Γιατί μας «κρυφακούν» τα κινητά και πώς να προστατεύσουμε τα δεδομένα μας

Γιατί μας «κρυφακούν» τα κινητά και πώς να προστατεύσουμε τα δεδομένα μας Facebook Twitter
Φωτ.: Freepik
0

Η ανησυχία για το κατά πόσο «εισβάλλει» η τεχνολογία στη ζωή και τα προσωπικά δεδομένα μας, μέσω των smartphones που υπάρχουν σε αφθονία σε κάθε σπίτι, κερδίζει καθημερινά έδαφος.

Η Apple κατηγορήθηκε ότι η Siri κατέγραφε συνομιλίες ανθρώπων χωρίς τη συγκατάθεσή τους για διαφημιστικούς σκοπούς. Ένας εκ των μηνυτών, υποστήριξε ότι έβλεπε διαφημίσεις για μια συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση, αφού τη συζήτησε με τον γιατρό του.

Η Apple υποστήριξε πως: «Τα δεδομένα της Siri δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για τη δημιουργία διαφημιστικών προφίλ και δεν πουλήθηκαν ποτέ σε κανέναν για οποιονδήποτε σκοπό».

«AI chatbots, αυτοκίνητα, ιστοσελίδες και εφαρμογές συλλέγουν δεδομένα για τη δραστηριότητά μας, την τοποθεσία μας, ακόμη και φωνητικά ή βίντεο από το σπίτι μας, συχνά χωρίς τη συνειδητή μας συναίνεση. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για διαφημίσεις ή άλλους σκοπούς που δεν φαντάζεστε» γράφει δημοσίευμα της Washington Post.

Τα «ένοχα» μικρόφωνα των συσκευών

Ο καθηγητής David Choffnes από το Πανεπιστήμιο Northeastern, μελέτησε, πώς οι εφαρμογές και οι λεγόμενοι «φωνητικοί βοηθοί» συλλέγουν δεδομένα. Υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες να βλέπουμε μια «ανατριχιαστικά ακριβή διαφήμιση» εξαιτίας του μικροφώνου της συσκευής μας είναι ελάχιστες.

Οι εταιρείες διαθέτουν ήδη αρκετά δεδομένα για εμάς. Από την τοποθεσία μας, τον χρόνο που περνάμε σε συγκεκριμένα μέρη, έως και πληροφορίες που αγοράζουν από άλλες πηγές, όπως η ηλικία των παιδιών ή το ιστορικό των αγορών μας, δημιουργούν ένα πλήρες προφίλ σας.

«Ακόμη κι αν δεν αναζητήσατε παγοπέδιλα, οι εφαρμογές στο κινητό σας ίσως κατέγραψαν ότι περάσατε χρόνο κοντά σε ένα παγοδρόμιο ή σχετική συζήτηση που κάνατε. Όλα αυτά τα δεδομένα μπορούν να οδηγήσουν σε μια διαφήμιση για παιδικά παγοπέδιλα» εξηγείται στο δημοσίευμα του πρακτορείου.

«Φωνητικοί βοηθοί», όπως η Siri, η Alexa και το Google Assistant, ενισχύουν τη δυσπιστία γύρω από τη διαφάνεια των εταιρειών απέναντι στα προσωπικά δεδομένα.

Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που έχουν παραδεχθεί, ότι χρησιμοποιούν μικρό μέρος των ηχογραφήσεων για να βελτιώσουν την τεχνολογία τους. Αν και συνήθως αυτές οι ηχογραφήσεις είναι σύντομες, η ιδέα ότι κάποιος μπορεί να ακούει τμήματα των συνομιλιών σας παραμένει ανησυχητική.

Πώς να προστατευτούμε

Απενεργοποιήστε τα μικρόφωνα όταν δεν τα χρησιμοποιείτε

  • Σε Android: Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Διαχείριση Δικαιωμάτων και ελέγξτε ποια εφαρμογή έχει πρόσβαση στο μικρόφωνο. Απενεργοποιήστε την πρόσβαση για εφαρμογές που δεν χρειάζονται μικρόφωνο.
  • Σε iPhone: Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Μικρόφωνο και αφαιρέστε την πρόσβαση από μη απαραίτητες εφαρμογές.

Απενεργοποιήστε τις λειτουργίες φωνητικής ενεργοποίησης

  • Για Siri (Apple): Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Siri και Αναζήτηση και απενεργοποιήστε το Άκου το "Hey Siri".
  • Για Google Assistant: Ανοίξτε την εφαρμογή Google, πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Φωνή > Φωνητική Ανίχνευση και απενεργοποιήστε το "Ok Google".
  • Για Alexa (Amazon): Στην εφαρμογή Alexa, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Συσκευές και διακόψτε την ενεργοποίηση με φωνή.

Απενεργοποιήστε την πρόσβαση σε μικρόφωνο για εφαρμογές

  • Εξετάστε ποιες εφαρμογές έχουν άδεια χρήσης του μικροφώνου και αφαιρέστε τις άδειες από εφαρμογές που δεν χρειάζονται αυτή τη λειτουργία.

Με πληροφορίες από Washington Post


 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Άκου την Επιστήμη»: Όλα όσα μάθαμε από τον τρίτο κύκλο των podcasts της LiFO

Τech & Science / «Άκου την Επιστήμη»: Όλα όσα μάθαμε από τον τρίτο κύκλο των podcasts της LiFO

10+1 κορυφαίες προσωπικότητες της επιστημονικής κοινότητας διατύπωσαν τις δικές τους προβλέψεις, αναλύσεις, σκέψεις, ιδέες, απόψεις και διδάγματα. Ηχητικές εκπομπές που και φέτος είχαν τη στήριξη της Παπαστράτος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και ίσως χρειαστεί να «αφαιρεθεί» ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά στην ιστορία

Τech & Science / Η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και ίσως χρειαστεί να «αφαιρεθεί» ένα δευτερόλεπτο για πρώτη φορά στην ιστορία

Μικρότερες ημέρες, μεγάλη ανησυχία για τους χρονομέτρες: Μια απροσδόκητη επιτάχυνση της Γης φέρνει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο ενός «αρνητικού δευτερολέπτου»
LIFO NEWSROOM
Explainer: Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Explainer / Γιατί η Nvidia αξίζει περισσότερο από την Apple και την Tesla μαζί

Η Nvidia δεν έχει oρατή παρουσία στην καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων, όμως χωρίς την τεχνολογία της, πολλές από τις συσκευές και τις υπηρεσίες που σήμερα αποκαλούμε «έξυπνες» δεν θα ήταν εφικτές
LIFO NEWSROOM
Αντηλιακό και εντομοαπωθητικό μαζί μειώνουν την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Τech & Science / Αντηλιακό και εντομοαπωθητικό μαζί μειώνουν την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Επιστήμονες του CNRS στη Γαλλία διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός αντηλιακού και εντομοαπωθητικού επηρεάζει αρνητικά την αποτελεσματικότητα του πρώτου – Τι έδειξαν οι δοκιμές σε ανθρώπινο δέρμα
LIFO NEWSROOM
«Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Τech & Science / «Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Ο CEO της Perplexity, Αραβίντ Σρινιβάς, καλεί τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την ΤΝ αντί να χάνονται στα social – Την ώρα που η ΤΝ μειώνει θέσεις εργασίας, «η λύση είναι η επιχειρηματικότητα»
LIFO NEWSROOM