Επιστήμονες δημιούργησαν «αόρατες ίνες» που κάνουν πίτσες, κέικ και ζυμαρικά πιο υγιεινά

Επιστήμονες πρόσθεσαν «αόρατες ίνες» σε τρόφιμα που κάνουν πίτσες, κέικ και ζυμαρικά πιο υγιεινά Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Επιστήμονες μετέτρεψαν τα εγγενή άμυλα, όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και την κασάβα, σε φυτικές ίνες που μπορούν να προστεθούν στα τρόφιμα για να τα κάνουν πιο υγιεινά χωρίς να αλλάξουν την υφή, το χρώμα ή τη γεύση τους.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο RMIT της Αυστραλίας συνεργάστηκαν με τη Microtec Engineering Group, μια εταιρεία μηχανικής με βάση την τεχνολογία που προμηθεύει εξοπλισμό επεξεργασίας αμύλου, για να αναπτύξουν το προϊόν με βάση το άμυλο, το FiberX, το οποίο λειτουργεί για την πέψη στο έντερο, ακριβώς όπως οι ίνες.

Το FiberX όχι μόνο είναι απαλό και άγευστο, αλλά είναι επίσης κατάλληλο για τον εμπλουτισμό τροφών με χαμηλές θερμίδες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ενώ μπορεί να είναι χωρίς γλουτένη.

Επίσης το FiberX μπορεί να προστεθεί σε τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως τα λευκό ψωμί, κέικ, ζυμαρικά, πίτσα και σάλτσες και τις κάνει πιο υγιεινές. 

Ο επικεφαλής από το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας Τροφίμων του RMIT, ο αναπληρωτής καθηγητής Asgar Farahnaky και η ομάδα του χρησιμοποίησαν προηγμένη τεχνολογία τροποποίησης αμύλου με εγκεκριμένα υλικά ποιότητας τροφίμων για να δημιουργήσουν αυτό που περιγράφουν ως «αόρατες ίνες».

«Μπορούμε τώρα να προσθέσουμε επιπλέον φυτικές ίνες σε τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί και άλλα βασικά προϊόντα χωρίς να αλλάξουμε τη γεύση ή την υφή», είπε.

«Το προϊόν μας δεν γίνεται καν αντιληπτό μόλις προστεθεί. Είναι ακριβώς όπως ένας γονιός που κρύβει λαχανικά στο γεύμα ενός παιδιού για να το κάνει πιο θρεπτικό».

Η σημασία των φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες είναι ένα είδος υδατάνθρακα που δεν αφομοιώνεται από το έντερο και βοηθούν στη βελτίωση της υγείας και της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου ορισμένων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η αύξηση της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες των προϊόντων διατροφής κατά 10- 20%, διατηρώντας παράλληλα την ευχάριστη γεύση και υφή είναι μια πρόκληση για τη βιομηχανία τροφίμων. Τα ήδη υπάρχοντα τρόφιμα με προσθήκη φυτικών ινών μπορεί να έχουν σκληρή υφή ή διαφορετική γεύση από το αρχικό προϊόν.

Ως μέρος της έρευνας, η ομάδα του Farahnaky διεξήγαγε γευστικές δοκιμές και ανάλυση υφής σε ψωμί και κέικ με ποικίλες ποσότητες προσθήκης FiberX. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν σε θέση να προσθέσουν έως και 20% φυτικές ίνες στα τρόφιμα διατηρώντας την αρχική γεύση και υφή του προϊόντος.

«Αυτή η νέα τεχνολογία σημαίνει ότι μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα των φυτικών ινών στα τρόφιμα, ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, ακόμη και όταν καταναλώνουμε λιγότερα τρόφιμα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους και του διαβήτη», είπε ο επικεφαλής.

Πώς λειτουργεί
Η συνερευνήτρια dr. Mahsa Majzoobi, είπε ότι η δομή του αμύλου τροποποιήθηκε σε μοριακό επίπεδο και δοκιμάστηκε ώστε να ελέγξουν οι ερευνητές πώς αντιδρά με τα πεπτικά ένζυμα.

«Μόλις το ανθεκτικό άμυλο περάσει από αυτή τη διαδικασία, πρέπει να έχει υψηλά επίπεδα αντοχής για να μετατραπεί επιτυχώς σε φυτικές ίνες», είπε.

Χρησιμοποιώντας αυτή τη νέα τεχνολογία, η ομάδα μπορεί να μετατρέψει περισσότερο από το 80% του αμύλου σε φυτικές ίνες, είπε η Majzoobi.

«Αυτή η νέα τεχνολογία θα επιτρέψει την παραγωγή φυτικών ινών χρησιμοποιώντας μια διαδικασία οικονομικά και ενεργειακά αποδοτική σε μεγάλη κλίμακα», είπε ο dr. Farahnaky.

«Η κλιμάκωση αυτής της τεχνολογίας θα σημαίνει ότι η βιομηχανία τροφίμων θα έχει πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες αόρατων φυτικών ινών σε προσιτή τιμή για την παροχή τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για τους καταναλωτές» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες του RMITUniversity

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Οι άνθρωποι στην εφηβεία και οι χιμπατζήδες μοιράζονται παρόμοια «προβλήματα»

Τech & Science / Έρευνα: Οι άνθρωποι στην εφηβεία και οι χιμπατζήδες μοιράζονται παρόμοια «προβλήματα»

Οι νεαροί άνθρωποι και οι έφηβοι χιμπατζήδες βιώνουν ραγδαίες ορμονικές αλλαγές, νέους κοινωνικούς δεσμούς, αυξημένη επιθετικότητα και ανταγωνισμό για θέση στον κοινωνικό τους περίγυρο
NEWSROOM
Η βαριατρική χειρουργική μειώνει σημαντικά τους πρόωρους θανάτους - Τα ευρήματα 40ετούς έρευνας

Τech & Science / Η βαριατρική χειρουργική μειώνει σημαντικά τους πρόωρους θανάτους - Τα ευρήματα 40ετούς έρευνας

Παρά τα σημαντικά οφέλη αυτών των επεμβάσεων, μόλις το 2% των ασθενών που επιλέγονται για βαριατρικό χειρουργείο, το κάνουν τελικά κυρίως λόγω του στίγματος για την παχυσαρκία
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ