Άρης: Επιστήμονες παρατήρησαν ορατό σέλας για πρώτη φορά

σελας αρης Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Freepik
0

Ορατό σέλας στον Άρη παρατήρησαν, για πρώτη φορά, οι επιστήμονες, τον Μάρτιο του 2024.

«Η παρουσία ορατού σέλατος ανοίγει νέους δρόμους για τη μελέτη των φαινομένων διαστημικού καιρού στον Άρη», σημειώνει η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Ελίζ Κνούτσεν, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, στη Νορβηγία. Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό «Science Advances».

Όλοι οι πλανήτες με ατμόσφαιρα στο ηλιακό σύστημα εμφανίζουν σέλας, που δημιουργείται από την αλληλεπίδραση μαγνητικών πεδίων με σωματίδια υψηλής ενέργειας από τον Ήλιο.

Άρης: Επιστήμονες παρατήρησαν ορατό σέλας για πρώτη φορά Facebook Twitter

Οι επιστήμονες έχουν ανιχνεύσει πολλούς και διαφορετικούς από τη Γη τύπους σέλατος στον Άρη, ο οποίος διαθέτει μια υβριδική μαγνητόσφαιρα που σχηματίζεται από προϊστορικό μαγνητισμό του φλοιού και μια αγώγιμη ιονόσφαιρα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, όλα τα ανιχνευμένα σέλας στον Άρη εμφανίζονταν σε υπεριώδη μήκη κύματος αόρατα στο γυμνό μάτι.

Στη συγκεκριμένη έρευνα οι επιστήμονες κατέγραψαν το πρώτο ορατό σέλας στον Άρη, χρησιμοποιώντας τα όργανα Mastcam-Z και SuperCam του ροβέρ Perseverance της NASA.

Μέσω μοντελοποίησης προσδιόρισαν τη βέλτιστη γωνία για τα δύο επιστημονικά όργανα προκειμένου να παρατηρήσουν το σέλας στο ορατό φως. Συνέδεσαν αυτό το σέλας, το οποίο εμφανίστηκε στις 18 Μαρτίου 2024, με μια στεμματική εκτίναξη μάζας, μια τεράστια έκρηξη αερίου και μαγνητικής ενέργειας που μεταφέρει μαζί της μεγάλες ποσότητες ηλιακών ενεργητικών σωματιδίων, από μια έντονη ηλιακή καταιγίδα τρεις ημέρες νωρίτερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
 
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χάνω ώρες στο κινητό και δεν το καταλαβαίνω»: Πόσο σου «τρώει» το scrolling και πώς να το μειώσεις

Τech & Science / «Χάνω ώρες στο κινητό και δεν το καταλαβαίνω»: Πόσο σου «τρώει» το scrolling και πώς να το μειώσεις

Η καθημερινή κατανάλωση περιεχομένου στο κινητό μοιάζει αθώα – μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι πέρασε η μισή μέρα. Πόσο χρόνο χάνουμε τελικά και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον πάρουμε πίσω;
LIFO NEWSROOM