Επιστήμονες αναδημιουργούν το κεφάλι σκύλου που έζησε στη νεολιθική εποχή

Επιστήμονες αναδημιουργούν το κεφάλι σκύλου που έζησε στη νεολιθική εποχή Facebook Twitter
1

Το κεφάλι ενός σκύλου που έζησε πριν 4500 χρόνια στη Σκωτία αναδημιουργήθηκε, πρόκειται για την πρώτη φορά που ιατροδικαστικές και εγκληματολογικές μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν για κάτι τέτοιο σε σκύλο. 

Ο σκύλος ήταν εξημερωμένος και έζησε τη νεολιθική εποχή σε ένα από τα νησιά του αρχιπελάγους του Όρκνεϊ.

Παρότι ήταν οικόσιτος, διατηρούσε χαρακτηριστικά λύκου. Σύμφωνα με την υπηρεσία Ιστορικό Περιβάλλον της Σκωτίας, η οποία έκανε την αναπαράσταση σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας, είχε το μέγεθος περίπου ενός σκύλου ράτσας κόλεϊ. 

Το κεφάλι του δημιούργησε ένας εγκληματολογικός σκιτσογράφος, χρησιμοποιώντας παρόμοιες τεχνικές με αυτές που χρησιμοποιούν οι ερευνητές σε τόπους εγκλήματος.

Αυτό που τον καθοδήγησε ήταν ένα κρανίο σκύλου, το οποίο βρέθηκε μαζί με άλλα 23 κρανία από αρχαιολόγους κατά τις ανασκαφές στο κύριο νησί του αρχιπελάγους Όρκνεϊ.

Mε τη μέθοδο της χρονολόγησης του άνθρακα έγινε γνωστό πως το κρανίο βρισκόταν εκεί περίπου από το 2.500 προ Χριστού. 

Για την κατασκευή του τάφου των σκύλων χρησιμοποιήθηκαν παρόμοιες τεχνικές με αυτές που έχουν επισημανθεό σε άλλο τάφο του νησιού, ο οποίος είναι παλαιότερος κατά 600 χρόνια και στον οποίο ήταν θαμμένοι άνθρωποι. «To ότι σε έναν τάφο είναι θαμμένοι τόσοι πολλοί σκύλοι, κάτι πάρα πολύ ασυνήθιστο, δείχνει πως υπήρχε κάποιος τελετουργικός λόγος λέει η Άλισον Σέρινταν από το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας. 

«Ίσως οι άνθρωποι που ζούσαν στην περιοχή έβλεπαν τους εαυτούς τους σαν ανθρώπους - σκύλους. Προσθέτει πως άλλες ομάδες που έζησαν κοντά σε άλλους τάφους ίσως ταυτίζονταν με άλλα είδη ζώων. 

Σε άλλους δύο τάφους που έχουν βρεθεί στα νησιά του αρχιπελάγους υπάρχουν παρόμοια ευρήματα.

Στον πρώτο, ένας αγρότης βρήκε πολλά κόκαλα και νύχια που ανήκαν σε θαλασσαετούς ενώ στον δεύτερο είχαν θαφτεί συνολικά 36 κόκκινα ελάφια.

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο: Επίτευγμα ή μέσο χειραγώγησης; 

Tech & Science / Τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο: Επίτευγμα ή μέσο χειραγώγησης; 

O επιστήμονας που χαρτογράφησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο και καθηγητής Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών, Γιώργος Παξινός, περιγράφει τις ελπίδες και τους κινδύνους από την πρώτη εμφύτευση τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο από τη Neuralink.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια