Αλάτι: Αυτή η συνήθεια στο φαγητό «κόβει» χρόνια από το προσδόκιμο ζωής

Αλάτι: Αυτή η συνήθεια στο φαγητό «κόβει» χρόνια από το προσδόκιμο ζωής Facebook Twitter
0

Τελικά, μάλλον χρειάζεται γενικά «μέτρο» στο αλάτι, αφού σύμφωνα με έρευνα του UK Biobank, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 500.000 Βρετανών μέσης ηλικίας, διαπιστώθηκε ότι το να προσθέτουμε πάντα αλάτι στα τρόφιμα «κόβει» πάνω από δύο χρόνια από το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες και ενάμιση χρόνο για τις γυναίκες. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βάζουμε αλάτι στο φαγητό κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος.  

Όπως αναφέρει η Guardian, η έρευνα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιδρούν και άλλοι παράγοντες, σημειώνοντας ότι η αυξημένη κατανάλωση αλατιού μπορεί να είναι ενδεικτική ενός λιγότερου υγιεινού τρόπου ζωής. Ωστόσο, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι τα στοιχεία ήταν αρκετά ώστε να οι άνθρωποι να αρχίσουν να αποφεύγουν την προσθήκη αλατιού στο πιάτο τους.  

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και καθηγητή της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane της Νέας Ορλεάνης, Lu Qi, η μελέτη είναι η πρώτη που αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ της προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα και του πρόωρου θανάτου.  

«Ακόμη και μια μέτρια μείωση στην πρόσληψη νατρίου, προσθέτοντας λιγότερο ή καθόλου αλάτι στο φαγητό στο τραπέζι, είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για την υγεία, ειδικά όταν επιτυγχάνεται στον γενικό πληθυσμό», δήλωσε ο καθηγητής.  

Οι εθελοντές της έρευνας μελετήθηκαν κατά μέσο όρο για εννέα χρόνια. Όταν εισήλθαν στη μελέτη μεταξύ του 2006 και του 2010, ρωτήθηκαν, μέσω ενός ερωτηματολογίου, εάν πρόσθεταν αλάτι στα φαγητά τους και πόσο συχνά το έκαναν. 

Η πρόσληψη αλατιού είναι δύσκολο να μετρηθεί με ακρίβεια, επειδή πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν ήδη υψηλά επίπεδα αλατιού. Περίπου το 70% της πρόσληψης νατρίου στις χώρες της Δύσης προέρχεται από επεξεργασμένα και παρασκευασμένα τρόφιμα, με το 8-20% να προέρχεται από το αλάτι που προστίθεται στο τραπέζι. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι έβαζαν πάντα αλάτι στο πιάτο τους είχαν 28% αυξημένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σχέση με εκείνους που δεν πρόσθεταν πότε ή που πρόσθετα σπάνια. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες, ηλικίας 50 ετών, που πρόσθεταν πάντα αλάτι στο φαγητό είχαν μικρότερο προσδόκιμο ζωής κατά 2,3 χρόνια για τους άνδρες και 1,5 για τις γυναίκες.  

Όπως αναφέρει στη Guardian η καθηγήτρια Annika Rosengren, ανώτερη ερευνήτρια στην Ακαδημία Sahlgrenska στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα,  ορισμένες συμβουλές για την υγεία, όπως η διακοπή του καπνίσματος έχουν ξεκάθαρα πλεονεκτήματα, το αλάτι δεν μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς από τη διατροφή, όμως υπάρχει ένα βέλτιστο επίπεδο κατανάλωσης. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, είναι δύσκολο να εντοπιστεί το «βέλτιστο σημείο» για την υγεία του κάθε ατόμου, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι υγιείς άνθρωποι που καταναλώνουν φυσιολογικά επίπεδα αλατιού, δεν χρειάζεται να ανησυχούν.  

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η εξισορρόπηση της πρόσληψης αλατιού με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, ωστόσο όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου θα πρέπει να μειώσουν το αλάτι. «Το να μην προσθέτουμε επιπλέον αλάτι σε ήδη μαγειρεμένα τρόφιμα είναι ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό», ισχυρίστηκε η Rosengreen. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλτσχάιμερ: Εγκρίθηκε φάρμακο που χορηγείται αποκλειστικά στο σπίτι

Τech & Science / Αλτσχάιμερ: Εγκρίθηκε θεραπεία που μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι από τον ίδιο τον ασθενή

Η έκδοση για χρήση στο σπίτι εγκρίθηκε ως θεραπεία συντήρησης που οι ασθενείς μπορούν να χορηγούν στον εαυτό τους αφού ολοκληρώσουν τον κύκλο της ενδοφλέβιας θεραπείας
LIFO NEWSROOM
«Νέα γενιά εθισμένων»: Τι κινδύνους κρύβει το άτμισμα για τον εγκέφαλο των εφήβων

Τech & Science / «Νέα γενιά εθισμένων»: Τι κινδύνους κρύβει το άτμισμα για τον εγκέφαλο των εφήβων

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δημιουργούν νέους εθισμούς στη νικοτίνη και προκαλούν σοβαρούς κινδύνους για την καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο των παιδιών και των εφήβων
LIFO NEWSROOM
«Είναι κάπως σαν νίκη για τη Google»: Πώς κατάφερε να γλιτώσει από το να πουλήσει το Chrome

Τech & Science / «Είναι κάπως σαν νίκη για τη Google»: Πώς κατάφερε να γλιτώσει από το να πουλήσει το Chrome

Η απόφαση αυτή θεωρείται μια από τις σημαντικότερες των τελευταίων 20 ετών - Η Google διατηρεί πάντως κάποιες «ανησυχίες» για την υποχρέωσή της να μοιράζεται δεδομένα διαδικτυακών αναζητήσεων
LIFO NEWSROOM
Το James Webb εντόπισε «γυμνή» μαύρη τρύπα από την αυγή του σύμπαντος - «Μία πραγματική ια πρόκληση για τις θεωρίες μας»

Τech & Science / Το James Webb εντόπισε «γυμνή» μαύρη τρύπα από την αυγή του σύμπαντος - «Μία πραγματική πρόκληση για τις θεωρίες μας»

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι ίσως ανήκει σε μία κατηγορία αντικειμένων που είχε θεωρητικά προβλέψει ο Στίβεν Χόκινγκ, αλλά που μέχρι σήμερα δεν είχε ποτέ εντοπιστεί
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Clanker και γιατί το χρησιμοποιούν οι χρήστες του διαδικτύου ως αντι-AI αργκό;

Τech & Science / Τι είναι το Clanker και γιατί το χρησιμοποιούν οι χρήστες του διαδικτύου ως αντι-AI αργκό;

Ο όρος διαδίδεται στα social media μεταξύ των ανθρώπων που δηλώνουν «κουρασμένοι» με την τεχνητή νοημοσύνη που «εφευρίσκει» πράγματα, ακούγεται υπερβολικά ανθρώπινη και απειλεί να εξαφανίσει θέσεις εργασίας
LIFO NEWSROOM
Από την Amy έως τον Wubbo: Πώς επιλέγουν οι μετεωρολόγοι τα ονόματα των καταιγίδων και γιατί είναι σημαντικά

Τech & Science / Από την Amy μέχρι τον Wubbo: Πώς επιλέγουν οι μετεωρολόγοι τα ονόματα των καταιγίδων και γιατί είναι σημαντικά

«Όταν μια καταιγίδα έχει όνομα, γίνεται πιο εύκολο για τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό να μιλούν γι’ αυτήν, να μοιράζονται πληροφορίες και να προετοιμάζονται», εξηγεί η επικεφαλής μετεωρολόγος του Met Office, Rebekah Hicks
LIFO NEWSROOM
Στην Αρχαία Ολυμπία ξεκίνησαν οι πρώτοι «Ολυμπιακοί» των ρομπότ 

Τech & Science / Στην Αρχαία Ολυμπία ξεκίνησαν οι πρώτοι «Ολυμπιακοί» των ρομπότ

Στον ίδιο χώρο όπου πριν από χιλιάδες χρόνια συναθροίζονταν οι Έλληνες αθλητές, αυτή τη φορά συναντήθηκαν ομάδες μηχανικών από τέσσερις ηπείρους, μετατρέποντας την Ολυμπία σε παγκόσμιο εργαστήριο ρομποτικής
LIFO NEWSROOM
Αρχαίο DNA αποκαλύπτει το βακτήριο που προκάλεσε την πρώτη πανδημία στην ιστορία

Τech & Science / Αρχαίο DNA αποκαλύπτει το βακτήριο που προκάλεσε την πρώτη πανδημία στην ιστορία

«Τα ευρήματά μας αποτελούν το κομμάτι που έλειπε από το παζλ, προσφέροντας το πρώτο άμεσο γενετικό 'παράθυρο' στο πώς ξέσπασε αυτή η πανδημία στην καρδιά της αυτοκρατορίας»
LIFO NEWSROOM