Απεργία την Πρωτομαγιά

Υπόθεση Πενγκ Σουάι: Η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι έκανε δεύτερη βιντεοκλήση με την τενίστρια

Υπόθεση Πενγκ Σουάι: Η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι έκανε δεύτερη βιντεοκλήση με την τενίστρια Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι έκανε δεύτερη βιντεοκλήση με την Κινέζα τενίστρια Πενγκ Σουάι, σε μια ακόμη προσπάθεια να αποφύγει τις επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο έχει προσεγγίσει το θέμα. 

«Μοιραζόμαστε την ίδια ανησυχία με πολλούς άλλους ανθρώπους και οργανισμούς για την ευημερία και την ασφάλεια της Πενγκ Σουάι. Για αυτό, μόλις χθες, ομάδα της ΔΟΕ έκανε μία ακόμη βιντεοκλήση μαζί της. Της προσφέραμε ευρεία υποστήριξη, θα παραμείνουμε σε τακτική επαφή μαζί της και ήδη έχουμε συμφωνήσει σε συνάντηση τον Ιανουάριο», ανακοίνωσε η ΔΟΕ, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της νέας επικοινωνίας «επαναβεβαιώθηκε» ότι η αθλήτρια είναι καλά και ασφαλής.  

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά την απόφαση της WTA, της διοργανώτριας αρχής για το επαγγελματικό τένις γυναικών, να αναστείλλει τα τουρνουά της στην Κίνα. Κάτι που αναδεικνύει για μία ακόμη φορά την εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση που έχουν ακολουθήσει οι δύο οργανισμοί στην υπόθεση. Η μεν WTA από την αρχή απαιτεί να αποδειχθεί ότι η 35χρονη τενίστρια είναι ελεύθερη και ασφαλής, όπως και να διερευνηθεί με διαφάνεια η καταγγελία της αθλήτριας για σεξουαλική επίθεση.

Τώρα, προχώρησε ακόμη περισσότερο, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, λαμβάνοντας μια απόφαση που θα έχει μεγάλο οικονομικό κόστος για την WTA. Από την άλλη, η ΔΟΕ επικρίνεται επειδή ακολουθεί αυτό που ονομάζει «ήσυχη διπλωματία». 

Όπως και την πρώτη φορά, στις 21 Νοεμβρίου, η ΔΟΕ δεν δημοσιοποίησε βίντεο ή απομαγνητοφώνηση της βιντεοκλήσης με την Πενγκ Σουάι. Επίσης, δεν ανέφερε πώς κανονίστηκε η νέα επικοινωνία, ούτε ποιοι μετείχαν σε αυτή. Στην προηγούμενη βιντεοκλήση δεν μετείχε μόνο ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, αλλά και Κινέζα μέλος της ΔΟΕ, κάτι για το οποίο επίσης υπήρξαν επικρίσεις. 

Επιπλέον, όπως και στην ανακοίνωση για την πρώτη επικοινωνία, η ΔΟΕ δεν έκανε καμία αναφορά στην καταγγελία της Πενγκ Σουάι για σεξουαλική επίθεση. Περιορίστηκε μόνο να σημειώσει τη «δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται» η αθλήτρια. 

Στις αρχές Νοεμβρίου, η 35χρονη τενίστρια έγραψε σε ανάρτησή της στο Weibo ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της Κίνας, Ζανγκ Γκαολί, την υποχρέωσε να κάνει σεξ μαζί του. Η ανάρτηση διεγράφη έπειτα από λίγη ώρα και στη συνέχεια για περίπου τρεις εβδομάδες η αθλήτρια δεν εμφανίστηκε δημοσίως, προκαλώντας διεθνή ανησυχία για την τύχη της. 

Η ΔΟΕ δέχεται σφοδρές επικρίσεις για τη στάση της στην υπόθεση, με αφορμή την οποία αναζωπυρώθηκαν και οι «φωνές» επειδή η Επιτροπή δεν έχει πάρει θέση για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, ενόψει της διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στο Πεκίνο τον ερχόμενο Φεβρουάριο. 

Μάλιστα, κάποιοι κατηγόρησαν την ΔΟΕ ότι έγινε «συνένοχος» στην προπαγάνδα του Πεκίνου, όταν ανακοίνωσε την πρώτη βιντεοκλήση με την τενίστρια. Από την άλλη, η Επιτροπή επιμένει ότι η «ήσυχη διπλωματία» που εφαρμόζει είναι πιο κατάλληλη για την υπόθεση. 

«Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να επιτευχθεί η ευημερία και η ασφάλειά της. Εμείς έχουμε κάνει μία πολύ ανθρώπινη και προσωποκεντρική προσέγγιση της κατάστασή της. Από τη στιγμή που έχει μετάσχει τρεις φορές σε Ολυμπιακούς αγώνες, η ΔΟΕ εκφράζει αυτές τις ανησυχίες απευθείας στους κινεζικούς αθλητικούς οργανισμούς», ανέφερε η σημερινή ανακοίνωση. 

«Χρησιμοποιούμε την "ήσυχη διπλωματία" που, δεδομένων των συνθηκών και με βάση την εμπειρία με κυβερνήσεις και άλλους οργανισμούς, φαίνεται ότι είναι ο πιο πολλά υποσχόμενος τρόπος για να προχωρήσουμε αποτελεσματικά σε τέτοια ανθρωπιστικά ζητήματα», υποστήριξε η ΔΟΕ. 

«Οι προσπάθειες της ΔΟΕ οδήγησαν σε ημίωρη βιντεοκλήση με την Πενγκ Σουάι στις 21 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας εξήγησε την κατάστασή της και φάνηκε να είναι ασφαλής και καλά, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται. Αυτό επαναβεβαιώθηκε στη χθεσινή κλήση. Η ανθρώπινη και προσωποκεντρική προσέγγισή μας σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ενδιαφερόμαστε για την προσωπική κατάστασή της και θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση. 


 

Αθλητισμός
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ