Μόντο Ντουπλάντις: Κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ- Η «πτήση» του πάνω από τα 6,22 μέτρα

Μόντο Ντουπλάντις Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Getty Images
0

Ο Μόντο Ντουπλάντις πέταξε πάνω από τα 6,22 για να προσθέσει άλλο ένα εκατοστό στο δικό του παγκόσμιο ρεκόρ του επί κοντώ, κατά τη διάρκεια μίτινγκ στο Κερμόν Φερά. 

Αυτή είναι η έκτη φορά που ο Μόντο Ντουπλάντις καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ του επί κοντώ στην καριέρα του, «σβήνοντας» το 6,21 μ., το οποίο είχε πετύχει το καλοκαίρι του 2022. 

Ο 23χρονος Ολυμπιονίκης είχε δείξει από νωρίς τις διαθέσεις του αυτή τη χρονιά. Στο ντεμπούτο του, στις αρχές Φεβρουαρίου στην Ουπσάλα, έκανε προσπάθειες για να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ, δίχως επιτυχία, αλλά κέρδισε τον αγώνα με άλμα στα 6,10 μ., την καλύτερη επίδοση με την οποία έχει ξεκινήσει σεζόν. Οχτώ ημέρες αργότερα, στο Βερολίνο, απείλησε ξανά το παγκόσμιο ρεκόρ, για να «μείνει» τελικά στα 6,06 μέτρα. 

Αυτή τη φορά, στον τελευταίο του αγώνα για τη σεζόν του κλειστού στίβου, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ με την τρίτη προσπάθειά του, «πετώντας» πάνω από τα 6,22 μέτρα. 

Ο πρώτος που έσπευσε να τον συγχαρεί ήταν ο Ρενό Λαβιλενί, ο πρώην κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ και διοργανωτής του μίτινγκ στο Κλερμόν Φερά. Ο Γάλλος έτρεξε, πήρε αγκαλιά τον Ντουπλάντις και έπεσαν μαζί αγκαλιασμένοι στο στρώμα του επί κοντώ, πανηγυρίζοντας. 

Ο Ντουπλάντις ξεκίνησε τον αγώνα του στα 5,71 μ., ύψος που πέρασε με την πρώτη προσπάθεια. Συνέχισε στα 5,81 μ. και χρειάστηκε δεύτερη προσπάθεια στα 5,91 μ., ενώ όταν «πέταξε» πάνω από 6,01 μ. εξασφάλισε τη νίκη. 

Τότε, ήρθε η ώρα να τα «βάλει» με το παγκόσμιο ρεκόρ. Στην πρώτη και τη δεύτερη προσπάθειά του έριξε τον πήχη, αλλά η τρίτη ήταν επιτυχής. Πλέον, στα 23 του, ο Ντουπλάντις έχει «πετάξει» 60 φορές πάνω από τα 6 μέτρα. 

Μόντο Ντουπλάντις: Τα έξι παγκόσμια ρεκόρ της καριέρας του 

Η πρώτη φορά που κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ του επί κοντώ ήταν στο Τορούν, τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ο Μόντο Ντουπλάντις πέρασε τα 6,17 μέτρα για να βελτιώσει κατά ένα εκατοστό την επίδοση που είχε πετύχει έξι χρόνια νωρίτερα ο Ρενό Λαβιλενί. 

Το ρεκόρ του Ντουπλάντις δεν άντεξε τόσο πολύ. Μία εβδομάδα αργότερα, στη Γλασκώβη, το ανέβασε στα 6,18 μέτρα. Χρειάστηκε να περιμένει δύο χρόνια για να πανηγυρίσει το επόμενο παγκόσμιο ρεκόρ, κάτι που έκανε δύο φορές μέσα σε λίγες ημέρες. 

Στις 7 Μαρτίου του 2022 πέρασε τα 6,19 μέτρα, στο μίτινγκ του Βελιγραδίου και έπειτα από 13 ημέρες, στην ίδια πόλη, ο Μόντο Ντουπλάντις ανέβασε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 6,20 μ., κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου πρωταθλήματος κλειστού στίβου. 

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς κατέρριψε για πρώτη φορά το ρεκόρ κατά τη διάρκεια του ανοιχτού στίβου, όταν πέρασε τα 6,21 μέτρα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον. 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM