Ελληνική startup έφτιαξε πλατφόρμα για virtual χειρουργεία

Ελληνική startup έφτιαξε πλατφόρμα για virtual χειρουργεία Facebook Twitter
Getty Images - Φωτογραφία Αρχείου
0

Μία ελληνική νεοφυής εταιρεία, η ORamaVR, τεχνοβλαστός του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, φέρνει τους επαγγελματίες της υγείας πιο κοντά στον κόσμο της ιατρικής εικονικής πραγματικότητας και των εκπαιδευτικών προσομοιώσεων. 

Η ORamaVR έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα την οποία χρησιμοποιούν προγραμματιστές με σκοπό να δημιουργήσουν μια εκπαιδευτική διαδικασία σε εικονικό τρισδιάστατο περιβάλλον. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο δρ Γιώργος Παπαγιαννάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέσω των εργαλείων της πλατφόρμας ένας προγραμματιστής είναι σε θέση να δημιουργήσει σε ένα εικονικό περιβάλλον μια χειρουργική επέμβαση ή οποιαδήποτε ιατρική πράξη, ενώ δίνει παράλληλα τη δυνατότητα στον χρήστη να την εκτελέσει και να εκπαιδευτεί πάνω σε αυτήν. Παράλληλα η ελληνική startup φτιάχνει εκπαιδευτικές προσομοιώσεις. 


Πώς λειτουργεί 


Ο χρήστης φοράει τα ειδικά γυαλιά, παίρνει τα τηλεχειριστήρια που κινεί με τα χέρια του και κάνει ό,τι θα έκανε σε κανονικό χειρουργείο, ενώ μπορεί να αλληλεπιδράσει με τον ασθενή. «Το 2018 πραγματοποιήσαμε και την πρώτη συνεργατική εγχείρηση, στην οποία συμμετείχαν συνάδελφοι από πέντε διαφορετικές πόλεις του κόσμου», αναφέρει ο κ. Παπαγιαννάκης. Αποτέλεσμα έρευνας 20 ετών, η εταιρεία ιδρύθηκε το 2016. Σημειώνεται πως ο κλάδος της εικονικής πραγματικότητας στον χώρο της υγείας δεν υπήρχε ως αγορά μέχρι πριν από μία πενταετία, πλέον αυξάνεται ταχέως και ανέρχεται στα 16 δισεκατομμύρια δολάρια.


Διεθνείς συνεργασίες 


«Συνεργαζόμαστε με μεγάλες ιατρικές σχολές στην Αμερική και στην Ευρώπη, που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα μας για να εκπαιδεύσουν και να αξιολογήσουν τους φοιτητές», δηλώνει ο κ. Παπαγιαννάκης στην «Καθημερινή». Μερικοί από τους πελάτες της ORamaVR είναι τα πανεπιστήμια της Βέρνης και Γενεύης, ενώ το Western Governor’s University ζήτησε το λογισμικό για να εκπαιδεύσει και να αξιολογήσει 5.000 φοιτητές. Όπως σημειώνει, από εκεί που η λύση της εταιρείας ήταν «nice to have», τώρα είναι «must have», αφού, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ιατρικές σχολές παραμένουν κλειστές. 

Η ORamaVR έχει αντλήσει 2,5 εκατ. ευρώ από βραβεία και ερευνητικά έργα και θεσμικούς επενδυτές, λαμβάνοντας αρχική χρηματοδότηση από το ελληνικό PJ Tech Catalyst Fund, ενώ το επόμενο εξάμηνο στόχος της είναι αντλήσει άλλα 2,5 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον έχει εκφραστεί από ευρωπαϊκό fund που διαχειρίζεται πάνω από 1,5 δισ. δολ. Μέσω της χρηματοδότησης η εταιρεία φιλοδοξεί να ενισχύσει την ομάδα της, που αποτελείται από 17 άτομα, αλλά και να «εκδημοκρατίσει την εκπαίδευση που πραγματοποιείται σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας».  
 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM