Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να υποβαθμίσει τον ρόλο που έπαιξε το Facebook στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ, η συζήτηση για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω του κοινωνικού του δικτύου βαθαίνει και η συζήτηση αντί να κλείνει, ανοίγει.

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Buzzfeed κατά το προηγούμενο διάστημα δεκάδες αξιόπιστοι εργαζόμενοι στο δίκτυο είχαν δημιουργήσει μία ομάδα κρούσης ακριβώς για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα. Κάποιοι από αυτούς, και ύστερα από τις πιέσεις του προηγούμενου διαστήματος, έχουν αρχίσει να μιλούν στα Μέσα Ενημέρωσης για την κρίση που εμαίνετο στο κορυφαίο κοινωνικό δίκτυο. 

 

"Και ο Ζάκερμπεργκ γνωρίζει και αυτοί που ασχοληθήκαμε με αυτή την κρίση το γνωρίζουμε, ότι δηλαδή ψευδείς ειδήσεις διέτρεχαν την πλατφόρμα μας καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου", δήλωσε στο BuzzFeed πηγή, η οποία προφανώς εξακολουθεί να εργάζεται στον τεχνολογικό κολοσσό του Ζάκερμπεργκ.

 

Tο Facebook μπήκε στη διαδικασία να διαψεύσει πηγές που ισχυρίζονταν ότι, ναι μεν, δημιούργησε ένα εργαλείο, που θα βοηθούσε στην αποτροπή διασποράς ψευδών ειδήσεων, όμως αυτό διαφημίστηκε μόνο και μόνο για να καθησυχάσει όσους προεκλογικά επέμεναν περί λογοκρισίας των post που έβλεπαν να αναρτώνται στον τοίχο τους.

 

Για το συγκεκριμένο σχόλιο που είδε το φως της δημοσιότητας δεν υπήρξε καμία απάντηση ή έστω διευκρίνιση από τα κεντρικά του Facebook ούτε προς το δίκτυο που το δημοσίευσε, ούτε προς το BBC που επίσης ασχολήθηκε με το θέμα. Στο μεταξύ, μόλις τη Δευτέρα η Google ανακοίνωσε την απόφαση της να εξαιρεί από τους κανόνες της περί διαφήμισης sites, τα οποία διακινούν ψευδείς ειδήσεις. Με λίγα λόγια, ενημερωτικοί ιστότοποι και κοινωνικά δίκτυα που αναπαράγουν ή δημοσιεύουν ψευδείς ειδήσεις, δεν μπορούν να χαίρουν διαφημιστικών εσόδων, μέσω της γνωστής υπηρεσίας της Google. Λίγες ώρες αργότερα, το Facebook εξέδωσε μία παρόμοια ανακοίνωση - περιορισμό...

 

Βαθαίνει η κρίση με τις ψευδείς ειδήσεις στο Facebook
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να υποβαθμίσει τον ρόλο που έπαιξε το Facebook στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ, η συζήτηση για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω του κοινωνικού του δικτύου βαθαίνει και η συζήτηση αντί να κλείνει, ανοίγει.

 

Ωστόσο, ακριβώς την προηγούμενη Δευτέρα το Facebook μπήκε στη διαδικασία να διαψεύσει πηγές που ισχυρίζονταν ότι, ναι μεν, δημιούργησε ένα εργαλείο, που θα βοηθούσε στην αποτροπή διασποράς ψευδών ειδήσεων, όμως αυτό διαφημίστηκε μόνο και μόνο για να καθησυχάσει όσους προεκλογικά επέμεναν περί λογοκρισίας των post που έβλεπαν να αναρτώνται στον τοίχο τους. Μόλις το Σάββατο το βράδυ, ο Ζάκερμπεργκ προχώρησε σε μία μακροσκελή απάντηση από την προσωπική του σελίδα στο Facebook προκειμένου να υπερασπιστεί την αξιοπιστία του δικτύου του, όμως, απ' ό,τι φαίνεται αυτό δεν θα είναι αρκετό. 

 

"Από το σύνολο του περιεχομένου που ανεβαίνει στο Facebook, το 99% αυτού του περιεχομένου που βλέπουν τα μάτια των χρηστών είναι αυθεντικό και αξιόπιστο. Μόνο ένα αμελητέο ποσοστό είναι ψευδές ή περίπτωση hoax. Όσα για τα hoaxes, αυτά δεν περιορίζονται μόνο σε κομματικά ή πολιτικά θέματα. Σε γενικές γραμμές, αυτό το ποσοστό (σ.σ.: το 1%, δηλαδή) των ψευδών ειδήσεων αποκλείεται να επηρέασαν το αποτέλεσμα των εκλογών προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση", έγραψε ο Ζάκερμπεργκ και μεταξύ άλλων σε αυτή την απάντηση.  

 

Όμως, ακριβώς αυτό το 1%, που ο ιδρυτής του Facebook φαίνεται ότι θεωρεί αμελητέο, είναι η βάση των περισσότερων συζητήσεων που έχουν ανοίξει το τελευταίο διάστημα αμφιβάλλοντας σοβαρά για την αξιοπιστία των ειδήσεων που "τρέχουν" στο feed του Facebook και φυσικά για την αντικειμενικότητα των ανθρώπων που τις "φιλτράρουν".

 

Και κάτι ακόμη, που επισημαίνεται με κάποια ελαφρά ειρωνεία από τεχνολογικά sites: καλός ο διαφημιστικός αποκλεισμός που ανακοίνωσε το Facebook, όμως, όπως τονίζεται, οι εκδότες και οι διασπορείς περιεχομένου που θησαύρισαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ -κυρίως με κείμενα εναντίον της Χίλαρι Κλίντον- δεν στηρίζονταν εκεί για να κάνουν τα κείμενα τους viral, αλλά -εν πολλοίς - στον αλγόριθμο του NewsFeed του Facebook, και φυσικά στις αλλαγές που ο ιδρυτής του κάνει εδώ και καιρό σ' αυτόν... 

 

 

Με στοιχεία από BuzzfeedNews, BBC, Qz.com