Σομαλία: Σκάνδαλο και καρατομήσεις μετά από τον πιο αργό τερματισμό σε αγώνα δρόμου

Σομαλία: Σκάνδαλο και καρατομήσεις μετά από τον πιο αργό τερματισμό σε αγώνα δρόμου Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash/Αρχείο
0

Αντιδράσεις που οδήγησαν σε καρατομήσεις αξιωματούχων έφερε βίντεο από αγώνα δρόμου που εμφανίζει μια κοπέλα από τη Σομαλία να δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί τις άλλες αθλήτριες και να τερματίζει τελευταία. 

Το βίντεο με την προφανώς αρχάρια δρομέα να περνάει τη γραμμή τερματισμού στην τελευταία θέση σε διεθνή αγώνα δρόμου, κυκλοφόρησε ευρέως την Τετάρτη και οδήγησε σε πολιτικές εξελίξεις στη Σομαλία. Στο βίντεο διακρίνεται η Nasro Abukar Ali να αγωνίζεται στην τρίτη σειρά του πρώτου γύρου της κούρσας των 100 μέτρων γυναικών στους θερινούς παγκόσμιους πανεπιστημιακούς αγώνες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού (FISU) στην Κίνα.

Η κοπέλα ξεκινάει με αργό τρέξιμο, καθώς οι άλλες δρομείς της αναμέτρησης αναπτύσσουν ταχύτητα και γρήγορα μένει πολύ πίσω μέχρι να φτάσει στη γραμμή τερματισμού. Τερμάτισε σε 21,81 δευτερόλεπτα δηλαδή πάνω από 8 δευτερόλεπτα πιο αργά από την προτελευταία δρομέα και πάνω από 10 δευτερόλεπτα πίσω από τη νικήτρια του προκριματικού αγώνα.

Το βίντεο έκανε αμέσως θραύση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας χλευασμό, δυσπιστία και για κάποιους θυμό. «Είναι αποκαρδιωτικό να γίνεσαι μάρτυρας μιας τόσο ανίκανης κυβέρνησης. Πώς μπόρεσαν να επιλέξουν ένα αρχάριο κορίτσι για να εκπροσωπήσει τη Σομαλία στο τρέξιμο;» έγραψε ένα άτομο στο Twitter, γνωστό πλέον ως X, σε μια ανάρτηση με περισσότερα από 47 εκατομμύρια likes. «Είναι πραγματικά σοκαριστικό και αντανακλά άσχημα την εικόνα της χώρα μας διεθνώς».

Καρατόμηση της προέδρου της ομοσπονδίας στίβου λόγω του αγώνα δρόμου

Την Τετάρτη, το υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού της Σομαλίας δήλωσε ότι έθεσε σε διαθεσιμότητα την Khadijo Aden Dahir, την πρόεδρο της σομαλικής ομοσπονδίας στίβου.

Ισχυρίστηκε ότι η Dahir είχε εμπλακεί σε «πράξεις κατάχρησης εξουσίας, νεποτισμού και δυσφήμισης του ονόματος του κράτους στη διεθνή σκηνή», σε επιστολή που απευθύνεται στην Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Σομαλίας και δημοσιεύτηκε στο Twitter από το υπουργείο. Ο Σομαλός υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού Mohamed Barre Mohamud δήλωσε ότι ο κοπέλα που διαγωνίστηκε δεν ήταν «ούτε αθλήτρια ούτε δρομέας».

Σύμφωνα με το Forbes, ο Mohamud είχε νωρίτερα «ζητήσει συγγνώμη» για το περιστατικό σε ένα βίντεο στο Facebook. «Αυτό που συνέβη σήμερα δεν ήταν αντιπροσωπευτικό του σομαλικού λαού», είπε στα σομαλικά, όπως ανέφερε το Forbes. Αν και στην επιστολή του αναφερόταν στον νεποτισμό, δεν έγινε άμεση σύνδεση μεταξύ της Dahir και της Άλι.

Ένωση Πανεπιστημίων της Σομαλίας: Δεν στείλαμε δρομέα

Την Τρίτη, η Ένωση Πανεπιστημίων της Σομαλίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι δεν είχε στείλει κανέναν δρομέα στην εκδήλωση.

Στην επιστολή της Τετάρτης, το Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού ανέφερε ότι από έρευνα διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε «εγγεγραμμένος αθλητικός σύλλογος πανεπιστημίων της Σομαλίας». Στην επιστολή προστίθεται ότι το υπουργείο σκοπεύει να «ασκήσει νομικές ενέργειες τόσο κατά της προέδρου της ομοσπονδίας στίβου της Σομαλίας όσο και κατά των ατόμων που ευθύνονται για την παραποίηση του Αθλητικού Συλλόγου Πανεπιστημίων της Σομαλίας».

Οι θερινοί Παγκόσμιοι Πανεπιστημιακοί Αγώνες βρίσκονται σε εξέλιξη στο Τσενγκντού, στη νοτιοδυτική Κίνα.

Με πληροφορίες από CNN 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιαπωνία: Ο τεχνικός διευθυντής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έβλεπε σε πτήση εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Αθλητισμός / Ιαπωνία: Ο τεχνικός διευθυντής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έβλεπε σε πτήση εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Ο τεχνικός διευθυντής της Ιαπωνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας καταδικάστηκε σε αναστολή 18 μηνών και πρόστιμο 5.000 ευρώ στη Γαλλία μετά τη σύλληψή του σε πτήση με παιδικές πορνογραφικές εικόνες. Η JFA τερμάτισε άμεσα το συμβόλαιό του
LIFO NEWSROOM
Ο viral σκοπευτής των Ολυμπιακών ξανά στην κορυφή – Τρία χρυσά για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό 2025

Αθλητισμός / Ο viral σκοπευτής των Ολυμπιακών ξανά στην κορυφή – Τρία χρυσά για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό 2025

Αυτή τη φορά, οδήγησε την εθνική ομάδα της Τουρκίας σε σαρωτική επικράτηση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αεροβόλων Όπλων, που φιλοξενήθηκε στην Κωνσταντινούπολη
LIFO NEWSROOM
Aurelien Fontenoy: Ο Γάλλος ποδηλάτης που «κατέκτησε» τον Πύργο του Άιφελ

Αθλητισμός / Aurelien Fontenoy: Ο Γάλλος ποδηλάτης που «κατέκτησε» τον Πύργο του Άιφελ

Ο ποδηλάτης Aurelien Fontenoy κατέρριψε κάθε ρεκόρ ανεβαίνοντας τον Πύργο του Άιφελ με ποδήλατο σε μόλις 12 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα, χωρίς να ακουμπήσει το έδαφος. Ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα στο πλαίσιο του πρότζεκτ “The Climb”, που έχει κατακτήσει το διαδίκτυο
LIFO NEWSROOM
When Nobody’s Watching: Πριν κλωτσήσουν τη μπάλα, πρέπει να νικήσουν την προκατάληψη

Οθόνες / When Nobody’s Watching: Πριν κλωτσήσουν τη μπάλα, πρέπει να νικήσουν την προκατάληψη

Η Ελλάδα κάνει τα πρώτα της σοβαρά βήματα για να σταθεί ισότιμα στο ευρωπαϊκό γήπεδο του γυναικείου ποδοσφαίρου - Το νέο ντοκιμαντέρ του ΠΣΑΠΠ, “When Nobody’s Watching”, ρίχνει φως στις ζωές των αθλητριών που παλεύουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Παναθηναϊκός - Γκόου Αχέντ Ιγκλς: Οι Ολλανδοί κέρδισαν εκτός έδρας μετά από 56 χρόνια

Αθλητισμός / Παναθηναϊκός - Γκόου Αχέντ Ιγκλς: Οι Ολλανδοί κέρδισαν εκτός έδρας μετά από 56 χρόνια

Η Γκόου Αχέντ Ιγκλς μέχρι χτες είχε κερδίσει εκτός έδρας μόνο τέσσερις φορές για το Κύπελλο Ιντερτότο - Τελευταία εκτός έδρας νίκη στις 2 Αυγούστου του 1969 εναντίον της Λουγκάνο
LIFO NEWSROOM
ΛΕΣΤΕΡ ΑΓΓΛΙΑ CHAMPIONSHIP

Αθλητισμός / Από το θαύμα του 2016 στην οικονομική κρίση – Πώς έφτασε η Λέστερ σε δικαστική διαμάχη για 200 εκατ. λίρες

Η Λέστερ Σίτι κατηγορείται για παραβίαση οικονομικών κανονισμών και κινδυνεύει με αφαίρεση βαθμών στην Championship - Τι έφερε την κρίση, ο ρόλος του Σιφουέντες και πώς η απόφαση θα κρίνει το μέλλον του συλλόγου
LIFO NEWSROOM