Η ΔΟΕ απέκλεισε τη Βόρεια Κορέα από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2022- Επειδή δεν έστειλε ομάδα στο Τόκιο

Η ΔΟΕ απέκλεισε τη Βόρεια Κορέα από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2022- Επειδή δεν έστειλε ομάδα στο Τόκιο Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Η Βόρεια Κορέα αποβλήθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή μέχρι τα τέλη του 2022, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να μετάσχει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες που διεξάγονται την ίδια χρονιά στο Πεκίνο. 

Η ΔΟΕ αποφάσισε να τιμωρήσει τη Βόρεια Κορέα με αυτό τον τρόπο, επειδή η χώρα αρνήθηκε να στείλει ομάδα στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, επικαλούμενη την πανδημία του κορωνοϊού. 

Πέρα από τον αποκλεισμό, η Ολυμπιακή Επιτροπή της Βόρειας Κορέας θα χάσει τα χρήματα που προβλεπόταν να πάρει από προηγούμενες διοργανώσεις. Το ποσό- που δεν ανακοινώθηκε και πιθανόν πρόκειται για εκατομμύρια δολάρια- είχε παρακρατηθεί εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων. 

Αθλητές της Βόρειας Κορέας που θα πάρουν την πρόκριση για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες, θα μπορούσαν να γίνουν δεκτοί με ξεχωριστή, μελλοντική απόφαση, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ. 

Η Βόρεια Κορέα αποφάσισε τον Απρίλιο να μην στείλει ομάδα στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, επικαλούμενη την ανάγκη να προστατεύσει τους αθλητές της από την παγκόσμια κρίση υγείας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.

«Παραβίασαν τον Ολυμπιακό Χάρτη και δεν τήρησαν την υποχρέωσή τους να συμμετάσχουν», δήλωσε ο Τόμας Μπαχ και συμπλήρωσε ότι η αποβολή της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να παραταθεί. 

Κανένας αθλητής δεν επέστρεψε στο Αφγανιστάν

Όταν ρωτήθηκε ποιο μήνυμα θα ήθελε να στείλει η ΔΟΕ σε χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Αφγανιστάν- όπου οι γυναίκες κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα να ασχολούνται με τον αθλητισμό- ο Μπαχ απάντησε ότι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες «θα μπορούσε να δείξει στον κόσμο πώς θα ήταν αν όλοι σέβονταν τους ίδιους κανόνες, αν όλοι ζούσαν μαζί ειρηνικά, χωρίς καμία μορφή διάκρισης». 

Επίσης, επιβεβαίωσε ότι κανένας από τους αθλητές που εκπροσώπησαν το Αφγανιστάν στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο- 5 και 2 αντίστοιχα- δεν επέστρεψαν στη χώρα τους. 

«Χάρη στις προσπάθειές μας, όλοι οι αθλητές από το Αφγανιστάν που μετείχαν στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς αγώνες είναι εκτός της χώρας», δήλωσε. «Επίσης, δύο αθλητές χειμερινών αθλημάτων είναι εκτός της χώρας και συνεχίζουν να προπονούνται, ελπίζοντας να προκριθούν στους Αγώνες του Πεκίνου», συμπλήρωσε


Επιπλέον, ο Μπαχ ανέφερε ότι «ένας σημαντικός αριθμός» μελών της Ολυμπιακής κοινότητας που ήταν στο Αφγανιστάν πήραν ανθρωπιστική βίζα και κατάφεραν να φύγουν από τη χώρα. Συμπλήρωσε ότι η ΔΟΕ συνεχίζει να βοηθά άλλους που προσπαθούν να διαφύγουν από το Αφγανιστάν. 

Ο Μπαχ κλήθηκε να απαντήσει και στα σχόλια ότι η ΔΟΕ δεν έχει αντιμετωπίσει ευθέως ένα άλλο ανθρωπιστικό ζήτημα, αυτό που αφορά την αντιμετώπισης της μειονότητας των Ουιγούρων στην Κίνα, ενόψει της διοργάνωσης των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων του 2022 στο Πεκίνο. «Υπάρχουν όρια στην επιρροή μας. Είναι να φροντίζουμε τα ανθρωπιστικά ζητήματα εντός της Ολυμπιακής κοινότητας. Αυτό κάνουμε», απάντησε.  


Με πληροφορίες από Guardian, BBC

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ