Ένας υπερυπολογιστής προβλέπει σοβαρές εγκεφαλικές αιμορραγίες πριν συμβούν

Ένας υπερυπολογιστής προβλέπει σοβαρές εγκεφαλικές αιμορραγίες πριν συμβούν Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Ερευνητές από το υπερυπολογιστικό κέντρο Pawsey στο Περθ της Αυστραλίας δημιούργησαν τον πρώτο λειτουργικό αλγόριθμο πρόβλεψης ενδοκρανιακής υπέρτασης στον κόσμο, ο οποίος μπορεί να προβλέψει σοβαρές εγκεφαλικές αιμορραγίες πριν αυτές συμβούν στους ασθενείς. 

Ο εν λόγω αλγόριθμος αναπτύχθηκε με περισσότερες από 40.000 ώρες δεδομένων ασθενών από μια ομάδα 200 ασθενών από τρία νοσοκομεία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Data Science του Royal Perth Hospital, Σιβ Μέκα.

Αφού δοκίμασαν διαφορετικά μοντέλα δεδομένων, ο Μέκα και η ομάδα του ανέπτυξαν ένα που μπορεί να προβλέψει επικείμενες εγκεφαλικές αιμορραγίες, επιτρέποντας στο ιατρικό προσωπικό να προβλέψει το συμβάν έως και 20 λεπτά νωρίτερα, ώστε να μπορέσει να επέμβει. 

Ο υπερυπολογιστής Pawsey Setonix, ο οποίος πρόσφατα κατατάχθηκε ως ο 15ος ισχυρότερος παγκοσμίως, έπαιξε μεγάλο ρόλο στην προσπάθεια, καθώς η κανονική αποθήκευση των δεδομένων θα κόστιζε στους ερευνητές ένα σημαντικό χρηματικό ποσό.

Ο εν λόγω αλγόριθμος μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη στον τομέα της ιατρικής, δεδομένου ότι χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο υφίστανται σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Συχνά, το ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία αιφνιδιάζεται από σοβαρές εγκεφαλικές αιμορραγίες, καθώς υπάρχουν λίγα προειδοποιητικά σημάδια. 

Με πληροφορίες από Design Taxi

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σταματήστε να μετράτε πρόβατα... και άλλα ανούσια tips για να σας πάρει ο ύπνος

Τech & Science / Σταματήστε να μετράτε προβατάκια και ακόμα επτά πρακτικά tips για να σας πάρει ο ύπνος

Από την αλλαγή περιβάλλοντος μέχρι το να σταθείτε ξυπόλητοι στο κρύο πάτωμα του μπάνιου, ειδικοί μοιράζονται δοκιμασμένα κόλπα για να χαλαρώσετε και να ξαναβυθιστείτε στην αγκαλιά του Μορφέα
LIFO NEWSROOM
«Χάνω ώρες στο κινητό και δεν το καταλαβαίνω»: Πόσο σου «τρώει» το scrolling και πώς να το μειώσεις

Τech & Science / «Χάνω ώρες στο κινητό και δεν το καταλαβαίνω»: Πόσο σου «τρώει» το scrolling και πώς να το μειώσεις

Η καθημερινή κατανάλωση περιεχομένου στο κινητό μοιάζει αθώα – μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι πέρασε η μισή μέρα. Πόσο χρόνο χάνουμε τελικά και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον πάρουμε πίσω;
LIFO NEWSROOM