Γιατί μας «κρυφακούν» τα κινητά και πώς να προστατεύσουμε τα δεδομένα μας

Γιατί μας «κρυφακούν» τα κινητά και πώς να προστατεύσουμε τα δεδομένα μας Facebook Twitter
Φωτ.: Freepik
0

Η ανησυχία για το κατά πόσο «εισβάλλει» η τεχνολογία στη ζωή και τα προσωπικά δεδομένα μας, μέσω των smartphones που υπάρχουν σε αφθονία σε κάθε σπίτι, κερδίζει καθημερινά έδαφος.

Η Apple κατηγορήθηκε ότι η Siri κατέγραφε συνομιλίες ανθρώπων χωρίς τη συγκατάθεσή τους για διαφημιστικούς σκοπούς. Ένας εκ των μηνυτών, υποστήριξε ότι έβλεπε διαφημίσεις για μια συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση, αφού τη συζήτησε με τον γιατρό του.

Η Apple υποστήριξε πως: «Τα δεδομένα της Siri δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για τη δημιουργία διαφημιστικών προφίλ και δεν πουλήθηκαν ποτέ σε κανέναν για οποιονδήποτε σκοπό».

«AI chatbots, αυτοκίνητα, ιστοσελίδες και εφαρμογές συλλέγουν δεδομένα για τη δραστηριότητά μας, την τοποθεσία μας, ακόμη και φωνητικά ή βίντεο από το σπίτι μας, συχνά χωρίς τη συνειδητή μας συναίνεση. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για διαφημίσεις ή άλλους σκοπούς που δεν φαντάζεστε» γράφει δημοσίευμα της Washington Post.

Τα «ένοχα» μικρόφωνα των συσκευών

Ο καθηγητής David Choffnes από το Πανεπιστήμιο Northeastern, μελέτησε, πώς οι εφαρμογές και οι λεγόμενοι «φωνητικοί βοηθοί» συλλέγουν δεδομένα. Υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες να βλέπουμε μια «ανατριχιαστικά ακριβή διαφήμιση» εξαιτίας του μικροφώνου της συσκευής μας είναι ελάχιστες.

Οι εταιρείες διαθέτουν ήδη αρκετά δεδομένα για εμάς. Από την τοποθεσία μας, τον χρόνο που περνάμε σε συγκεκριμένα μέρη, έως και πληροφορίες που αγοράζουν από άλλες πηγές, όπως η ηλικία των παιδιών ή το ιστορικό των αγορών μας, δημιουργούν ένα πλήρες προφίλ σας.

«Ακόμη κι αν δεν αναζητήσατε παγοπέδιλα, οι εφαρμογές στο κινητό σας ίσως κατέγραψαν ότι περάσατε χρόνο κοντά σε ένα παγοδρόμιο ή σχετική συζήτηση που κάνατε. Όλα αυτά τα δεδομένα μπορούν να οδηγήσουν σε μια διαφήμιση για παιδικά παγοπέδιλα» εξηγείται στο δημοσίευμα του πρακτορείου.

«Φωνητικοί βοηθοί», όπως η Siri, η Alexa και το Google Assistant, ενισχύουν τη δυσπιστία γύρω από τη διαφάνεια των εταιρειών απέναντι στα προσωπικά δεδομένα.

Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που έχουν παραδεχθεί, ότι χρησιμοποιούν μικρό μέρος των ηχογραφήσεων για να βελτιώσουν την τεχνολογία τους. Αν και συνήθως αυτές οι ηχογραφήσεις είναι σύντομες, η ιδέα ότι κάποιος μπορεί να ακούει τμήματα των συνομιλιών σας παραμένει ανησυχητική.

Πώς να προστατευτούμε

Απενεργοποιήστε τα μικρόφωνα όταν δεν τα χρησιμοποιείτε

  • Σε Android: Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Διαχείριση Δικαιωμάτων και ελέγξτε ποια εφαρμογή έχει πρόσβαση στο μικρόφωνο. Απενεργοποιήστε την πρόσβαση για εφαρμογές που δεν χρειάζονται μικρόφωνο.
  • Σε iPhone: Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Μικρόφωνο και αφαιρέστε την πρόσβαση από μη απαραίτητες εφαρμογές.

Απενεργοποιήστε τις λειτουργίες φωνητικής ενεργοποίησης

  • Για Siri (Apple): Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Siri και Αναζήτηση και απενεργοποιήστε το Άκου το "Hey Siri".
  • Για Google Assistant: Ανοίξτε την εφαρμογή Google, πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Φωνή > Φωνητική Ανίχνευση και απενεργοποιήστε το "Ok Google".
  • Για Alexa (Amazon): Στην εφαρμογή Alexa, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Συσκευές και διακόψτε την ενεργοποίηση με φωνή.

Απενεργοποιήστε την πρόσβαση σε μικρόφωνο για εφαρμογές

  • Εξετάστε ποιες εφαρμογές έχουν άδεια χρήσης του μικροφώνου και αφαιρέστε τις άδειες από εφαρμογές που δεν χρειάζονται αυτή τη λειτουργία.

Με πληροφορίες από Washington Post


 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Άκου την Επιστήμη»: Όλα όσα μάθαμε από τον τρίτο κύκλο των podcasts της LiFO

Τech & Science / «Άκου την Επιστήμη»: Όλα όσα μάθαμε από τον τρίτο κύκλο των podcasts της LiFO

10+1 κορυφαίες προσωπικότητες της επιστημονικής κοινότητας διατύπωσαν τις δικές τους προβλέψεις, αναλύσεις, σκέψεις, ιδέες, απόψεις και διδάγματα. Ηχητικές εκπομπές που και φέτος είχαν τη στήριξη της Παπαστράτος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM