Aντισυλληπτικό χάπι για άνδρες θα είναι έτοιμο για δοκιμές σε δύο μήνες

Αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες θα είναι έτοιμο για δοκιμή σε δύο μήνες Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες ένα ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι θα μπορούσε να δοκιμαστεί σε ανθρώπους σύμφωνα με τους επιστήμονες με βάση δεδομένα από πειραματική χρήση σε ποντίκια.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, που δημιούργησαν το φάρμακο, ισχυρίζονται ότι οι κλινικές δοκιμές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από τον Ιούλιο. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, πρόκειται για ένα μη ορμονικό χάπι, με την ιατρική ονομασία YCT529, που εμπόδισε το 99% των κυήσεων σε ποντίκια κατά τη διάρκεια δοκιμών και ως εκ τούτου τοποθετείται στο ίδιο επίπεδο αποτελεσματικότητας με το γυναικείο αντισυλληπτικό φάρμακο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν προκάλεσε ορατές παρενέργειες, όπως αύξηση βάρους και τα αρσενικά ποντίκια μπόρεσαν να αποκτήσουν νεογνά τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη διακοπή της χορήγησης.

Η επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών και καθηγήτρια φαρμακευτικής χημείας Γκούντα Γκεόργκ, ανέφερε ότι το φάρμακο θα μπορούσε να εισαχθεί δοκιμαστικά σε ανθρώπους «το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους».

Τόνισε επίσης ότι οι προηγούμενες δοκιμές έδειξαν πως είχε το «επιθυμητό αποτέλεσμα» σε ποντίκια, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι παραμένουν «βιώσιμα και υγιή». «Φυσικά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτήν την ανάλυση γιατί πρόκειται για ποντίκια και όχι για ανθρώπους αλλά παρόλα αυτά το αποτέλεσμα ήταν πολύ, πολύ υποσχόμενο», είπε.

Τα περισσότερα από τα φάρμακα που υπόκεινται σε κλινικές δοκιμές στοχεύουν στην τεστοστερόνη, εμποδίζοντας την ανδρική σεξουαλική ορμόνη να παράγει υγιή σπερματοζωάρια. Οι γιατροί λένε, ωστόσο, ότι ο αποκλεισμός  της τεστοστερόνης μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, κατάθλιψη και αύξηση της χοληστερόλης.

Το YCT529 στοχεύει τον υποδοχέα ρετινοϊκού οξέος άλφα (RAR-a), μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού σπέρματος. Όταν το φάρμακο χορηγήθηκε σε ποντίκια από το στόμα για τέσσερις εβδομάδες, «μείωσε δραματικά» τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους, είπαν οι ερευνητές.

Η Your Choice Therapeutics , κατασκευαστής του χαπιού, λέει ότι σκοπεύει να φέρει την επανάσταση στην αντισύλληψη, θα υποβάλει αίτηση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για άδεια έναρξης των δοκιμών.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων που επιλέχθηκαν για τη δοκιμή καθώς και η ηλικία τους δεν αποκαλύφθηκαν.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαμ Άλτμαν: Η αδελφή του ισχυρίζεται εδώ και χρόνια ότι την κακοποιούσε σεξουαλικά

Τech & Science / Σαμ Άλτμαν: Η αδελφή του ισχυρίζεται εδώ και χρόνια ότι την κακοποιούσε σεξουαλικά

Το παράξενο οικογενειακό υπόβαθρο, η σιωπή των Μέσων, η προσπάθεια να περιγραφεί η Άνι Άλτμαν ως συναισθηματικά ασταθής και μία δημοσιογράφος που δεν πείθεται από το αφήγημα της «ιδιοφυΐας της Τεχνητής Νοημοσύνης»
NEWSROOM
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ Del Harvey: Η γυναίκα που γνώριζε πολλά για το Twitter μιλά για πρώτη φορά

Τech & Science / Del Harvey: Η γυναίκα που γνώριζε πολλά για το Twitter μιλά για πρώτη φορά

Η πρώην επικεφαλής του Τμήματος Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας του Twitter, επί 13 χρόνια σε αυτή τη θέση, είδε, άκουσε και διαχειρίστηκε σχεδόν τα πάντα, μέχρι τη μέρα που ο Ίλον Μασκ αποφάσισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για διασταύρωση, ασφάλεια και αυστηρές πολιτικές στην πλατφόρμα. Σήμερα, σε μία σπάνια συνέντευξή της μιλά για όσα συνέβησαν τότε, για τη ζημιά που προκάλεσε ο Τραμπ στα κοινωνικά δίκτυα και τους λόγους που την οδήγησαν στην έξοδο
NEWSROOM