H NASA βρήκε στοιχεία ότι κάποτε υπήρχε ένα ακμαίο ποτάμι στον Άρη

H NASA βρήκε στοιχεία ότι κάποτε υπήρχε ένα ακμαίο ποτάμι στον Άρη Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/NASA/JPL-Caltech/MSSS HANDOUT
0

Το ρόβερ Perseverance της NASA εντόπισε στοιχεία ότι στον πλανήτη Άρη που μπορεί να αποδείξουν ότι κάποτε υπήρχε ένα ποτάμι στον κρατήρα Jezero Crater.

Η Διαστημική Υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα μία εικόνα στην οποία παρουσιάζονται καμπυλωτοί βράχοι - πράγμα που υποδηλώνει προηγούμενη έντονη ροή νερού - κατασκευασμένοι από μεγαλύτερα, χονδροειδή ιζήματα.

«Αυτά υποδηλώνουν ένα ποτάμι υψηλής ενέργειας που μεταφέρει πολλά συντρίμμια. Όσο πιο ισχυρή είναι η ροή του νερού, τόσο πιο εύκολα μπορεί να μετακινήσει πολλά υλικά», δήλωσε η Libby Ives, ερευνήτρια στο Jet Propulsion Laboratory της NASA.

Η ίδια παρατήρησε πως ήταν απολαυστική η μελέτη των βράχων σε έναν άλλο πλανήτη και ο εντοπισμός διαδικασιών που είναι τόσο οικείες. 

Οι επιστήμονες είχαν δει στο παρελθόν αυτά τα καμπύλα σχήματα από το διάστημα. Αλλά το ρόβερ Perseverance - ένα εργαστήριο με λέιζερ πάνω σε τροχούς - τους επέτρεψε να ρίξουν μία κοντινή ματιά. 

Η ψηφιδωτή εικόνα αποτελεί στην ουσία ένα κολάζ από 203 διαφορετικές εικόνες. Οι καμπύλες μπορεί να προέρχονται από μια μετακινούμενη όχθη ποταμού, ή ίσως από αμμοθίνες.

Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται είναι πώς ήταν αυτός ο ισχυρός υδάτινος δρόμος όταν ο Άρης ήταν ένας πιο ζεστός και γαλανός πλανήτης.

Απορίες υπάρχουν και για το πώς ήταν αυτός ο ποταμός. «Όπως ο Μισισιπής, ο οποίος ελίσσεται στο τοπίο, ή ένας ποταμός με πλέγματα όπως ο Πλατ της Νεμπράσκα, ο οποίος σχηματίζει μικρές νησίδες ιζημάτων;», έγραψε η NASA.

Γενικά, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, χαραγμένες στην έρημο του Άρη, ότι κάποτε ο πλανήτης ήταν πλούσιος σε νερό. Αυτό περιλαμβάνει αποξηραμένες λίμνες, αποξηραμένα ρυάκια, ακόμη και αρχαία κύματα.

Με πληροφορίες από Mashable

 
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM