LIVE!

ESA: Οι 7 Ευρωπαίοι αστροναύτες που θα εκπαιδευθούν για το ταξίδι στη Σελήνη

Ματίας Μάουρερ Facebook Twitter
Ο Ματίας Μάουρερ είναι ένας από τους 7 που θα εκπαιδευθούν (Φωτ.: EPA)
0

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία (ESA) παρουσίασε τους επτά αστροναύτες που θα εκπαιδευτούν για το ταξίδι στη Σελήνη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Άρτεμις».

Πρόκειται για τον Γάλλο Τομάς Πεσκέ, τους Γερμανούς Αλεξάντερ Γκερστ και Ματίας Μάουερ, τους Ιταλούς Λούκα Παρμιτάνο και Σαμάνθα Κριστοφορέτι, τον Δανό Αντρέας Μόγκενσεν και τον Βρετανός Τιμ Πικ. 

Όλοι τους έχουν στο ενεργητικό τους τουλάχιστον μία αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αθροιστικά έχουν μείνει 4,5 χρόνια σε τροχιά και έχουν συμπληρώσει 98 ώρες διαστημικών περιπάτων. 

Από τους επτά, οι τρεις θα επιλεγούν για το Lunar Gateway, τον μελλοντικό διαστημικό σταθμό που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι και μόνο ένας θα πατήσει στη Σελήνη, μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η ESA δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιος θα είναι αυτός. 

«Είμαστε όλοι τους υποψήφιοι και αυτό που μετράει είναι να πάμε εκεί ως ομάδα. Δείτε, φοράμε όλοι το ίδιο μπλουζάκι», σχολίασε ο Τομάς Πεσκέ που ήταν παρών στην εκδήλωση μαζί με τους Γκερστ, Μάουερ και Παρμιτάνο που όπως και ο ίδιος φορούσαν μια γαλάζια μπλούζα, με τα λογότυπα της ESA και του προγράμματος «Άρτεμις». Η Σαμάνθα Κριστοφορέτι βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ ο Αντρέας Μόγκενσεν ετοιμάζεται για αποστολή εκεί. 

Ένας Ευρωπαίος στη Σελήνη θα ήταν «πηγή έμπνευσης για την Ευρώπη, μια ισχυρή ένδειξη ότι έχουμε θέση στον διαστημικό κόσμο», σχολίασε ο Πεσκέ, μην κρύβοντας τον ενθουσιασμό του.

«Με έναν Ευρωπαίο στη Σελήνη, ελπίζω ότι η ενωμένη Ευρώπη θα γίνει περισσότερο πραγματική απ’ όσο είναι σήμερα», επεσήμανε ο Γερμανός Ματίας Μάουρερ.

Η εκπαίδευση των αστροναυτών γίνεται κυρίως στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών στην Κολωνία της Γερμανίας, όπου κατασκευάζεται μια προσομοίωση της σεληνιακής επιφάνειας και της «πολύ επιθετικής» σκόνης της, εξήγησε ο αστροναύτης. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP
 

Τech & Science
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ben Affleck ίδρυσε αθόρυβα εταιρεία ΑΙ για σκηνοθέτες και μόλις την αγόρασε το Netflix

Τech & Science / Ο Ben Affleck ίδρυσε αθόρυβα εταιρεία ΑΙ για σκηνοθέτες και μόλις την αγόρασε το Netflix

Το Netflix αγόρασε την εταιρεία ΑΙ που είχε ιδρύσει ο Μπεν Άφλεκ για σκηνοθέτες, φέρνοντας την τεχνητή νοημοσύνη από τη θεωρία κατευθείαν στο εσωτερικό της κινηματογραφικής παραγωγής.
THE LIFO TEAM
ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΠΑ ANTHROPIC

Τech & Science / Anthropic και Πεντάγωνο ξανά σε διαπραγματεύσεις για τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης από τον στρατό

Προ ολίγων ημερών η εταιρεία ήλθε σε ρήξη με την κυβέρνηση Τραμπ - Απαίτησε διαβεβαιώσεις ότι τα AI μοντέλα της δεν θα χρησιμοποιηθούν για «μαζική επιτήρηση Αμερικανών πολιτών» ή «ανάπτυξη αυτόνομων οπλικών συστημάτων»
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά… φιλόσοφο

Τech & Science / Anthropic: Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά… φιλόσοφο

Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic έχει αναθέσει σε φιλόσοφο τη διαμόρφωση του ηθικού πλαισίου του chatbot Claude, δημιουργώντας ένα εσωτερικό «σύνταγμα» 30.000 λέξεων που καθοδηγεί τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα απαντά σε σύνθετα ηθικά ζητήματα.
THE LIFO TEAM
OPENAI ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΗΠΑ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

Τech & Science / OpenAI τροποποιεί τη συμφωνία με το Πεντάγωνο μετά τις αντιδράσεις – «Έμοιαζε ευκαιριακή και πρόχειρη», λέει ο Σαμ Άλτμαν

Περίπου 900 εργαζόμενοι των OpenAI και Google κάλεσαν, μέσω ανοιχτής επιστολής, τις διοικήσεις των εταιρειών να απορρίψουν οποιαδήποτε συνεργασία που θα οδηγούσε σε μαζική παρακολούθηση ή σε αυτόνομα οπλικά συστήματα χωρίς ανθρώπινο έλεγχο
THE LIFO TEAM