Φακοί επαφής χορηγούν φάρμακο και ίσως βοηθήσουν στη θεραπεία του γλαυκώματος

Φακοί επαφής χορηγούν φάρμακο και ίσως βοηθήσουν στη θεραπεία του γλαυκώματος Facebook Twitter
0

Επιστήμονες δημιούργησαν φακούς επαφής που χορηγούν φάρμακο αν εντοπίσουν υψηλή πίεση μέσα στο μάτι, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία του γλαυκώματος.

Το γλαύκωμα είναι μια σοβαρή, χρόνια εξελικτική πάθηση του οπτικού νεύρου και των οπτικών ινών του ματιού που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Ερευνητές στην Κίνα αποκάλυψαν ότι έχουν αναπτύξει έναν φακό επαφής που μπορεί να ανιχνεύσει μια αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του ματιού και να απελευθερώσει ένα φάρμακο κατά του γλαυκώματος, εάν η πίεση υπερβεί ένα ορισμένο επίπεδο.

Γράφοντας στο περιοδικό Nature Communications, η ομάδα περιγράφει πώς δημιούργησε το σύστημα χρησιμοποιώντας έναν άνω και έναν κάτω φακό, με έναν αισθητήρα πίεσης σε σχήμα χιονονιφάδας και μια ασύρματη συσκευή μεταφοράς ενέργειας που βρίσκεται στο περίγραμμα των φακών.

Ο σχεδιασμός επιτρέπει την ενσωμάτωση των απαραίτητων εξαρτημάτων στη συσκευή χωρίς να εμποδίζει την όραση του χρήστη ή να ερεθίζει το μάτι.

Όταν η πίεση μέσα στο μάτι αυξάνεται, το κενό μεταξύ του άνω και του κάτω φακού μειώνεται. Η αλλαγή ανιχνεύεται από έναν αισθητήρα πίεσης μέσω ενός προβόλου. Στη συνέχεια, ο αισθητήρας στέλνει ένα σήμα στο ασύρματο σύστημα, το οποίο ενεργοποιεί την απελευθέρωση του φαρμάκου από μια υδρογέλη που συνδέεται με ένα ηλεκτρόδιο, και του επιτρέπει να φτάσει τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού. Το φάρμακο ονομάζεται μπριμονιδίνη και μειώνει την πίεση στο εσωτερικό του ματιού.

Φακοί επαφής χορηγούν φάρμακο και ίσως βοηθήσουν στη θεραπεία του γλαυκώματος Facebook Twitter

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, μέχρι στιγμής οι φακοί επαφής έχουν δοκιμαστεί μόνο στα μάτια χοίρων και ζωντανών κουνελιών, ενώ προς το παρόν εκκρεμούν οι δοκιμές σε ανθρώπους. 

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι φακοί δεν είναι μόνο μαλακοί και ελάχιστα επεμβατικοί, αλλά δεν χρειάζονται επίσης μπαταρία, προσθέτοντας ότι η προσέγγιση θα μπορούσε να επεκταθεί για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση άλλων οφθαλμικών παθήσεων.

Ο καθηγητής Zubair Ahmed του Institute of Inflammation and Ageing του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι η έρευνα είναι δυνητικά συναρπαστική, προσθέτοντας ότι η αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του ματιού αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους με γλαύκωμα.

«Τα υλικά που απαιτούνται για τη δημιουργία τέτοιων φακών επαφής είναι φθηνά και σύντομα θα μπορούσαν να παράγονται μαζικά», σημείωσε.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έντι Κιου της Apple προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει το iPhone μέχρι το 2035

Τech & Science / Ο Έντι Κιου της Apple προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει το iPhone μέχρι το 2035

Ο αντιπρόεδρος της Apple προειδοποιεί για ριζικές αλλαγές στη βιομηχανία της τεχνολογίας εξαιτίας της Τεχνητής Νοημοσύνης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αντικατάστασης του iPhone
LIFO NEWSROOM
Οι παράξενες εμμονές χρηστών με το ChatGPT προκαλούν ανησυχία

Τech & Science / Οι παράξενες εμμονές χρηστών με το ChatGPT προκαλούν ανησυχία

Σε αναρτήσεις χρηστών στο Reddit περιγράφονται περιπτώσεις όπου άτομα πιστεύουν ότι έχουν επιλεγεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη για «ιερές αποστολές» ή έχουν λάβει «μυστικά σχέδια» για διαστημικές συσκευές και τηλεμεταφορείς
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς να ανακτήσετε τον έλεγχο του εγκεφάλου σας στην περίπτωση που είστε εθισμένοι στο ChatGPT

Τech & Science / Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς να ανακτήσετε τον έλεγχο του μυαλού σας στην περίπτωση που είστε εθισμένοι στο ChatGPT

Η επίτευξη μίας υγιούς ισορροπίας με την τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη νέα γενιά σήμερα, υπάρχουν όμως δύο τρόποι με τους οποίους να συμβεί
LIFO NEWSROOM
Οι άνθρωποι στην ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιούσαν κασσίτερο από τη Βρετανία πριν από 3.000 χρόνια

Τech & Science / Οι άνθρωποι στην ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιούσαν κασσίτερο από τη Βρετανία πριν από 3.000 χρόνια

Επιστήμονες λύνουν το αρχαίο «πρόβλημα του κασσίτερου»: Ο κασσίτερος από την Κορνουάλη διακινούνταν στη Μεσόγειο από την Εποχή του Χαλκού, αλλάζοντας την εικόνα της προϊστορικής Βρετανίας
LIFO NEWSROOM