Μία δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου θα είναι ορατή την Πέμπτη 10 Ιουνίου από κάποιες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.

 

Η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη Γη περίπου μία φορά το μήνα με κλίση τροχιάς πέντε μοίρες και η «τέλεια» ευκαιρία για ευθυγράμμιση με τον ήλιο είναι σχετικά σπάνια. Άλλοτε η Σελήνη είναι πολύ ψηλά και άλλοτε πολύ χαμηλά στον ουρανό για να κρύψει τον Ήλιο. Αύριο όμως, οι συνθήκες θα είναι ιδανικές και η δακτυλιοειδής έκλειψη του Ηλίου θα είναι εν μέρει ορατή.

 

Τέτοιου είδους έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη (κοντά στο απόγειό της) για να καλύψει τελείως τον ηλιακό δίσκο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «δαχτυλίδι» ηλιακού φωτός γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι, ενώ το στέμμα του Ήλιου δεν είναι ορατό στη διάρκεια της έκλειψης.

 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Σελήνη αναμένεται να καλύψει περίπου το 90% του ηλιακού δίσκου. Η πλήρης ορατότητα της έκλειψης θα περιοριστεί στην ανατολική Ρωσία, στον Αρκτικό Ωκεανό, στη δυτική Γροιλανδία και στον Καναδά, ενώ το φαινόμενο θα είναι μερικά ορατό από τις ΗΠΑ και μέρος της Ευρώπης, το οποίο όμως δεν περιλαμβάνει τη χώρα μας.

 

Η επόμενη δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη θα λάβει χώρα στις 14 Οκτωβρίου 2023, ενώ στις 8 Απριλίου 2024 θα υπάρξει ολική έκλειψη Ηλίου.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr