Η Μπαρτσελόνα στο στόχαστρο έρευνας για δωροδοκία

Μπαρτσελόνα: Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκεται και πάλι η Μπαρτσελόνα, καθώς ο σύλλογος έχει τεθεί υπό έρευνα με την κατηγορία της «διαρκούς ενεργής δωροδοκίας».

Αρκετά από τα νυν και τα πρώην στελέχη του ποδοσφαιρικού συλλόγου της Μπαρτσελόνα ερευνώνται επίσημα ως ύποπτοι για «το διαρκές έγκλημα της ενεργητικής δωροδοκίας», σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του CNN.

Η έρευνα σχετίζεται με τις φερόμενες αθέμιτες πληρωμές της Μπαρτσελόνα στην υπόθεση Νεγκρέιρα. Το πρωί της Πέμπτης, μέλη της ισπανικής Πολιτικής Φρουράς έκαναν έρευνα στα κεντρικά γραφεία της Ισπανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (RFEF) για στοιχεία σε σχέση με την υπόθεση, δήλωσε στο CNN εκπρόσωπος της Guardia Civil. Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να μοιραστεί περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα, αλλά δήλωσε ότι δεν αναμένεται να γίνουν συλλήψεις.

Πηγή της Μπαρτσελόνα δήλωσε στο CNN ότι ο σύλλογος δεν θα κάνει επίσημη δήλωση σχετικά με την έρευνα, αλλά πρόσθεσε ότι οι δικηγόροι της έχουν εξετάσει όλα τα πιθανά δικαστικά ενδεχόμενα-συμπεριλαμβανομένης της σημερινής κατονομασίας του συλλόγου ως υπόπτου- και εργάζονται σε αυτή τη βάση.

Πώς εμπλέκεται η Μπαρτσελόνα στην υπόθεση Νεγκρέιρα

Νωρίτερα φέτος, οι εισαγγελείς κατέθεσαν επίσημη καταγγελία σε δικαστήριο της Βαρκελώνης, υποστηρίζοντας ότι ο σύλλογος της Μπαρτσελόνα εμπλέκεται σε «συνεχή διαφθορά μεταξύ ατόμων στον αθλητικό τομέα» σε αυτό που ονομάστηκε «Caso Negreira» ή υπόθεση Νεγκρέιρα και προκαλεί αναταράξεις στο ισπανικό ποδόσφαιρο.

Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι αρκετοί νυν και πρώην αξιωματούχοι του συλλόγου γνώριζαν τις πληρωμές - αξίας άνω των 7 εκατομμυρίων - που τιμολογήθηκαν σε δύο εταιρείες που ίδρυσε ο Νεγκρέιρα, ο οποίος υπηρετούσε ως αντιπρόεδρος της CTA από το 1993 έως το 2018. Οι εταιρείες φέρονται να «ενεργούσαν για λογαριασμό και προς άμεσο όφελος της Μπαρτσελόνα». Η CTA είναι το διοικητικό όργανο που είναι υπεύθυνο για να αποφασίζει ποιοι διαιτητές και βοηθοί διευθύνουν αγώνες πρωταθλήματος.

Σύμφωνα με την επίσημη καταγγελία του εισαγγελέα, που κατατέθηκε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ο σύλλογος κατηγορείται ότι ήρθε σε μια «αυστηρά εμπιστευτική προφορική συμφωνία» με τον Νεγκρέιρα με στόχο να προχωρήσει σε «ενέργειες που έτειναν να ευνοήσουν την Μπαρτσελόνα με τη μορφή διαιτητικών αποφάσεων».

Ο δικαστής Χοακίν Αγκίρε Λόπεζ, που προεδρεύει της υπόθεσης στο 1ο Ερευνητικό Δικαστήριο της Βαρκελώνης, αναφέρει στο δικαστικό έγγραφο με ημερομηνία Τετάρτης ότι, αντί για συνεχή διαφθορά, τα φερόμενα ως εγκλήματα που διαπράττουν ο Νεγκρέιρα, η Μπαρτσελόνα και άλλοι ύποπτοι συνιστούν δωροδοκία. Σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο, ο δικαστής δήλωσε ότι «το έγκλημα της δωροδοκίας έχει συντελεστεί όταν έγινε η πληρωμή, ανεξάρτητα από το αν αποδεικνύεται ή όχι μια συστηματική διαφθορά της ισπανικής διαιτησίας που προκύπτει από τις εν λόγω πληρωμές».

Το δικαστικό έγγραφο συνεχίζει αναφέροντας λεπτομερώς τις πληρωμές που γίνονταν ετησίως από το 2001 έως το 2018, οι οποίες κυμαίνονταν από 70.000 ευρώ (74.000 δολάρια) έως 700.000 ευρώ (740.000 δολάρια) ετησίως.

Με πληροφορίες CNN 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ