Ο Τζόκοβιτς δηλώνει πρόθυμος να θυσιάσει τη συμμετοχή σε Γουίμπλεντον & Ρολάν Γκαρός επειδή δεν εμβολιάζεται

Τζόκοβιτς: Δεν είμαι αντιεμβολιαστής- Πρόθυμος να θυσιάσει τίτλους επειδή δεν έχει κάνει εμβόλιο Facebook Twitter
Φωτ.:EPA
0

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δήλωσε ότι δεν είναι αντιεμβολιαστής, όμως τόνισε ότι θα προτιμούσε να χάσει μελλοντικά τρόπαια στο τένις, παρά να αναγκαστεί να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. 

Το Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη του τένις παραχώρησε στο BBC την πρώτη του συνέντευξη μετά την περιπέτεια στην Αυστραλία και την απέλασή του από τη χώρα. Υπογράμμισε ότι είναι υπέρμαχος του δικαιώματος να επιλέγει ο καθένας τι βάζει στον οργανισμό του, δήλωσε ότι δεν ήταν ποτέ κατά των εμβολίων, αλλά παραδέχθηκε ότι είναι πρόθυμος να μείνει εκτός του Ρολάν Γκαρός και του Γουίμπλεντον, επειδή είναι ανεμβολίαστος. 

«Ποτέ δεν ήμουν ενάντια στον εμβολιασμό. Καταλαβαίνω ότι παγκοσμίως, όλοι προσπαθούν να καταβάλουν μία μεγάλη προσπάθεια στη διαχείριση αυτού του ιού και στο να δουν τον τέλος του σύντομα. Και ο εμβολιασμός είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη προσπάθεια που έχει κάνει ο κόσμος που εμβολιάστηκε. Το σέβομαι απολύτως», δήλωσε ο Σέρβος τενίστας στο BBC, στη συνέντευξη που θα προβληθεί απόψε. 

«Αλλά πάντα υποστήριζα την ελευθερία της επιλογής τι βάζεις στο σώμα σου. Αυτό για μένα σημαίνει τι είναι σωστό και τι λάθος για σένα. Σαν αθλητής πάντα εξετάζω προσεκτικά τα συμπληρώματα, το φαγητό, το νερό που πίνω, ό,τι μπαίνει στο σώμα μου σαν καύσιμο. Βασισμένος στις πληροφορίες που είχα αποφάσισα να μην κάνω το εμβόλιο», συνέχισε. 

«Πρόθυμος να πληρώσω το τίμημα»

Όταν ρωτήθηκε αν θα θυσίαζε τη συμμετοχή του σε τουρνουά, όπως το Γουίμπλεντον και το Ρολάν Γκαρός, λόγω της στάσης του για το εμβόλιο, απάντησε: «Ναι, αυτό είναι το τίμημα που είμαι πρόθυμος να πληρώσω». 

Ερωτηθείς γιατί έχει αυτή τη στάση απάντησε: «Οι αρχές της λήψης αποφάσεων για το σώμα μου είναι πιο σημαντικές από οποιονδήποτε τίτλο ή ό,τι άλλο. Προσπαθώ να είμαι σε αρμονία με το σώμα μου όσο περισσότερο μπορώ».  

«Καταλαβαίνω ότι ως ανεμβολίαστος σήμερα δεν μπορώ να πάω στα περισσότερα τουρνουά. Είναι το τίμημα που είμαι πρόθυμος να πληρώσω», ανέφερε σε άλλο σημείο. 

Στην ίδια συνέντευξη δήλωσε ότι ως παιδί είχε κάνει εμβόλια, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να αλλάξουν οι κανονισμοί για τον εμβολιασμό σε συγκεκριμένα τουρνουά. Παράλληλα, δήλωσε ότι ελπίζει πως θα μπορεί να παίζει τένις για πολλά χρόνια ακόμη. 

«Δεν είμαι αντιεμβολιαστής» 

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς υπογράμμισε ότι δεν είναι μέλος του αντιεμβολιαστικού κινήματος. 

«Όλοι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν να κάνουν ή να πουν αυτό που θέλουν», απάντησε όταν ρωτήθηκε για τους αντιεμβολιαστές που πιστεύουν ότι είναι ένας από αυτούς. 

«Ποτέ δεν έχω πει ότι είμαι μέλος αυτού του κινήματος. Κανένας δεν με ρώτησε την άποψή μου για τα εμβόλια στην Αυστραλία. Είναι ένα λάθος συμπέρασμα», πρόσθεσε. 

Ακόμη ανέφερε ότι πάντα ήταν «καλός μαθητής» σε ό,τι αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία και τη διατροφή, όπως και πως η η απόφασή του εν μέρει επηρεάστηκε από τον θετικό αντίκτυπο που είχαν στις αθλητικές ικανότητές του παράγοντες όπως η αλλαγή της διατροφής και του μοτίβου ύπνου. 

Δήλωσε ότι «κρατά το μυαλό ανοιχτό» για την πιθανότητα να εμβολιαστεί στο μέλλον, επειδή «όλοι προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση για τον τερματισμό του κορωνοϊού. Κανένας δεν θέλει να είναι σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε δύο χρόνια». 

«Ήμουν έτοιμος να μην πάω στην Αυστραλία» 

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς αναφέρθηκε και στα όσα έγιναν στην Αυστραλία, δηλώνοντας πως ήταν έτοιμος να μην πάει στη χώρα, αντιλαμβανόμενος ότι ήταν μια συνέπεια της απόφασής του να μην κάνει το εμβόλιο. 

Ο κάτοχος 20 τίτλων Γκραν Σλαμ απελάθηκε τον Ιανουάριο από τη Μελβούρνη, όταν ακυρώθηκε η βίζα του. Είχε φτάσει εκεί έχοντας εξασφαλίσει ιατρική εξαίρεση από τον εμβολιασμό, για τη συμμετοχή του στο Αυστραλιανό Όπεν, λόγω πρόσφατης νόσησης από τον κορωνοϊό. 

Ο Σέρβος δήλωσε ότι σε όλους τους τενίστες εστάλη email για τη δυνατότητα ιατρικής εξαίρεσης από τον εμβολιασμό. «Ήμουν έτοιμος να μην πάω στην Αυστραλία όσο κι αν αγαπώ τη χώρα και ανυπομονώ πάντα να αγωνιστώ εκεί. Ήταν πολύ δύσκολη απόφαση για εμένα γιατί κατάλαβα ότι θα υπήρχαν συνέπειες, δηλαδή να μην πάω και ήμουν έτοιμος για αυτό», είπε αρχικά. 

«Ακολουθήσαμε τους κανόνες. Υπήρχε η δυνατότητα ιατρικής εξαίρεσης και τη χρησιμοποίησα. Έκανα αίτηση, έστειλα το PCR τεστ και πήρα εξαίρεση, που εγκρίθηκε από δύο ανεξάρτητες ιατρικές επιτροπές, δίχως να υπάρχει το όνομά μου στην αίτηση», τόνισε και συμφώνησε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν ειδικοί κανόνες για κανέναν. «Δεν χρησιμοποίησα ποτέ προνόμια για να μπω με το ζόρι στην Αυστραλία. Αντιμετωπίστηκα όπως όλοι οι άλλοι, υπογράμμισε. 

Ο Τζόκοβιτς κλήθηκε να απαντήσει και σε όσους σχολιάζουν ότι ήταν πολύ «βολικό» για εκείνο να βγει θετικός στον κορωνοϊό στα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε να πάρει ιατρική εξαίρεση από τον εμβολιασμό προκειμένου να μετάσχει στο Αυστραλιανό Όπεν. 

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχει πολλή κριτική και καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι έχουν διάφορες θεωρίες για το πόσο τυχερός ήμουν ή πόσο βολικό ήταν. Όμως, κανένας δεν είναι τυχερός όταν κολλάει κορωνοϊό, ούτε είναι βολικό. Εκατομμύρια άνθρωποι ακόμη πασχίζουν με τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο. Οπότε το παίρνω πολύ σοβαρά αυτό, δεν μου αρέσει κάποιος να σκέφτεται ότι χρησιμοποίησα κάτι λάθος ή υπέρ μου προκειμένου να έχω ένα θετικό PCR τεστ και τελικά να πάω στην Αυστραλία», δήλωσε.

Υπενθύμισε ότι έχει μολυνθεί από τον ιό δύο φορές. «Τη δεύτερη ασυμπτωματικά, την πρώτη πριν από περίπου ένα χρόνο είχα συμπτώματα και δεν ήταν εύκολο», ανέφερε. 

Για την περίοδο που ήταν υπό κράτηση στη Μελβούρνη είπε: «Ήμουν πραγματικά λυπημένος και απογοητευμένος με τον τρόπο που κατέληξαν τα πράγματα για εμένα στην Αυστραλία. Δεν ήταν εύκολο». 

Αναφορικά με το λάθος στην αίτηση για βίζα (ότι δεν είχε ταξιδέψει σε άλλες χώρες) επέμεινε ότι δεν έγινε εσκεμμένα και συμπλήρωσε ότι αυτό έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο και τον υπουργό Μετανάστευσης της Αυστραλίας. 

«Αυτό που πιθανότατα ο κόσμος δεν ξέρει είναι ότι δεν απελάθηκα από την Αυστραλία επειδή δεν ήμουν εμβολιασμένος, επειδή παραβίασα κανόνες, ή επειδή έκανα λάθος στη δήλωση για τη βίζα. Ο λόγος ήταν ότι ο υπουργός Μετανάστευσης χρησιμοποίησε τη διακριτική ευκαιρία που είχε να ακυρώσει τη βίζα μου, βασισμένος στην αντίληψή του ότι μπορεί να δημιουργούσα κάποιο αντιεμβολιαστικό συναίσθημα στη χώρα ή στην πόλη, κάτι με το οποίο διαφωνώ απολύτως», τόνισε. 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM