«Σκεφτόμουν συνέχεια την αυτοκτονία» - Ο Μάικλ Φελπς μιλά για την πιο σκοτεινή περίοδο της ζωής του

«Σκεφτόμουν συνέχεια την αυτοκτονία» - Ο Μάικλ Φελπς μιλά για την πιο σκοτεινή περίοδο της ζωής του Facebook Twitter
1

Ο κορυφαίος κολυμβητής Μάικλ Φελπς προχώρησε σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση μιλώντας για την κατάθλιψη και τις σκέψεις του για αυτοκτονία, μιλώντας σε συνέδριο ψυχικής υγείας στο Σικάγο αυτή την εβδομάδα.

Σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφο του CNN, ο Φελπς μίλησε με ειλικρίνεια όχι μόνο για τους θριάμβους του, αλλά και για τις δύσκολες μέρες που συχνά ακολουθούσαν.

Ο Φελπς είπε πως στις πιο σκοτεινές στιγμές της κατάθλιψής του, σκεφτόταν έντονα την αυτοκτονία.

Η ομιλία ξεκίνησε με συζήτηση για την πορεία του, το πώς ξεπέρασε τα όρια για να είναι καλύτερος και ανταμείφθηκε για τις προσπάθειές του με χρυσά μετάλλια αλλά στην συνέχεια επεκτάθηκε με το πώς άρχισε να αγωνίζεται με την ψυχική του υγεία.

«Πράγματι, μετά από κάθε μου αγώνα σε Ολυμπιακούς Αγώνες νομίζω ότι έπεφτα σε μια μεγάλη κατάσταση κατάθλιψης», δήλωσε ο Φελπς όταν του ζητήθηκε να εντοπίσει πότε ξεκίνησε το πρόβλημα του.

Παρατήρησε πως αυτό γινόταν πιο έντονο σε ένα κομβικό χρονικό σημείο κατά τη διάρκεια κάθε έτους, γύρω στις αρχές Οκτωβρίου ή Νοεμβρίου. «Θα έλεγα ότι 2004 (σ.σ. μετά τους Ολυμπιακούς της Αθήνας) ήταν ίσως η πρώτη περίοδος κατάθλιψης που πέρασα» , αναφέρει. 

Ωστόσο όλα φαίνεται πως χειροτέρεψαν πολύ μετά το 2012. «Δεν ήθελα πια να είμαι αθλητής ... δεν ήθελα πια να είμαι ζωντανός». Υπενθύμισε ότι περνούσε ημέρες στο δωμάτιό του χωρίς να τρώει ενώ δεν έκανε απολύτως τίποτα πριν φτάσει να ζητήσει βοήθεια.

Σήμερα λέει πως κατανοεί πως «είναι εντάξει να μην είναι εντάξει» κάποιες φορές και ότι υπάρχει ένα στίγμα γύρω από το θέμα της ψυχικής ασθένειας. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν τελικά ότι είναι μια πραγματικότητα, οι άνθρωποι μιλούν για αυτό και νομίζω ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να αλλάξει κάτι», ανέφερε.

Από τότε, ο Φελπς αγωνίζεται μέσω του Ιδρύματος Michael Phelps να αναδείξει το θέμα της κατάθλιψης πιστεύοντας πως έτσι μπορεί να βοηθήσει άλλους να μιλήσουν πιο ανοιχτά για την ασθένεια, να ζητήσουν βοήθεια και να σωθούν ζωές.

«Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη που δεν αφαίρεσα τη δική μου ζωή», αναφέρει ο Φελπς. 

Αθλητισμός
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών. Δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για την συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Μπράβο του που μιλάει ανοιχτά και ενισχύει αυτό το θέμα. Το ζήτημα της κατάθλιψης είναι ταμπού και μπορεί να σε βλέπουν να μαραζώνεις και να σε λένε απλά τεμπέλη. Είναι δύσκολο να καταλάβουν την ανηδονία για όλα όσα ζεις. Να μην έχει τίποτα νόημα, να σηκώνεσαι με τα χίλια ζόρια, Να ξαγρυπνάς. Να θες όλο αυτό να τελειώσει, αλλά το τέλος να μη μοιάζει εμφανές. Να μην μπορείς να βρεις νόημα, στόχους, να μην αντέχεις μια απλή εμπλοκή. Να κομματιάζεσαι. Να νιώθεις ότι σαπίζεις, ότι γερνάς, αλλά να μην μπορείς ν' αντιδράσεις. Και για όλα αυτά να ντρέπεσαι γιατί μόνο οι αδύναμοι πέφτουν τόσο, έτσι μας λένε χρόνια τώρα. Όχι οι νικητές της ζωής.Κι όμως,όλοι μπορούμε να λυγίσουμε. Ας μην είμαστε ο λόγος που δεν ζητάνε βοήθεια τόσοι και τόσοι άνθρωποι. Και κυρίως : ας μην είμαστε η αφορμή για να πέσουν.