Έμπολα: Κλινικές δοκιμές για νέο εμβόλιο της Οξφόρδης- Για δύο στελέχη του ιού

Έμπολα: Κλινικές δοκιμές για νέο εμβόλιο της Οξφόρδης- Για δύο στελέχη του ιού Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προχωρά σε κλινικές δοκιμές για νέο εμβόλιο που ανέπτυξε για τον ιό Έμπολα, το οποίο βασίζεται σε τεχνολογία παρόμοια με εκείνη του σκευάσματος για τον κορωνοϊό. 

Ο ιός Έμπολα έχει προκαλέσει καταστροφή σε κάποια σημεία του πλανήτη. Εκτιμάται ότι η έξαρση στη δυτική Αφρική το 2014-16 μπορεί να οδήγησε σε περισσότερους από 11.000 θανάτους, ενώ εκείνη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2020 κόστισε πάνω από 2.200 ζωές. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί εμβόλια με υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι του Έμπολα, αλλά ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτά έχουν εγκριθεί για ένα από τα τέσσερα στελέχη. Πρόκειται για το στέλεχος του Ζαΐρ, που είναι υπεύθυνο για πολλές εξάρσεις και έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, από 70% έως 90%. 

«Υπάρχουν άλλα τρία σημαντικά στελέχη του ιού Έμπολα εκεί έξω, τα οποία δεν αποτρέπουν αυτά τα εμβόλια», δήλωσε ο δρ. Ντάνιελ Τζένκιν, επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής στο Ινστιτούτο Τζένερ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. 

Από αυτά, το στέλεχος του Σουδάν θεωρείται ότι έχει ποσοστό θνησιμότητας περίπου 50% και ο Τζένκιν σημειώνει ότι έχει προκαλέσει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό εξάρσεων. 

Το εμβόλιο που ανέπτυξαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι σχεδιασμένο για να προστατεύει τόσο από το στέλεχος του Ζαΐρ όσο και εκείνο του Σουδάν. «Τα δύο στελέχη που στοχεύουμε με αυτό το εμβόλιο έχουν προκαλέσει σχεδόν όλες τις εξάρσεις και τους θανάτους», τόνισε ο Τζένκιν. 

Αν και είναι υπό ανάπτυξη και άλλα εμβόλια για την προστασία από περισσότερα του ενός στελέχους Έμπολα, ο Τζένκιν υπογραμμίζει πως αυτό της Οξφόρδης είναι το πρώτο που χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με εκείνο που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο και η AstraZeneca για τον κορωνοϊό. 

Αυτό, μπορεί να έχει και πρακτικά οφέλη, επισημαίνει. «Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό παρασκευάζεται τώρα σε 20 διαφορετικά σημεία, μεταξύ άλλων σε χώρες μεσαίου εισοδήματος. Η απόδειξη ότι ένα παρόμοιο εμβόλιο μπορεί να παρασκευαστεί σε απίστευτα μεγάλη κλίμακα είναι επίσης ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα», εξήγησε. 

Για τη Φάση 1 της κλινικής δοκιμής θα χορηγηθεί μία δόση του εμβολίου σε 26 άτομα, 18-55 ετών. Στη συνέχεια θα παρακολουθούνται για έξι μήνες, για να διαπιστωθεί η ασφάλεια του εμβολίου και η ανοσολογική απόκριση που προκαλεί. Τα αποτελέσματα αναμένονται το δεύτερο τρίμηνο του 2022. 

Με πληροφορίες από Guardian/ BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM