Έρευνα: Τα παιδιά είναι έως και 20 εκατοστά πιο κοντά αν ακολουθούν κακή διατροφή

Έρευνα: Τα παιδιά είναι έως και 20 εκατοστά πιο κοντά αν ακολουθούν κακή διατροφή Facebook Twitter
0

Η κακή διατροφή στα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του ύψους κατά μέσο όρο 20 εκατ. μεταξύ των ψηλότερων και κοντύτερων εθνών, σύμφωνα με μια ανάλυση.

Η μελέτη αναφέρει ότι το 2019 τα ψηλότερα αγόρια της ηλικίας των 19 ετών ήταν οι Ολλανδοί με 183,8 εκατοστά και τα πιο κοντά στο Ανατολικό Τιμόρ με 160,1 εκατοστά.

Εν τω μεταξύ, στην παγκόσμια κατάταξη ύψους, το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε στη λίστα, με τα 19χρονα αγόρια να είναι στη θέση 39 με τα ψηλότερα παιδιά το 2019 και ύψος περίπου 1,78μ από την 28η που ήταν το 1985. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Lancet.

Οι ερευνητές, παρακολούθησαν τις αλλαγές στο ύψος και το βάρος των παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο και με την πάροδο του χρόνου θα μπορούν να αντικατοπτρίζουν την ποιότητα της διατροφής που διατίθεται και το πόσο υγιή είναι τα περιβάλλοντα για τους νέους.

Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 65 εκατομμύρια παιδιά και εφήβους ηλικίας 5 έως 19 ετών από περισσότερες από 2000 μελέτες μεταξύ 1985 και 2019.

Διαπίστωσε ότι το 2019, κατά μέσο όρο, τα παιδιά και οι έφηβοι στη βορειοδυτική και κεντρική Ευρώπη (π.χ. εκείνα στην Ολλανδία και το Μαυροβούνιο) ήταν τα ψηλότερα στον κόσμο.

Αντίθετα, οι 19χρονοι από την Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Ανατολική Αφρική ήταν κατά μέσο όρο τα πιο κοντά.


Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι το 2019:

- Κατά μέσο όρο, τα 19χρονα αγόρια στο Λάος είχαν το ίδιο ύψος (162,8 εκατοστά) με τα αγόρια 13 ετών της Ολλανδίας.

- Τα 19χρονα κορίτσια στη Γουατεμάλα, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και το Ανατολικό Τιμόρ είχαν το ίδιο μέσο ύψος με τα κορίτσια στην Ολλανδία που ήταν 11 ετών (περίπου 152 εκατ.).

- Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα 19χρονα αγόρια είχαν μέσο ύψος 178,2 εκατοστά και τα κορίτσια 163,9 εκατ.

Οι μεγαλύτερες βελτιώσεις στο μέσο ύψος για τα παιδιά τα τελευταία 35 χρόνια παρατηρήθηκαν στην Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Ωστόσο, σε πολλές χώρες στην υποσαχάρια Αφρική, το μέσο ύψος παρέμεινε αμετάβλητο ή μειωμένο από το 1985.


Η μελέτη εξέτασε επίσης τον Δείκτη Μάζας Σώματος των παιδιών, ένα μέτρο που βοηθά να δείξει εάν ένα άτομο έχει υγιές βάρος για το ύψος τους.

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι έφηβοι με το μεγαλύτερο ΔΜΣ ζούσαν στα νησιά του Ειρηνικού, τη Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία.

Αντίθετα, οι 19χρονοι με το χαμηλότερο ΔΜΣ ήταν από τις χώρες της Νότιας Ασίας όπως η Ινδία και το Μπαγκλαντές.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η διαφορά μεταξύ των χωρών με τους χαμηλότερους και υψηλότερους ΔΜΣ στη μελέτη ήταν ισοδύναμη με περίπου 25 κιλά.

Παράλληλα, σε ορισμένες χώρες τα παιδιά έφτασαν σε ένα υγιές ΔΜΣ στην ηλικία των πέντε ετών, αλλά ήταν πιθανό να γίνουν υπέρβαρα όταν ήταν 19.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στο ύψος και το βάρος των παιδιών. Αλλά σε ότι αφορά στην υγεία ολόκληρων πληθυσμών, η διατροφή και το περιβάλλον είναι βασικά στοιχεία.

Υποστηρίζουν επίσης ότι οι παγκόσμιες πολιτικές για τη διατροφή επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό σε άτομα κάτω των 5 ετών, αλλά επιμένουν ότι η μελέτη τους δείχνει ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στα πρότυπα ανάπτυξης των μεγαλύτερων παιδιών.

Με πληροφορίες του BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «σκουπιδοποίηση» της Amazon: Κατάντια ή ένα όραμα σε εξέλιξη;

Tech & Science / Η «σκουπιδοποίηση» της Amazon: Κατάντια ή ένα όραμα σε εξέλιξη;

Αν κάθε φορά που ετοιμάζεστε να παραγγείλετε κάτι από τον κολοσσό των διαδικτυακών αγορών αισθάνεστε ότι πλέετε σε μια θάλασσα περιττών πληροφοριών που σας μπερδεύουν, δεν είστε μόνοι – και κυρίως υπάρχει εξήγηση στο γιατί η εταιρεία μοιάζει να βάζει τα χέρια της και να βγάζει τα μάτια της.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ