Βρετανία: Μετεωρίτης που έπεσε σε δρόμο ίσως δώσει απαντήσεις για τα μυστικά της ζωής

Βρετανία: Μετεωρίτης που έπεσε σε δρόμο ίσως δίνει απαντήσεις για τα μυστικά της ζωής Facebook Twitter
Φωτογραφία: Natural History Museum
0

Ένας εξαιρετικά σπάνιος τύπος μετεωρίτη ήταν η πύρινη σφαίρα που φώτισε τον ουρανό της Βόρειας Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου στις 28 Φεβρουαρίου.     
 

Θραύσματα του διαστημικού βράχου που ανακαλύφθηκαν σε ένα δρόμο στο Cotswolds θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τις απαρχές του ηλιακού συστήματος και της ζωής στη Γη. Σχεδόν 300 γραμμάρια μετεωρίτη έχουν συλλεχθεί από την περιοχή με τους επιστήμονες να δηλώνουν πως το πέτρωμα έχει δημιουργηθεί από ανθρακούχο χονδρίτη. Πρόκειται για ένα από τα πλέον πρωτόγονα και άθικτα υλικά του ηλιακού συστήματος ενώ περιέχει οργανικό υλικό και αμινοξέα, τα συστατικά της ζωής. 


Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου ανέφερε τα θραύσματα ανακτήθηκαν σε τόσο καλή κατάσταση και τόσο άμεσα μετά την πτώση του μετεωρίτη που ήταν συγκρίσιμα με δείγματα βράχων τα οποία έφεραν στη Γη  διαστημικές αποστολές - τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα ενώ από την πλευρά του, ο Richard Greenwood του The Open University έκανε λόγο για έναν «σπάνιο μετεωρίτη και ένα εντελώς μοναδικό γεγονός». Ήταν ο πρώτος επιστήμονας που ήρθε σε επαφή με τα θραύσματα. 


Το Μουσείο Φυσικής Ιστορία του Λονδίνου έκανε ακόμα λόγο για 65.000 γνωστούς μετεωρίτες στη Γη, εκ των οποίων έχει παρατηρηθεί η πτώση των 1.206. Μόλις 51 είναι ανθρακούχοι χονδρίτες. Χιλιάδες κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου και της Β. Ευρώπης έγιναν μάρτυρες της πύρινης σφαίρας.


Ο αρχικός διαστημικός βράχος ταξίδεψε με ταχύτητα σχεδόν 14 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο πριν εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης. Τελικά εντοπίστηκε σε ένα μικρό δρόμο του Winchcombe. Από την περιοχή ανακτήθηκαν και άλλα κομμάτια. Βιντεοσκοπημένο υλικό βοήθησε τους επιστήμονες να εντοπίσουν τον μετεωρίτη και να προσδιορίσουν από πού ακριβώς προήλθε. 


Ο διαστημικός βράχος, υποστηρίζει το μουσείο, είναι παρόμοιος με το δείγμα που έφερε πρόσφατα στη Γη η ιαπωνική αποστολή Hayabusa2. Άλλα θραύσματα του μετεωρίτη, «μαύρες πέτρες», σωροί μικροσκοπικών πετρωμάτων ή ακόμη και σκόνη θα μπορούσαν να ανακαλυφθούν - σύμφωνα με το μουσείο.

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ