Τα social media, τα οποία μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν κυρίως για να επικοινωνούμε με τους φίλους και την οικογένειά μας ή και για να αναρτούμε πληροφορίες για τις αλλαγές στη ζωή μας, πλέον έχουν εξελιχθεί σε χώρους με εκατομμύρια memes. Είναι γεγονός ότι κάθε φορά που σκρολάρουμε στο Facebook ή το Twitter ερχόμαστε «αντιμέτωποι» με μια πληθώρα διασκεδαστικών memes. 

 

Τα memes έχουν αναμφίβολα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και αναφερόμαστε στην ποπ κουλτούρα. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι σε έρευνα που έγινε πριν μερικά χρόνια, τα memes ήταν πιο δημοφιλές θέμα αναζήτησης και από τον Ιησού! 

 

Όμως, συχνά αγνοούμε ότι περίπου 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα όρασης, το οποίο τους στερεί τη διασκέδαση που δίνουν τα memes. Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα έδωσαν οι ερευνητές του Carnegie Mellon University, οι οποίοι σχεδίασαν τον τρόπο, έτσι ώστε τα memes να είναι «προσβάσιμα« σε όλους. 

 

Συγκεκριμένα, στην έρευνα «Making Memes Accessible», έξι ερευνητές εκπαίδευσαν ένα σύστημα να μπορεί να ταξινομεί και να «μεταφράζει» τη σημασία των memes με ποσοστό ακρίβειας 92%. Οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης χρησιμοποιούν κατά βάση screeen readers ή και ειδικά γυαλιά, όταν θέλουν να πλοηγηθούν στον χώρο του Διαδικτύου. Όμως, αυτά τα εργαλεία πολλές φορές είναι περιοριστικά ως προς τις δυνατότητες που παρέχουν και δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στην πληθώρα των οπτικών ερεθισμάτων που υπάρχουν στα social media.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, κοινωνικές πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram και το Twitter δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να προσθέσουν ένα διαφορετικό κείμενο στις εικόνες τους, όμως οι περισσότεροι είτε δεν το γνωρίζουν είτε απλώς δεν το χρησιμοποιούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μόνο το 0.1% των εικόνων, που είναι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο, να είναι κατάλληλες και για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. 

 

Αν και οι ερευνητές έχουν βασιστεί στην πρόοδο της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης για να είναι τα memes κατάλληλα για όλους, παράλληλα υπάρχουν και αρκετοί λογαριασμοί στο Instagram που κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά με τον πιο δημοφιλή εξ'αυτών να είναι ο «e.c.b.0.», όπου και αναρτώνται memes με αναλυτική περιγραφή της εκάστοτε εικόνας. 

 

 

 

Με πληροφορίες από το The Next Web