Επιστήμονες ανακάλυψαν καρχαρίες μέσα σε ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο

Επιστήμονες ανακάλυψαν καρχαρίες μέσα σε ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο Facebook Twitter
5

Ο ωκεανολόγος μηχανικός Brennan Phillips ηγήθηκε μιας επιστημονικής αποστολής στα απομακρυσμένα νησιά του Σολομώντα αναζητώντας ίχνη υδροθερμικής δραστηριότητας. Αυτό που ανακάλυψαν ξεπέρασε κάθε φαντασία τους.

Μέσα στο τοξικό και αφιλόξενο περιβάλλον του υποθαλάσσιου ηφαιστείου ανακάλυψαν ίχνη ζωής, μέχρι και ζωντανούς καρχαρίες που έδειχαν να μην επηρεάζονται καθόλου από τις εχθρικές συνθήκες.

Η βασική κορυφή του ηφαιστείου που ονομάζεται Kavachi δεν εξερράγει κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, γεγονός που επέτρεψεε στους επιστήμονες να ρίξουν στον κρατήρα διάφορα επιστημονικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης μίας υποβρύχιας κάμερας για λήψεις σε μεγάλο βάθος.

Το μαγνητοσκοπημένο υλικό αποκάλυψε διάφορες μορφές ζωής όπως ψάρια, μέδουσες, αλλά και δύο διαφορετικά είδη καρχαριών, σφυροκέφαλους και λείους καρχαρίες (σ.σ. Καρχαρίνος ο δρεπανόμορφος).

«Ποτέ δεν ξέρεις τι θα ανακαλύψεις. Ειδικά όταν δουλεύεις σε βαθιά νερά. Όσο πιο βαθιά κατεβαίνεις, τόσο πιο παράξενα γίνονται τα πράγματα», τόνισε ενθουσιασμένος ο Philips που πρόσθεσε: «Ένα από τα βίντεο μέσα από τον κρατήρα του Kavachi δείχνει μία ομάδα από μέδουσες μέσα στο ηφαίστειο που μοιάζουν πλήρως εγκλιματισμένα με το φυσικό τους περιβάλλον. Στη συνέχεια βλέπουμε κάποια λυθρίνια και άλλα μικρά ψάρια. Στο τέλος του βίντεο εμφανίζονται στην κάμερα πολλοί καρχαρίες. Τώρα θέλω να περάσω τα επόμενα χρόνια μελετώντας τους ώστε να ανακαλύψω γιατί συμβαίνει αυτό».

Με στοιχεία από το National Geographic

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM