Ακόμη και ένα ποτήρι κρασί τη μέρα συρρικνώνει και γερνά τον εγκέφαλο - Νέα έρευνα

Ακόμη και ένα ποτήρι κρασί τη μέρα συρρικνώνει και γερνά τον εγκέφαλο - Νέα έρευνα Facebook Twitter
0

Ένα ποτήρι μπύρα ή κρασί την ημέρα μπορεί αρχίσει να οδηγεί στη συρρίκνωση του μεγέθους του εγκεφάλου, ενώ η ζημιά επιδεινώνεται όσο αυξάνεται η καθημερινή ποσότητα ποτών, pροειδοποιεί νέα έρευνα. 


Κατά μέσο όρο, άνθρωποι ηλικίας 50 χρόνων που πίνουν περί το μισό λίτρο μπύρας ή δύο ποτηράκια κρασί ημερησίως, τον τελευταίο μήνα είχαν εγκεφάλους που εμφανίζοντα δύο χρόνια γηραιότεροι από εκείνους που έπιναν τη μισή ποσότητα, σημειώνεται στην έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες, Παρασκευή στην επιστημονική επιθεώρηση Nature


Οι εγκέφαλοι των ανθρώπων της ίδιας ηλικίας που δήλωναν πως έπιναν τρεις μονάδες αλκοόλ ημερησίως (με την κάθε μονάδα να αντιστοιχεί σε 10ml καθαρού αλκοόλ και το κάθε ποτήρι κρασιού, περί τα 175 ml να μετρά για δύο μονάδες) εμφάνιζαν συρρίκνωση τόσο στη λευκή όσο και στη φαιά ύλη του εγκεφάλου που έμοιαζε 3,5 χρόνια γηραιότερος. 

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Πενσιλβάνια και του Ουισκόνσιν, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρεμί Νταβιέτ, ανέλυσαν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου 36.678 ατόμων μέσης και τρίτης ηλικίας, συσχετίζοντας τη λευκή και φαιά ουσία τους με τη συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ (από μηδενική έως πάνω από τέσσερα ποτήρια τη μέρα).

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εγκέφαλοι ανθρώπων που δεν έπιναν, κι άρχισαν να πίνουν μια μονάδα αλκοόλ την ημέρα, έδειξαν τη μισή γήρανση. Μάλιστα, συγκριτικά, οι τέσσερις καθημερινές μονάδες αλκοόλ πρόσθεταν πάνω από δέκα χρόνια στον εγκέφαλο κάποιου. 

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν κατά μέσο όρο μισό ποτήρι τη μέρα, δεν εμφάνιζαν εγκεφαλικές διαφορές από αυτούς που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ. Όμως όσοι έπιναν ένα ποτήρι, είχαν μικρότερο εγκεφαλικό όγκο και λιγότερες εγκεφαλικές διασυνδέσεις σε σχέση με όσους έπιναν ένα, εκείνοι που έπιναν δύο ποτήρια καθημερινά, είχαν μικρότερο όγκο εγκεφάλου σε σχέση με όσους έπιναν ένα κ.ο.κ.

"Όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα", δήλωσε ο Νταβιέτ. "Τα ευρήματα μας έρχονται σε αντίθεση με τις έως τώρα επιστημονικές και κυβερνητικές οδηγίες για τα όρια ασφαλούς κατανάλωσης αλκοόλ", ανέφερε ο ερευνητής Χάνρρι Κράντσλερ.

'Αλλες έρευνες στο παρελθόν είχαν συμπεράνει ότι η με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ δεν έχει επίπτωση ή μπορεί ακόμη και να ωφελεί τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων, κάτι που δεν φαίνεται να επιβεβαιώνει η νέα έρευνα. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι ακόμη και μισή μπίρα τη μέρα ισοδυναμεί με έξτρα χρόνο γήρανσης του εγκεφάλου, ενώ τέσσερα ποτά τη μέρα ισοδυναμούν με τουλάχιστον δέκα χρόνια πιο γηρασμένο εγκέφαλο.

"Ένα επιπρόσθετο ποτό τη μέρα μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίπτωση από οποιοδήποτε προηγούμενο ποτό εκείνη τη μέρα. Αυτό σημαίνει ότι το να κόψει κανείς το τελευταίο ποτό του βραδιού μπορεί να έχει μεγάλη θετική επίπτωση από την άποψη της γήρανσης του εγκεφάλου", δήλωσε ο Νταβιέτ.

Με πληροφορίες από CNN/ΑΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Explainer: Tι είναι τελικά μια επίθεση DDOS;

Tech & Science / Explainer: Tι είναι τελικά μια κυβερνοεπίθεση DDoS;

Ο Ελληνολιβανέζος Αλεξάντερ Σίνο, υπεύθυνος υπηρεσιών Microsoft στην BlueVoyant και ειδικός στην κυβερνοασφάλεια, εξηγεί τι ακριβώς είναι μια κυβερνοεπίθεση όπως αυτή που χτύπησε την τράπεζα θεμάτων, και ποιος θα μπορούσε να βρίσκεται από πίσω.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ