ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Γιατί οι ψηλοί και αδύνατοι δρομείς τρέχουν καλύτερα στη ζέστη;

Γιατί οι ψηλοί και αδύνατοι δρομείς τρέχουν καλύτερα στη ζέστη; Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Μια μελέτη 170 διαγωνιζομένων στον αγώνα τριάθλου υψηλής αντοχής «Ironman» διαπίστωσε ότι οι φηλοί και αδύνατοι δρομείς είχαν καλύτερες επιδόσεις σε θερμά κλίματα.

Η ίδια μελέτη αναφέρει πως οι δρομείς με μικρότερο ύψος και μεγαλύτερο βάρος είχαν περισσότερη επιτυχία σε ψυχρότερες θερμοκρασίες, αν και το αποτέλεσμα παρατηρήθηκε μόνο στους άνδρες, λένε οι ερευνητές.

Ο συγγραφέας της μελέτης Ράιαν Κάλσμπικ, καθηγητής βιολογικών επιστημών, στο Dartmouth College, στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η έρευνά του είναι από τις πρώτες που υποδηλώνουν ότι η ανθρώπινη φυσιολογία μπορεί να προσαρμοστεί στο κλίμα για να βελτιστοποιήσει τις σωματικές επιδόσεις.

«Τα παγκόσμια πρότυπα της θερμοκρασίας και του κλίματος μπορεί να έχουν διαμορφώσει τους ανθρώπινους σωματότυπους ώστε να έχουν την εμφάνιση και την απόδοση που έχουν», δήλωσε.

Έτσι, ακόμη και πριν οι αθλητές ξεκινήσουν τρίαθλα ή μαραθώνιους και άλλους αγώνες αντοχής, ορισμένοι άνδρες μπορεί να είναι πιο κατάλληλοι από άλλους για να αγωνιστούν με βάση τον σωματότυπό τους και τις θερμοκρασίες που συντρέχουν κατά περίσταση.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE, ανέλυσε 171 τριαθλητές που είχαν συμμετάσχει σε τουλάχιστον δύο αγώνες «Ironman»- ο ένας σε μια ζεστή τοποθεσία και ο άλλος σε μια ψυχρή - και χρησιμοποίησε λογισμικό για να μετρήσει τη σωματική διάπλαση των αθλητών, με βάση φωτογραφίες από τους αγώνες.

Οι συμμετέχοντες στο «Ironman» πρέπει :

-να κολυμπήσουν 3,8 χιλιόμετρα 
-να κάνουν ποδήλατο 180 χιλιόμετρα
-να τρέξουν 42,2 χιλιόμετρα

Οι τριαθλητές επιλέχθηκαν για τη μελέτη επειδή το αγώνισμά τους είναι ένας τέλειος τρόπος για να ερευνηθεί πώς το μέγεθος και το σχήμα του ανθρώπινου σώματος επηρεάζει την απόδοση.

«Υπάρχει ένα αγώνισμα, το τρέξιμο ειδικότερα, που γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό για την εξέλιξη του ανθρώπου και δύο αγωνίσματα - η κολύμβηση και η ποδηλασία - που δεν είναι», δήλωσε ο καθηγητής, γεγονός που καθιστά τις συγκρίσεις πολύ χρήσιμες.

Διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη διαφορά στις επιδόσεις με βάση τη σωματική διάπλαση προέκυψε στο τμήμα του τρεξίματος.

Με πληροφορίες από BBC 

Αθλητισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ