία ότι ο πλανήτης ήταν κάποτε πολύ πιο υγρός απ’ ό,τι πιστεύαμε
LIFO NEWSROOM