Η Γη κάποτε φιλοξενούσε ένα θεόρατο κροκόδειλο - «Μεγέθους άνω των 10 μέτρων»

Η Γη κάποτε φιλοξενούσε ένα θεόρατο κροκόδειλο - «Μεγέθους άνω των 10 μέτρων» Facebook Twitter
Η εικονογράφηση επιχειρεί να οπτικοποιήσει τη μορφή του «δεινόσουχου» - Tyler Stone
0

Μια νέα έρευνα ρίχνει φως σε ένα γιγάντιο είδος κροκοδείλου στο μέγεθος λεωφορείου που έζησε κατά την ύστερη Κρητιδική περίοδο και πιθανόν τρεφόταν με δεινοσαύρους.

Η έρευνα διεξήχθη το 2018 όμως μόλις τώρα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Παλαιοντολογίας σπονδυλωτών (Journal of Vertebrate Paleontology). Καταδεικνύει πως το είδος αυτό κροκοδείλου (Deinosuchus) που έζησε μεταξύ 75 έως 82 εκατομμύρια χρόνων πριν, ήταν μήκους άνω των 10 μέτρων - μεγέθους ενός αστικού λεωφορείου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Ο Deinosuchus ήταν ένας γίγαντας που πρέπει να τρομοκρατούσε τους δεινοσαύρους που πήγαιναν στην άκρη των ποταμών να πιουν νερό. Έως τώρα, το ζώο στην ολότητά του ήταν άγνωστο. Τα νέα αυτά δείγματα που εξετάσαμε, αποκαλύπτουν έναν αλλόκοτο, θεόρατο θηρευτή με δόντια στο μέγεθος μπανάνας», ανέφερε o δρ.Άνταμ Κοσέτ, εκ των επιστημόνων της έρευνας.

Η Γη κάποτε φιλοξενούσε ένα θεόρατο κροκόδειλο - «Μεγέθους άνω των 10 μέτρων» Facebook Twitter
Τα δείγματα αυτά απολιθωμάτων έδωσαν στους επιστήμονες μια ιδέα για το μέγεθος της γνάθου του αρχαίου κροκοδείλου - Adam Cossette

Το όνομα του είδους προέρχεται από το ελληνικό «δεινός» και «σοῦχος» (όνομα κροκοδείλου της Αιγύπτου).

Το ρύγχος του «δεινόσουχου» ήταν μακρύ και φαρδύ και είχε δύο μυστηριώδεις τρύπες στο τέλος του που τον διαφοροποιούσαν από τους αλιγάτορες και τους κροκοδείλους.

Υπήρχαν τουλάχιστον τρία υποείδη που ζούσαν τη δυτική Αμερική, από τη Μοντάνα έως το βόρειο Μεξικό.

Σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους, ο «δεινόσουχος» ήταν πιθανόν ο μεγαλύτερος θηρευτής του οικοσυστήματός του, ξεπερνώντας σε μέγεθος ακόμα και τον μεγαλύτερο δεινόσαυρο που ζούσε την ίδια εποχή. Οι επιστήμονες εντόπισαν το αποτύπωμα του δαγκώματός του σε διάφορα ζώα, από οστά δεινοσαύρων μέχρι καύκαλα χελώνων.

«Ήταν ένα αλλόκοτο ζώο. Αποδεικνύει πως οι κροκοδειλίδες δεν είναι "ζωντανά απολιθώματα" που δεν έχουν αλλάξει από την εποχή των δεινοσαύρων. Εξελίχθηκαν δυναμικά όπως κάθε άλλη κατηγορία ζώων» σημειώνει ο καθηγητής Κρίστορφερ Μπρόσου, επίσης εκ των συγγραφέων της έρευνας, κατά την παρουσίασή της.

Παραμένει άγνωστο, ωστόσο, τι συνέβη στο δεινόσουχο και πώς εξαφανίστηκε ως είδος.

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/05 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Γεώργος Χρούσος: «Με την τεχνολογία mRNA θα έχουμε σύντομα θεραπείες για τον καρκίνο»

Άκου την επιστήμη / Γεώργιος Χρούσος: «Με την τεχνολογία mRNA θα έχουμε σύντομα θεραπείες για τον καρκίνο»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ομότιμο καθηγητή Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ, Γεώργιο Χρούσο, για το στρες και τις επιπτώσεις του, τα εμβόλια για τον καρκίνο και άλλα νοσήματα καθώς και για το πόσο κρίσιμα είναι τα πρώτα χρόνια ενός παιδιού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ